Σάββατο 19 Γενάρη 2019 - Κυριακή 20 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες αμερικανικές πιέσεις για τους «S-400»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ είχαν διήμερες επαφές στην Αγκυρα (15 και 16 Γενάρη), μεταφέροντας ξανά στην τουρκική κυβέρνηση τις έντονες ενστάσεις των Αμερικανών για τους πυραύλους «S-400» που η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», η αμερικανική πλευρά διατύπωσε και επίσημα προσφορά στους Τούρκους να αγοράσουν το αμερικανικό σύστημα πυραυλικής αεράμυνας «Πάτριοτ», ως ένα ακόμα μέσο για την ακύρωση της ρωσοτουρκικής συμφωνίας για τους «S-400».

Από τη μεριά της η Αγκυρα επανέλαβε ότι πέρα από την αγορά των «S-400» χρειάζεται κι άλλα οπλικά συστήματα, και ότι οι δύο αγορές δεν συνδέονται. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι οι επιλογές της Αγκυρας αφορούν το πώς καλύτερα υπερασπίζεται τα «εθνικά συμφέροντά» της και ότι εξετάζει όλες τις εναλλακτικές για την άμυνά της.

Η αμερικανική «ανησυχία» για την αγορά των ρωσικών «S-400» αφορά την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας, αλλά και την πιθανή πρόσβαση της Μόσχας σε συστήματα που αφορούν και πληροφορίες για το σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org