Τρίτη 22 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Παρεμβάσεις ενάντια στην επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης

Στο επίκεντρο τα χτυπήματα στην κυριακάτικη αργία και οι νέες απαράδεκτες συμβάσεις που προωθούν αλυσίδες του κλάδου

Από τις κινητοποιήσεις σε καταστήματα της «Jumbo»
Από τις κινητοποιήσεις σε καταστήματα της «Jumbo»
Εξορμήσεις σε καταστήματα της Ερμού πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στο πλαίσιο της απεργίας στον κλάδο του Εμπορίου.

Τα καταστήματα άνοιξαν για μια ακόμα Κυριακή, αυτήν τη φορά στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων, λίγες μέρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματική την αντεργατική νομοθετική ρύθμιση για το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο.

Τα μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων μοίρασαν στους εργαζόμενους ανακοινώσεις και τους κάλεσαν να διεκδικήσουν μέσα από το σωματείο: Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

Την απόφαση του ΣτΕ έχουν καταγγείλει τόσο σωματεία εργαζομένων όσο και η ΠΑΣΕΒΕ, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων οργανώθηκαν την Κυριακή και σε άλλες πόλεις.

Κινητοποιήσεις σε καταστήματα της «Jumbo»

Κινητοποιήσεις σε καταστήματα της επιχείρησης «Jumbo», σε Αλιμο και Ρέντη αντίστοιχα, πραγματοποίησαν το Σάββατο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το κλαδικό Σωματείο του Πειραιά, ενάντια στις απαράδεκτες τροποποιητικές συμβάσεις που επιβάλλει η εργοδοσία.

Πρόκειται για συμβάσεις που μετατρέπουν το 5ήμερο σε 6ήμερο και το συνεχές ημερήσιο ωράριο εργασίας σε διακεκομμένο. «Αυτές οι συμβάσεις ήρθαν να προστεθούν στα 10ωρα και τα 12ωρα, στη δουλειά χωρίς ρεπό, στην εντατικοποίηση», τονίζει ο Σύλλογος.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων με ισχυρή αστυνομική παρουσία, καθώς κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στο κατάστημα της επιχείρησης στον Αλιμο έσπευσαν τρία περιπολικά, τρεις μηχανές της ΕΛ.ΑΣ. και πάνω από 12 αστυνομικοί, που ισχυρίστηκαν πως «είχαν καταγγελία για παρεμπόδιση πολιτών»!

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου απαίτησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από το χώρο, καταγγέλλοντας τη στάση της ΕΛ.ΑΣ., του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κυβέρνησης. «Καμία παρεμπόδιση πολιτών δεν υπήρχε», σημειώνει και προσθέτει ότι η κινητοποίηση «βρήκε απήχηση τόσο στους εργαζόμενους της εταιρείας όσο και τη στήριξη των καταναλωτών».

«Ο νόμος και η τάξη που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση και εργοδοσία δεν θα περάσει», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος και απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα: «Συνεχίζουμε αγωνιστικά, οργανωμένα με τα κλαδικά μας σωματεία, διεκδικώντας δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων».

Στο μεταξύ, συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με θέμα τους όρους των ατομικών συμβάσεων που προωθεί η εταιρεία «Jumbo», ζητούν πέντε σωματεία από τον κλάδο του Εμπορίου.

Τα κλαδικά σωματεία σε Αθήνα, Πειραιά, Βόλο, Γιάννενα και Ηράκλειο ζητούν με επιστολή τους συνάντηση με την υπουργό, για τις νέες τροποποιητικές συμβάσεις που έχει δώσει η εργοδοσία στους εργαζόμενους.

«Η εργοδοσία απαιτεί την υπογραφή των εργαζομένων σε μία τροποποιητική σύμβαση εργασίας, στην οποία ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τον εργάσιμο χρόνο, μετατρέποντας το 5ήμερο σε 6ήμερο, μεταβάλλοντας ακόμα και το ημερήσιο ωράριο εργασίας από συνεχές σε διακεκομμένο, σύμφωνα με τις ανάγκες της», αναφέρουν τα σωματεία. Οπως καταγγέλλουν, ο εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πιέσεις και εκβιασμούς πως «όποιος δεν υπογράψει, θα βρεθεί στα ταμεία του ΟΑΕΔ».

Επισημαίνουν ακόμα ότι στην ίδια σύμβαση «ο εργαζόμενος καλείται να δηλώσει με την υπογραφή του ότι "έλαβε πλήρη γνώση του ισχύοντος κώδικα δεοντολογίας και επιχειρηματικής συμπεριφοράς της εργοδότριας εταιρείας, όπως έχει εγκριθεί με αποφάσεις του ΔΣ αυτής"», χωρίς να γνωρίζει καν τι είναι ο κώδικας και τι προβλέπει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ως εδώ» με την εργασιακή ζούγκλα και τους μισθούς πείνας(2024-02-17 00:00:00.0)
Τη «νομιμότητα» που παρέχουν στην εργοδοσία οι κυβερνήσεις επικαλείται η εταιρεία «Jumbo»(2021-12-22 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις στα «Jumbo» για την κυριακάτικη αργία(2020-01-28 00:00:00.0)
Κοινές παρεμβάσεις στην απεργία για την Κυριακή - αργία(2014-05-06 00:00:00.0)
Την Κυριακή η συνέλευση των εμποροϋπαλλήλων(2014-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ