Σάββατο 19 Γενάρη 2019 - Κυριακή 20 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Περιθώρια για σκληρότερα παζάρια με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Από τη θυελλώδη συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής την Τρίτη, που απέρριψε το σχέδιο Μέι - ΕΕ για το Brexit
Από τη θυελλώδη συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής την Τρίτη, που απέρριψε το σχέδιο Μέι - ΕΕ για το Brexit
Ρευστό σκηνικό πολιτικοοικονομικών εξελίξεων, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και ενίσχυση ακόμη σκληρότερων παζαριών στο φόντο των εντεινόμενων ενδοαστικών αντιθέσεων, προκάλεσαν μέσα στη βδομάδα αφενός η θεαματική απόρριψη του σχεδίου συμφωνίας βρετανικής κυβέρνησης και ΕΕ για το Brexit με 432 ψήφους έναντι 202 υπέρ και αφετέρου η επιβίωση της κυβέρνησης μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από την πρόταση δυσπιστίας των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν με 325 ψήφους έναντι 306. Ως εκ τούτου, οι θυελλώδεις διεργασίες και ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη δεν έριξαν απολύτως κανένα φως στις περαιτέρω εξελίξεις, φουντώνοντας την αβεβαιότητα σε μέρος του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου και ορισμένων μονοπωλίων που είχαν στοιχίσει τα συμφέροντά τους πίσω από το στρατόπεδο υποστηρικτών του Brexit. Η «εφτάψυχη» Βρετανίδα πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένη να φέρει σε πέρας την εντολή που έδωσε στο δημοψήφισμα του 2016 η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων για αποχώρηση από την ΕΕ και να εντείνει άμεσα (από το βράδυ της Τετάρτης) τις διαβουλεύσεις και τις ζυμώσεις με πρόθυμα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων από όλο το φάσμα των αστικών κοινοβουλευτικών κομμάτων. Παράλληλα, επιχείρησε να κλιμακώσει τις όποιες πιέσεις μπορεί να ασκήσει στην ΕΕ για «βελτιωτικές» προτάσεις και κινήσεις έως την έσχατη στιγμή, καθώς ένα άναρχο Brexit αναμένεται να προκαλέσει πλήγματα και στα μονοπώλια άλλων ισχυρών χωρών της ΕΕ (π.χ. Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία κ.ά.).

Σε κάθε περίπτωση, τα παζάρια της Μέι, σε αυτήν τη φάση, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και ευοδωθεί έως αυτή την Κυριακή, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 21/1 καλείται να παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων τη νέα, υποτίθεται «βελτιωμένη», εκδοχή του σχεδίου συμφωνίας με την ΕΕ. Η Μέι έως τότε ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να εξαργυρώσει την ακόλουθη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ: «Εχουμε ακόμη χρόνο για διαπραγματεύσεις... Θέλουμε οι ζημιές, και θα υπάρξουν ζημιές σε κάθε περίπτωση, να είναι όσο γίνεται ήπιες. Τότε, φυσικά, θα προσπαθήσουμε από κοινού να βρούμε μία συντεταγμένη λύση». Νωρίτερα, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, απηχώντας τις απόψεις μέρους των γερμανικών μονοπωλίων, επισήμανε πως σε κάθε περίπτωση θα επιδιωχθεί η αποτροπή «της δημιουργίας συνόρων στα οποία θα γίνονται τελωνειακοί έλεγχοι».

Απρόθυμος να δώσει περισσότερο χρόνο και έδαφος για νέα παζάρια στο Λονδίνο φαίνεται πως ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που (κατά πληροφορίες διεθνών πρακτορείων) απαίτησε από την κυβέρνηση Μέι να δείξει «ρεαλισμό» για το «τι είναι δυνατόν». Φέρεται μάλιστα να ευχήθηκε πριν από την ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή των Κοινοτήτων «καλή τύχη» στους Βρετανούς βουλευτές «που θα πρέπει να εφαρμόσουν κάτι που δεν υπάρχει», εννοώντας μία συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ για διατεταγμένη αποχώρηση και αποτροπή του χάους στις αγορές (εντός και εκτός Βρετανίας) που προβλέπεται από τους περισσότερους αναλυτές.

Τα δηκτικά δημοσιεύματα...

Στο μεταξύ, τα δηκτικά άρθρα μερίδας του βρετανικού διεθνούς Τύπου για τα επόμενα βήματα στη Βρετανία έδιναν και έπαιρναν. Η λαϊκίστικη εφημερίδα «The Sun» κυκλοφόρησε την επόμενη της καταψήφισης του σχεδίου της Μέι για Brexit με τον τίτλο «Brextinct», κάνοντας λογοπαίγνιο με τη λέξη «εξαφανισμένο» (extinct). Η πιο «σοβαρή» εφημερίδα «The Times» έκρινε πως η πρωθυπουργός βρέθηκε «υπό αυξανόμενη πίεση να καθυστερήσει το Brexit μετά τη μεγαλύτερη ήττα της πολιτικής ιστορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων». Η ισπανική «El Pais» από την άλλη εκτίμησε πως πλέον «περιπλανιόμαστε με φλεγόμενα πανιά σε άγνωστα νερά, όπου υποδυόμαστε ότι πολεμούμε τον φόβο με ακόμη περισσότερο φόβο». Ωστόσο, οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης» επέμειναν πως υπάρχουν περιθώρια για «αλλαγή πλώρης», τονίζοντας: «Μία δημοκρατία που δεν μπορεί να αλλάξει γνώμη δεν είναι δημοκρατία... Το διακύβευμα είναι η κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα τις επόμενες δεκαετίες και γι' αυτό αξίζει τον κόπο να ψηφίσει κανείς επί γεγονότων και όχι με βάση μία φαντασμαγορική μετα-αλήθεια».

Εναλλακτικά σενάρια

H ιστορική ήττα της Μέι από την καταψήφιση του σχεδίου Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ για το Brexit την αναγκάζει να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες «εναλλακτικό σχέδιο Β» με σειρά από τροποποιήσεις, που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το κύριο εμπόδιο, το επιλεγόμενο «backstop» στα σύνορα της Ιρλανδίας (χώρα της ΕΕ) με τη Βόρεια Ιρλανδία (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου). Στα σκαριά υπάρχει επίσης και πρόταση Εργατικών και Συντηρητικών βουλευτών για άτακτη, χωρίς συμφωνία, έξοδο από την ΕΕ στις 29 Μάρτη, που θα εξανάγκαζε την κυβέρνηση να ζητήσει από τις Βρυξέλλες επέκταση του άρθρου 50 για την έξοδο και αναβολή στην έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης τουλάχιστον έως το τέλος τρέχοντος έτους.

Η άλλη εναλλακτική λύση, που βρίσκεται στα χέρια της Μέι, αφορά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που εντούτοις μάλλον θα το χρησιμοποιήσει ως έσχατο μέσο, αφού οι πρόωρες εκλογές, υπό τις παρούσες συνθήκες και την όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και διάσπαση στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα. Πιο μακρινό (αλλά όχι εντελώς απίθανο) φαντάζει ακόμη και το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος, που η κυβέρνηση μπορεί να ενστερνισθεί την πρόταση ως δική της, εφόσον εξασφαλίσει ανάλογη κοινοβουλευτική υποστήριξη. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, πιο αδύναμο από όλα τα ενδεχόμενα φαντάζει η περίπτωση παραίτησης της Μέι, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο εφόσον συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να ελέγξει ούτε στο ελάχιστο την κατάσταση στην κυβέρνηση ή στο κόμμα της...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ