Τρίτη 22 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Την Παρασκευή ξεκινούν οι εργασίες του 25ου Συνεδρίου της

Ξεκινά την Παρασκευή 25/1 το 25ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Οι εργασίες του θα γίνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 27/1.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας - Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων - Δυναμώνουμε την πάλη μας απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν - Παλεύουμε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους».

Κάτω από το σύνθημα αυτό, 200 αντιπρόσωποι από 78 σωματεία θα καταθέσουν τους προβληματισμούς και τα συμπεράσματά τους από την πλούσια πείρα των αγώνων της τελευταίας τριετίας. «Μέσα από δημιουργική συζήτηση θα αναδειχθούν οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση των αγώνων στην ταξική προοπτική με επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων, πώς θα ξεπεραστούν δυσκολίες, αδυναμίες και κενά που υπάρχουν στη δράση και παρέμβαση της Ομοσπονδίας και των σωματείων, πώς ο κλάδος των Κατασκευών θα συμβάλει καλύτερα στην αναγκαία ανασύνταξη του εργατικού κινήματος συνολικότερα», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Οπως τονίζει, το Συνέδριο πραγματοποιείται «σε συνθήκες παρατεταμένης και πολυεπίπεδης επίθεσης στους εργαζόμενους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας που στοχεύει σε ακόμη καλύτερες συνθήκες για την κερδοφορία της, συνθλίβοντας τη ζωή των εργαζομένων του κλάδου και συνολικά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών». Στο πλευρό της μεγαλοεργοδοσίας «στέκονται οι κυβερνώντες, προηγούμενοι και σημερινοί, τα αστικά κόμματα και οι "άνθρωποί" της μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα που συγκροτούν τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό».

Από τη συνάντηση με τους συνδικαλιστές από την Κωνσταντινούπολη
Από τη συνάντηση με τους συνδικαλιστές από την Κωνσταντινούπολη
«Η ύπαρξη και δράση της Ομοσπονδίας, των πρωτοβάθμιων σωματείων με ταξικό προσανατολισμό, είναι εγγύηση για τις νικηφόρες μάχες και τα αποτελέσματα τόσο για το σήμερα, όσο και για το αύριο που έχουμε ανάγκη όλοι οι εργάτες, όλοι όσοι βλέπουμε τη ζωή μας να τσαλαπατιέται για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα και οι απαιτήσεις του κεφαλαίου», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Πανελλαδική κινητοποίηση για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα

Την Παρασκευή, μέρα έναρξης του Συνεδρίου, η Ομοσπονδία οργανώνει πανελλαδική κινητοποίηση για την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Οπως υπογραμμίζει, μαζί με τα ασφαλιστικά τους ζητήματα, οι οικοδόμοι θα απαιτήσουν άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλειά τους στους χώρους δουλειάς.

Οπως εξηγεί η Ομοσπονδία, τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα «αντιπροσωπεύουν πραγματικές μέρες δουλειάς και ασφάλισης, για τις οποίες ο ασφαλιστικός φορέας (ΕΦΚΑ) έχει εισπράξει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε εισφορές και συνεχίζει να εισπράττει». Αντίστοιχα, η αναγνώριση και διανομή τους είναι «η επιστροφή στους οικοδόμους της κλεμμένης ασφάλισής τους». Μάλιστα, στην περίπτωση των συγκεκριμένων ενσήμων, «αυτός που κλέβει την ασφάλιση των οικοδόμων δεν είναι ο συνήθης ύποπτος, δηλαδή η μεγαλοεργοδοσία, αλλά το ίδιο το κράτος, που βάζει στα ταμεία του έσοδα και δεν αποδίδει τα ένσημα στους δικαιούχους».

Για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση δρομολογούν πούλμαν:

-- Η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, με αναχώρηση στις 6 π.μ. από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2641.022.325 (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 7 μ.μ.).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, με αναχώρηση στις 6 π.μ. από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Συνάντηση με Τούρκους συνδικαλιστές του κλάδου

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργαζομένων στις Κατασκευές στην Κωνσταντινούπολη είχαν την περασμένη Παρασκευή το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Στη συνάντηση ανταλλάχθηκε πείρα από την οργάνωση των οικοδόμων σε Ελλάδα και Τουρκία, για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις δυο χώρες, την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις, για τις συνθήκες εργασίας και μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Από τη μεριά των Τούρκων συνδικαλιστών μεταφέρθηκε πείρα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, όπου οι εργάτες πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος με 50 νεκρούς σε «ατυχήματα», ενώ οι κινητοποιήσεις τους αντιμετωπίζονται με καταστολή από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας μετέφερε την πείρα από την πάλη του για την υπογραφή ΣΣΕ σε μεγάλους χώρους δουλειάς.

«Αποδεικνύεται ότι στον καπιταλισμό, σε όλα τα κράτη, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που υπάρχει, η ανάπτυξη είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των κατασκευαστικών ομίλων και των μεγαλοεργολάβων, που πατάνε πάνω στην εκμετάλλευση των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία κ.τ.λ. Αρα, καίριο ζήτημα, όπως αναδείχτηκε και στη συζήτηση, είναι ότι ο αντίπαλος είναι κοινός, οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους», τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Στην παραπάνω κατεύθυνση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κοινές εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ