Τρίτη 15 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης υπό τους Σοσιαλδημοκράτες

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης πέτυχε ο απερχόμενος πρωθυπουργός και επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Στέφαν Λεβέν, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές στη Σουηδία. Οι σοσιαλδημοκράτες θα σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Πράσινους (συμμετείχαν και στην προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Λεβέν), ενώ το Κεντρώο Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι θα παράσχουν στήριξη στην κυβέρνηση, την οποία θα ανανεώνουν κάθε χρόνο.

Να σημειωθεί ότι οι Κεντρώοι και οι Φιλελεύθεροι ανήκαν παραδοσιακά στο λεγόμενο «κεντροδεξιό» μπλοκ υπό το «συντηρητικό» κόμμα των Μετριοπαθών και είναι η πρώτη φορά που λεγόμενα «κεντροδεξιά» κόμματα στηρίζουν μια «σοσιαλδημοκρατική» κυβέρνηση, αποδεικνύοντας την ταύτισή τους σε στρατηγικά ζητήματα. Ο επικεφαλής των Μετριοπαθών, Ουλφ Κρίστερσεν, έκανε λόγο για «μια προδοτική συμφωνία απέναντι σε όσους ψήφισαν κάποιο κόμμα της κεντροδεξιάς συμμαχίας προκειμένου να αλλάξουν η κυβέρνηση και η σουηδική πολιτική».

Η συμφωνία των τεσσάρων κομμάτων αποτελείται από 73 σημεία και περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις και «φιλικές προς τις επιχειρήσεις» μεταρρυθμίσεις, προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει όριο κερδών για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, αντεργατικά μέτρα κ.ά. Η Βουλή θα ψηφίσει αύριο, Τετάρτη, για νέο πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ