Τρίτη 22 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Προχωρούν τις ετοιμασίες για το στήσιμο των μπλόκων

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι με το στήσιμο μπλόκων σε όλη τη χώρα στις 28 Γενάρη, όπως αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Απέναντί της η αγωνιζόμενη αγροτιά έχει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εφαρμόζοντας την ΚΑΠ της ΕΕ και τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της έχει αποδεκατίσει το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, ενώ συνένοχοι είναι όλα τα κόμματα που στηρίζουν την ΚΑΠ και ψήφισαν τα μνημόνια.

Αντίπαλοί της είναι οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που, πατώντας στις εκάστοτε κυβερνητικές πλάτες, κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων, πουλώντας τους πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια και αγοράζοντας πάμφθηνα τα προϊόντα τους.

Με τον αγώνα της η μικρομεσαία αγροτιά διεκδικεί την ικανοποίηση του πλαισίου αιτημάτων που αφορά την ίδια την επιβίωσή της και σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Κατάργηση των περικοπών στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις. Εγκαιρες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών από όλες τις αιτίες. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση των αγροτικών συντάξεων. Αφορολόγητο και ακατάσχετο όριο ύψους 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καμία κατάσχεση σπιτιού ή χωραφιού για «κόκκινα» δάνεια μέχρι 300.000 ευρώ. Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία».

«Στο πόδι» η Θεσσαλία

Με καθημερινές περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο κι άλλες δράσεις που οργανώνουν Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι, συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι προετοιμασίες για τα μπλόκα.

Στη Θεσσαλία, όπου από το περασμένο Σαββατοκύριακο τρακτέρ έχουν βγει στις πλατείες χωριών του νομού Καρδίτσας, ενώ αύριο θα βγουν και σε χωριά του νομού Λάρισας, στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες με στόχο το στήσιμο ενός ισχυρού πανθεσσαλικού μπλόκου, το οποίο θα αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς της μάχης της μικρομεσαίας αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 24/1 προγραμματίζεται πανθεσσαλική σύσκεψη Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα, στα Φάρσαλα, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι συσκέψεις σε επαρχιακό και νομαρχιακό επίπεδο.

Αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ν. Καρδίτσας, θα πραγματοποιηθεί πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη.

Στο νομό Λάρισας, οι επαρχιακές συσκέψεις που έγιναν σε Τύρναβο, Αγιά, Ελασσόνα, Φάρσαλα, Πλατύκαμπο, ανέδειξαν τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών της περιοχής και την αποφασιστικότητά τους να στηθεί ένα δυναμικό μπλόκο με εκατοντάδες τρακτέρ στην Εθνική οδό.

Την ίδια αποφασιστικότητα δείχνουν οι αγρότες του νομού Τρικάλων, όπως έδειξαν οι συσκέψεις τις οποίες οργάνωσαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» και οι κατά τόπους Αγροτικοί Σύλλογοι προχτές Κυριακή στη Φαρκαδόνα και χτες Δευτέρα στο Μεγαλοχώρι.

Δυναμική κινητοποίηση στην Ορεστιάδα

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες αγρότες και κτηνοτρόφοι του Εβρου στην πλατεία της Ορεστιάδας, κατεβάζοντας και τα τρακτέρ τους, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις τους για στήσιμο μπλόκων, συντονισμένα με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Γι' αυτόν το λόγο, άλλωστε, θα πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη, σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας.

Χτες στη συγκέντρωση συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλα τα χωριά της περιοχής (Βύσσα, Τρίγωνο, Πύθιο κ.ά.). Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Γιάννης Μαργαριτίδης, μέσα από την ομιλία του ανέδειξε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες του Εβρου. Παρουσίασε το πλαίσιο πάλης που αφορά την επιβίωσή τους, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής: Να εξοφλήσει εδώ και τώρα η ΕΒΖ τις υποχρεώσεις της προς τους τευτλοπαραγωγούς. Να καλύψει η κυβέρνηση τις απώλειες εισοδήματος από την ανομβρία και το πράσινο σκουλήκι. Αμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα κ.ά.

«Σήμερα από την Ορεστιάδα στέλνουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση: Είμαστε αποφασισμένοι να πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας. Θα μας βρουν μπροστά τους παντού. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι με οργάνωση και μαζικούς αγώνες θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε.

Τέλος, κατήγγειλε την τρομοκρατία των «αγροτοδικείων» που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς μόλις την προηγούμενη Πέμπτη καταδικάστηκε ένας αγρότης σε 3 χρόνια φυλάκιση με αναστολή, για τις κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το 2015 στο τελωνείο των Κήπων.

Στην υπόλοιπη χώρα

-- Σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., πραγματοποιείται σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων στο παλιό Δημαρχείο στα Πεζά Ηρακλείου.

-- Την Πέμπτη 24/1, συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου στην Πάτρα διοργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Δυτικής Αχαΐας, Πατρών, Ωλενίας, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ερυμάνθου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηλείας, διεκδικώντας αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και των κτηνοτρόφων.

-- Την Παρασκευή 25/1, στις 7 μ.μ., ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων θα πραγματοποιήσει ανοιχτή Γενική Συνέλευση στο Τεφέλι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ