Σάββατο 19 Γενάρη 2019 - Κυριακή 20 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με εκπρόσωπο της Β. Κορέας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο στενός συνεργάτης του Βορειοκορεάτη ηγέτη και στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών Κιμ Γιονγκ Τσολ έφτασε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην Ουάσιγκτον, όπου την Παρασκευή αναμενόταν να συναντήσει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων που συνεχίζονται για μια νέα Σύνοδο Κορυφής των δύο χωρών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ανώνυμα στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι ο Κιμ ίσως είχε συνάντηση και στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ πρόσθεταν ότι «πολλά θετικά πράγματα» προχωρούν σε σχέση με την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Επίσης, σχολίαζαν ότι οι ηγέτες των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, έχουν αποκτήσει μια «καλή σχέση», αλλά και ότι ειδικά ο Πρόεδρος Τραμπ ανυπομονεί για την επόμενη μεταξύ τους συνάντηση.

Το δεύτερο «τετ α τετ» των δύο ηγετών συζητιέται εδώ και πολύ καιρό (το πρώτο έγινε τον Ιούνη στη Σιγκαπούρη), παρά τις συχνές ανακοινώσεις ότι «θα γίνει σύντομα». Φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες για τους όρους με τους οποίους θα ξεκινήσει μια μερική άρση των κυρώσεων που ισχύουν σε βάρος της Βόρειας Κορέας, η εφαρμογή των οποίων επηρεάζει πολύμορφα τη δράση πολλών μονοπωλίων. Γι' αυτό άλλωστε και το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί πεδίο διαφόρων παζαριών, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο και άλλων δυνάμεων, όπως η Κίνα αλλά και η Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ