Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13168

ΤΟΠΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με σύνθημα «Κάνε τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ παντού!»

ΣΕΛ.  8
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση εξωραϊσμού της αμερικανοΝΑΤΟικής συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ και παζάρια για την υπερψήφισή της

ΣΕΛ.  7

Οχι άλλη κοροϊδία και εμπόριο ελπίδας! Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών

Δ. Κουτσούμπας στη Βουλή: Το μοναδικό αίτημα που μπορεί πραγματικά να δώσει ανάσα στα ρημαγμένα σχολειά, είναι να γίνουν εδώ και τώρα 30.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, να μονιμοποιηθούν άμεσα οι χιλιάδες αναπληρωτές

  • Η κυβέρνηση με θράσος παρουσιάζει το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή ως «άνοιγμα του δρόμου» για χιλιάδες προσλήψεις, ενώ επί της ουσίας ανακυκλώνει το καθεστώς των συμβασιούχων και της αδιοριστίας, υλοποιώντας όπως και η ΝΔ την πολιτική της ΕΕ, που θέλει την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα.
  • Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το απαράδεκτο νέο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
  • Μαζικά διαδήλωσαν και χτες έξω από τη Βουλή μόνιμοι και αναπληρωτές απεργοί εκπαιδευτικοί.

ΣΕΛ.  4   -   6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ανανεώσεις»...

Η ανανέωση της θητείας του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, όπως αποφασίστηκε στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ επιφορτίζει την πρεσβεία της στην Αθήνα με μια σύνθετη αποστολή για το αμέσως επόμενο διάστημα, βασικές πτυχές της οποίας καταγράφονται στη λεγόμενη «Ολοκληρωμένη Εκθεση» («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ελλάδα, κείμενο που αποδεσμεύτηκε πρόσφατα προς δημοσιοποίηση.

Βασικός στόχος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής ορίζεται «η αντιμετώπιση της κακοήθους ρωσικής και κινεζικής επιρροής». Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικάνικη πρεσβεία καλείται να στηρίξει το στόχο «να αναλάβει η Ελλάδα ηγετικό ρόλο στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και για ειρηνική επίλυση σε περιφερειακές διαφορές και συγκρούσεις».

Πέρα από το γεγονός ότι επιβεβαιώνει την αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα στη συμφωνία των Πρεσπών, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει επίσης ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μοντέλο διευθέτησης και άλλων ανοικτών ζητημάτων στη Δυτικοβαλκανική εντός ευρωατλαντικού πλαισίου.

Ενας επιπλέον στόχος που προβάλλεται είναι η ακόμα βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας στα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Σημειώνεται ότι: «Η Ελλάδα είναι αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ εντός και εκτός της Ελλάδας» και ότι «η ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) υποστηρίζει την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας», προσφέροντας «επιπλέον τοποθεσίες εκτός του κόλπου της Σούδας, για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή».

Ομως η κυβέρνηση των ΗΠΑ βλέπει και άλλες ...προοπτικές για τη χώρα. Π.χ. ότι η πώληση στην Ελλάδα ελικοπτέρων «Kiowa Warrior», «θα επεκτείνει τις ελληνικές δυνατότητες και θα ανοίξει προοπτικές για να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ». Οι σταθμεύσεις στο Στεφανοβίκειο και οι προετοιμασίες για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, υπακούουν σ' αυτόν ακριβώς τον σχεδιασμό.

Η αμερικανική πρεσβεία αναλαμβάνει επίσης το έργο να «αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες για τις εταιρείες των ΗΠΑ που θα μειώσουν την εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες και θα αξιοποιήσουν την εμπειρία των ΗΠΑ στις ΑΠΕ». Πάνω σ' αυτόν το στόχο κουμπώνουν και οι φιλοδοξίες της ελληνικής αστικής τάξης, να αναβαθμίσει το ρόλο της με την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ σκοπεύει ακόμα να δουλέψει, για να μειωθεί ο λεγόμενος «αντιαμερικανισμός», αξιοποιώντας ΜΚΟ και ΜΜΕ: «Οι Ελληνες πολίτες να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουν τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική δέσμευση. Οι ελληνικές ΜΚΟ και τα ΜΜΕ να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν την πατροναρισμένη από κρατικές οντότητες παραπληροφόρηση», σημειώνει. Κρίνοντας από τις μέχρι τώρα επιδόσεις της, είναι βέβαιο ότι η ...«αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά ακόμα να προσφέρει και σ' αυτόν τον τομέα.

Αλλωστε, με όλες αυτές τις υπηρεσίες που έχει ήδη παράσχει στους Αμερικανούς και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για παραπέρα, έχει ανοίξει σε τέτοιον βαθμό την όρεξη στους Αμερικανούς, που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αρχίζουν να θυμίζουν παλιότερες σκοτεινές εποχές. Γίνεται, επομένως, ακόμα πιο καθαρό γιατί κάθε γνήσιος αριστερός και προοδευτικός άνθρωπος πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του ΚΚΕ στις μάχες που έρχονται μπροστά.


Eurokinissi

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διατηρεί τον ΧΥΤΑ στη Φυλή και ανοίγει άλλον έναν σκουπιδότοπο στο Γραμματικό
  • Υγειονομική βόμβα για το λαό το σχέδιο της Περιφέρειας για τα απορρίμματα.
  • Η παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννη Μανουσογιαννάκη στη χτεσινή συνεδρίαση του ΠΣ Αττικής.

ΣΕΛ.  9

Τέρμα οι δικαιολογίες!

Κάθε όριο πρόκλησης ξεπέρασε χτες η ΕΡΤ, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, απ' όπου εξαφάνισε εντελώς την παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη συζήτηση της κυβερνητικής τροπολογίας για το απαράδεκτο σύστημα διορισμού στην Εκπαίδευση, την ώρα μάλιστα που χιλιάδες απεργοί εκπαιδευτικοί διαδήλωναν έξω από τη Βουλή, αντιδρώντας στις χιλιάδες απολύσεις που έρχονται. Κι όχι μόνο αυτό: Στο ρεπορτάζ για τη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με θέμα τον ΧΥΤΥ Γραμματικού, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην τοποθέτηση του Γιάννη Μανουσογιαννάκη, περιφερειακού συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αφιερώνοντας όλο το χρόνο στην κάλπικη «αντιπαράθεση» Δούρου - Σγουρού. Είναι η πολλοστή φορά που η κρατική - κυβερνητική ΕΡΤ «κόβει» τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ...αλλεργία στην αντιπαράθεση που ξεφεύγει από τους σικέ καβγάδες με τη ΝΔ, για να συντηρείται το δίπολο. Οσο για τις αστείες δικαιολογίες που επικαλείται κάθε φορά η ΕΡΤ, το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται ακόμα περισσότερο...ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Με επιτυχία η ημερίδα για την Υγεία και την Ασφάλεια

ΣΕΛ.  17
ΧΑΝΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δύο ακόμα νεκροί την ώρα της δουλειάς

ΣΕΛ.  16
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Σφίγγει ο κλοιός των πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία

ΣΕΛ.  11


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org