Τρίτη 15 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Με πιθανότητα ακύρωσης του Brexit «προειδοποιεί» η Μέι

Σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η παραμονή στην τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου «εφόσον χρειαστεί θα είναι προσωρινή», διαβεβαίωσε χτες το απόγευμα τη Βουλή των Κοινοτήτων η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε μία τελευταία προσπάθεια να επιτύχει σήμερα κατά τη σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας που εξασφάλισε τον περασμένο Νοέμβρη με την ΕΕ για το Brexit.

Η Μέι ενημέρωσε παράλληλα τη Βουλή των Κοινοτήτων για τη χτεσινή κοινή επιστολή που της απέστειλαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ Ζ. - Κλ. Γιούνκερ και στην οποία επισημαίνουν (για πολλοστή φορά...) ότι η συμφωνία με το Λονδίνο «δεν μπορεί να τροποποιηθεί». Η πρωθυπουργός, από τη μεριά της, ισχυρίστηκε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit θα απαιτούσε μία συμφωνία αποχώρησης σαν αυτή που η ίδια έχει διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες και οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης θα απαιτούσε το λεγόμενο «backstop», την έσχατη λύση για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία. Προειδοποίησε επίσης ότι εάν απορριφθεί σήμερα το σχέδιο της συμφωνίας με την ΕΕ, τότε ή δεν θα γίνει καθόλου Brexit ή αυτό θα ξεκινήσει μία «έξοδο χωρίς συμφωνία».

Τα επιχειρήματα της Μέι δεν φάνηκαν να πείθουν ούτε καν τους δεκάδες βουλευτές του κόμματός της, που παραμένουν διχασμένοι ανάμεσα σε υποστηρικτές και πολέμιους του Βrexit. Απορρίφθηκαν επίσης ως «ανεπαρκή» και από τον σοσιαλδημοκράτη ηγέτη των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, που επανέλαβε το αίτημά του για την άμεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ