Σάββατο 19 Γενάρη 2019 - Κυριακή 20 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
Η αμερικανική «Στρατηγική Συνεργασία»

Το Φόρουμ στο Κάιρο έγινε ενώ ολοκληρωνόταν μια πολυήμερη περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, στη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι η «απόσυρση» των στρατευμάτων από τη Συρία δεν σημαίνει επ' ουδενί αποχώρηση από την περιοχή, ενώ ανακοίνωσαν και τη διεξαγωγή Διεθνούς Διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή, τον Φλεβάρη, στην Πολωνία.

Μάλιστα, μιλώντας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ο Πομπέο εξήγησε ότι στόχος της περιοδείας του είναι η ανοικοδόμηση «δεσμών με παλιούς φίλους» αλλά και η «διαμόρφωση νέων συνεργασιών» και απηύθυνε πρόσκληση στα κράτη της περιοχής για τη δημιουργία της «Στρατηγικής Συμμαχίας για τη Μέση Ανατολή». Δεν παρέλειψε δε να υπογραμμίσει ότι «η Αμερική αποτελεί δύναμη για το καλό της Μέσης Ανατολής» και ότι «χρειάζεται να αναγνωρίσουμε αυτή την αλήθεια, γιατί αν δεν το κάνουμε, θα γίνονται λανθασμένες επιλογές - τώρα και μελλοντικά». Ενώ μεταξύ άλλων κατέληξε: «Στόχος μας είναι να συνεταιριστούμε με τους φίλους μας και να αναμετρηθούμε σθεναρά με τους αντιπάλους μας, γιατί μια ισχυρή, ασφαλής και οικονομικά παλλόμενη Μέση Ανατολή λειτουργεί προς το εθνικό μας συμφέρον...».

Η αμερικανική «Στρατηγική Συνεργασία» για τη Μέση Ανατολή «κουμπώνει» και με τη σύσφιξη της συνεργασίας των ΗΠΑ με χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, τόσο στον οικονομικό όσο και στο στρατιωτικό τομέα, ώστε το αμερικανικό κεφάλαιο να αποκτήσει στέρεα «ορμητήρια» για την προώθηση των στρατηγικών του σχεδιασμών σε ολόκληρο το «τόξο» που εκτείνεται από Βαλκάνια και Κασπία έως Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org