Σάββατο 19 Γενάρη 2019 - Κυριακή 20 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Προανήγγειλε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος

Αμεση αντίδραση της Ρωσίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη νέα πυραυλική στρατηγική των ΗΠΑ (Missile Defense Review) για πρώτη φορά από το 2010, με έντονα τα στοιχεία της επικίνδυνης στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος μπροστά στο ξεδίπλωμα της όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης, παρουσίασε το απόγευμα της Πέμπτης ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Η διάθεσή του να μετατοπίσει σημαντικό μέρος των στρατιωτικών δαπανών στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ήταν ξεκάθαρη. «Θα είμαστε με το ΝΑΤΟ 100%. Ομως, όπως το έχω πει στις χώρες (μέλη), πρέπει να πληρώσετε. Δεν μπορούμε να είμαστε οι βλάκες των άλλων...», είπε.

Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την αντιμετώπιση «απειλών» από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν και τα προηγμένα οπλικά συστήματα από γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ (Ρωσία, Κίνα), ο Πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι «για να προστατευτεί επαρκώς η Αμερική» πρέπει να διευρυνθούν η καινοτόμος στρατιωτική διαστημική τεχνολογία «για άμυνα και επίθεση» και η χρήση συστημάτων για την ταχύτερη ανίχνευση, εντοπισμό και κατάρριψη «εχθρικών πυραύλων».

«Εντονη ανησυχία» για τη νέα πυραυλική στρατηγική των ΗΠΑ εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι θα οδηγήσει σε επικίνδυνο ανταγωνισμό των εξοπλισμών στο Διάστημα, καθώς «επιδεικνύει την επιδίωξη της Ουάσιγκτον να εξασφαλίσει ολοκληρωτική στρατιωτική υπεροχή στον κόσμο και τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ατιμώρητα σε οποιοδήποτε μέρος της Υδρογείου στρατιωτικές επιχειρήσεις». Τέλος, καλεί την Ουάσιγκτον «να εγκαταλείψει τις ανεύθυνες προσπάθειες να επανεκκινήσει σε υψηλότερο τεχνολογικά επίπεδο ...το πρόγραμμα του "Πολέμου των Αστρων" του Ρέιγκαν».

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα δοθεί ειδικό βάρος στην εγκατάσταση 20 νέων συστημάτων αναχαίτισης στην Αλάσκα και νέων ραντάρ και αισθητήρων από το Διάστημα «για τον άμεσο εντοπισμό πυραύλων».

«Παντού, ξένοι αντίπαλοι, ανταγωνιστές και αδίστακτα καθεστώτα ενισχύουν το οπλοστάσιό τους... Αυξάνουν τις δυνατότητές τους για θανατηφόρα χτυπήματα και εστιάζουν στην ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να πετύχουν στόχους μέσα στις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «το Διάστημα είναι ένα νέο πεδίο πολέμου». Η «Διαστημική Δύναμη» (Space Force) είναι το νέο σώμα στρατού, «που θα αναλάβει, όπως είπε, μελλοντικά το βάρος ενός πολύ, πολύ μεγάλου μέρους της άμυνάς μας». Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του θα άρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την ανάπτυξη καινοτόμου στρατιωτικής τεχνολογίας και πως η χώρα του θα «επιμείνει στο δίκαιο μοίρασμα με τους συμμάχους» της έγκαιρης προειδοποίησης και του εντοπισμού πληροφοριών για ανίχνευση εκτόξευσης πυραύλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευρυμένο ρόλο στη Μέση Ανατολή προωθεί το ΝΑΤΟ(10/1/2020)
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν «ευελιξία» στα παζάρια με την Τουρκία(26/7/2019)
Το «Βαρύ Γεράκι» της «SpaceX» ταξιδεύει στο Διάστημα(8/2/2018)
Αντιδράσεις από τη νέα ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό(28/4/2017)
Επικίνδυνη όξυνση από την επίθεση των ΗΠΑ(9/4/2017)
Αντιπυραυλικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Ν. Κορέας για πρώτη φορά(17/5/2016)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org