Τρίτη 15 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απειλούν ευθέως τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τον «Νord Stream 2»

Επιστολή του Αμερικανού πρέσβη στο Βερολίνο προειδοποιεί για αμερικανικές κυρώσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Αυξάνει τις πιέσεις η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την ακύρωση της κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019. Ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, σε επιστολή προς τους γερμανικούς ομίλους που εμπλέκονται στην υλοποίηση του αγωγού, απείλησε ευθέως με κυρώσεις.

Η επιστολή «υπενθυμίζει σε όλες τις εταιρείες του τομέα των αγωγών εξαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου ότι είναι εκτεθειμένες σε αμερικανικές κυρώσεις», ανέφερε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, ισχυριζόμενος ότι δεν πρέπει να εκληφθεί ως απειλή, αλλά ως σαφής έκφραση της πολιτικής της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη «Bild», στην επιστολή του Γκρενέλ αναφέρεται: «Οπως γνωρίζετε, οι ΗΠΑ εναντιώνονται σθεναρά στον "Nord Stream 2" (...). Ο αγωγός αυτός θα έχει σοβαρές γεωπολιτικές συνέπειες για τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας. Τις ανησυχίες μας τις μοιράζονται πολλοί. Κράτη - μέλη της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη, κυβερνήσεις στη Δυτική Ευρώπη και ο Καναδάς εναντιώνονται επίσης στο έργο. Αυτοί οι εταίροι μοιράζονται τις βαθύτατες ανησυχίες μας για την ολοένα πιο επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας, ειδικά τη χρήση των ενεργειακών πόρων ως πολιτικού και οικονομικού μοχλού από τη Μόσχα». Καλεί τις εταιρείες να αναλογιστούν τον «κίνδυνο» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και τον κίνδυνο κυρώσεων.

Ο «Nord Stream 2» κατασκευάζεται από τη ρωσική «Gazprom», με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών μονοπωλίων: Των γερμανικών ομίλων «Wintershall» και «Uniper», της ολλανδο-βρετανικής «Shell», της γαλλικής «Engie», της αυστριακής OMV. Επίσης οι κυρώσεις απειλούν τον όμιλο «Allseas» με έδρα στην Ελβετία και την ιταλική «Saipem», οι οποίες είναι εργολαβικές εταιρείες της κοινοπραξίας και μεταφέρουν τμήματα του αγωγού με ειδικά πλοία.

Οι ΗΠΑ αντιδρούν έντονα στην κατασκευή του «Nord Stream 2», που θα διπλασιάσει τις εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, θέλοντας να προωθήσουν το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην ευρωπαϊκή αγορά και να διατηρηθεί η Ουκρανία ως ο βασικός διαμετακομιστικός κόμβος του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Για τα θέματα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στην Ευρώπη, όχι στις ΗΠΑ», είχε τονίσει την περασμένη βδομάδα ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, συμπληρώνοντας ότι «η επιβολή μονομερών κυρώσεων κατά του "Nord Stream 2" ασφαλώς δεν είναι ο σωστός δρόμος». «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τον "Nord Stream 2" και ζήτησε την ακύρωσή του πρόσφατα, τον Δεκέμβρη», σχολίασε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο τις δηλώσεις Μάας.

  • Η ενδοαστική διαπάλη για τους όρους συμμετοχής της Γερμανίας στην ΕΕ, καθώς και για τον χαρακτήρα, τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ΕΕ αποτυπώθηκε στο συνέδριο του εθνικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) το Σαββατοκύριακο. Την Κυριακή το σώμα ενέκρινε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του κόμματος το ενδεχόμενο αποχώρησης της Γερμανίας από την ΕΕ, εάν δεν προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η AfD «σε εύλογο χρονικό διάστημα». Επίσης αναφέρεται στο ενδεχόμενο για «συντεταγμένη διάλυση» της ΕΕ και στη θέση της προτάσσεται ένας νέος μηχανισμός διακρατικής συνεργασίας, επικεντρωμένος στα συμφέροντα και τις οικονομίες της Ευρώπης, χωρίς νομοθετική αρμοδιότητα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκέψεις των ΗΠΑ για κυρώσεις μόνο σε ρωσικές εταιρείες(2021-02-23 00:00:00.0)
Η Γερμανία επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωσή του(2021-01-16 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η κατασκευή του «Nord Stream 2»(2020-12-15 00:00:00.0)
Αντιδράσεις κατά των αμερικανικών κυρώσεων(2019-12-19 00:00:00.0)
Συνάντηση Μέρκελ - Πούτιν το Σάββατο(2018-08-15 00:00:00.0)
Οι αγωγοί, οι αντιθέσεις και οι συμμαχίες(2012-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ