Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Γεωπολιτικές κόντρες με επίκεντρο Ισραήλ, Συρία και Ιράν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή και οι συγκρούσεις γεωπολιτικών συμφερόντων, ιδιαίτερα ανάμεσα σε Ισραήλ, δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και το Ιράν, αποτυπώθηκαν για μία ακόμη φορά σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα του οργανισμού στη Ν. Υόρκη.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε επιστολή του προς το ΣΑ κατήγγειλε τις τελευταίες ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις στη χώρα (που κατά πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ προκάλεσαν το θάνατο 21 ατόμων εκ των οποίων οι 12 φέρεται πως ήταν Ιρανοί στρατιωτικοί), τονίζοντας πως «επιδιώκουν την παράταση της κρίσης και του τρομοκρατικού πολέμου». Σημείωσε πως δεν θα ήταν δυνατές «δίχως τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, αναμάσησε τις αιτιάσεις για την «επιθετική» συμπεριφορά του Ιράν και κατηγόρησε Ιρανούς αξιωματούχους και ανώτερα στελέχη της παλαιστινιακής «Χαμάς» πως προσπαθούν να ανοίξουν «νέο αντι-ισραηλινό μέτωπο» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ισχυρίστηκε πως το Ιράν δαπανά για στρατιωτικές επιχειρήσεις και «τρομοκρατικά δίκτυα» σε Συρία, Ιράκ, Υεμένη, Λίβανο και παλαιστινιακά εδάφη περίπου 7 δισ. δολάρια το χρόνο. Ο ίδιος προσπέρασε τις καταγγελίες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Μ. Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, για την επιθετική δράση των ισραηλινών κατοχικών αρχών στα παλαιστινιακά εδάφη, με χαρακτηριστική τη σημαντική αύξηση των εβραϊκών εποικισμών.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατήγγειλε το «αντι-ιρανικό τσίρκο» που προσπαθούν να στήσουν οι ΗΠΑ με τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης κατά της ιρανικής εξωτερικής πολιτικής στις 13 και 14 Φλεβάρη στη Βαρσοβία.

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι δεν στάλθηκαν προσκλήσεις σε Ιράν και Ρωσία, ενώ ο Αμερικανός αναπληρωτής πρέσβης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Τζόναθαν Κοέν, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν στη Βαρσοβία να προωθήσουν τάχα «την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή» και να αναπτύξουν μία «ισχυρότερη αρχιτεκτονική ασφαλείας» και όχι να δαιμονοποιήσουν το Ιράν. Παραδέχθηκε πάντως ότι θα επιχειρηθεί η λήψη «δράσης» κατά του ιρανικού πυραυλικού προγράμματος.

Ισραηλινά πυρά στα σύνορα με τη Γάζα

Νωρίτερα, ισραηλινά στρατεύματα βομβάρδισαν φυλάκιο της «Χαμάς» κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας το θάνατο ενός 24χρονου Παλαιστίνιου και τον τραυματισμό άλλων δύο μελών της οργάνωσης. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δικαιολόγησαν την επίθεση αναφέροντας ότι ένας από τους στρατιώτες τους τραυματίστηκε ελαφρά από παλαιστινιακά πυρά κοντά σε μεθοριακό φράκτη.

Τέλος, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε επιτυχώς η δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος «Arrow-3» που ανέπτυξαν το αμερικανικό μονοπώλιο «Bοeing» και η ισραηλινή εταιρεία «Israel Aerospace Industries».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ