Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπαράζ «διευκολύνσεων» και «δώρων» στους επιχειρηματικούς ομίλους

Eurokinissi

Με μπαράζ νομοσχεδίων, τα οποία προωθούνται για ψήφιση αυτή τη βδομάδα στη Βουλή με απαράδεκτες «fast track» διαδικασίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την αβάντα της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων (παρά τους δικομματικούς τους σκυλοκαβγάδες τα προηγούμενα 24ωρα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού), σπεύδει να προσφέρει νέες διευκολύνσεις και επιπλέον «δώρα» εκατοντάδων εκατομμυρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς για το κεφάλαιο τομείς, όπως είναι οι συνδυασμένες μεταφορές και η Ενέργεια, στέλνοντας το λογαριασμό στο λαό.

Πακτωλός για τα «μεγάλα έργα» και την «απελευθέρωση» της Ενέργειας

Στο πλαίσιο αυτό, χτες, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επικυρώθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νομοσχέδιο που προβλέπει ότι ο λαός θα κληθεί να πληρώσει - μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων - άλλα 305 εκατ. ευρώ για το «μεγάλο έργο» του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας, που δεν λέει να τελειώσει.

Το ποσό αυτό θα καταβληθεί για το τμήμα από Λαμία έως Ξυνιάδα, μήκους 32,7 χιλιομέτρων, παρά το γεγονός ότι ολόκληρο το έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί από το 2014, ωστόσο τμήματά του αναβλήθηκαν, εξαιτίας - όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση - της «οικονομικής κρίσης».

Ο λαός πληρώνει και ξαναπληρώνει ένα έργο που λίγο έχει σχέση με τις λαϊκές ανάγκες: Ο άξονας Κεντρικής Ελλάδας είναι ενταγμένος στα «διευρωπαϊκά δίκτυα» (ξεκινούν από Σουηδία, διέρχονται 12 χώρες και καταλήγουν στα Χανιά) και αφορά τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης που υλοποιεί αποφασιστικά η κυβέρνηση για τη μετατροπή της χώρας σε «κόμβο συνδυασμένων μεταφορών».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα χαρακτήρισαν το έργο «εθνικής σημασίας», ενώ οι όποιες διαφωνίες εκφράστηκαν, όπως και η αρνητική ψήφος από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, αφορούσαν επιμέρους παρατηρήσεις για τη σύμβαση.

Με τις ίδιες συνοπτικές διαδικασίες, ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο η κυβέρνηση, με βάση τη στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, παίρνει επιπλέον μέτρα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, την ώρα που συνεχίζει να καταδικάζει το λαό στην ενεργειακή φτώχεια.

Πρόκειται για νομοσχέδιο - «σκούπα», που μεταξύ άλλων προβλέπει (προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ) την κατάργηση του τέλους λιγνίτη, προσφέροντας στους επιχειρηματικούς ομίλους ένα «δωράκι» 30 εκατ. ευρώ ετησίως, αίρει τα «εμπόδια» (ακόμα και όταν πρόκειται για αρχαιολογικά ευρήματα) για την εκτέλεση «των μεγάλων έργων, δημόσιων ή μη», ενώ παρατείνει για έναν ακόμα χρόνο την παραχώρηση των υδρογονανθράκων του Θρακικού Πελάγους, η οποία έληξε στις 23 Νοέμβρη του 2018, και εξουσιοδοτεί τον υπουργό για παράταση ενός επιπλέον έτους.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν με το νομοσχέδιο, προβάλλοντας τις δικές τους προτάσεις ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, όπως το σχέδιο για «μικρή ΔΕΗ». Η ΧΑ καταψήφισε, θεωρώντας ότι στην Ενέργεια «ρίχνονται» οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Καταψήφισε το Ποτάμι, «παρών» δήλωσε η Ενωση Κεντρώων.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν έχει στο οπτικό της πεδίο τις λαϊκές ανάγκες

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σάκης Βαρδαλής, καταψήφισε και τα δύο νομοσχέδια.

Για το πρώτο νομοσχέδιο επισήμανε ότι «οι οδικοί άξονες, τα μεγάλα δημόσια έργα, μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας» και γι' αυτό προωθούνται και χρηματοδοτούνται και από την ΕΕ, όμως αυτή η ανάπτυξη, που αφορά τους διακηρυγμένους στόχους της αστικής τάξης, «δεν έχει στο οπτικό της πεδίο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών». Πρόσθεσε πως «βεβαίως, χρειάζονται τα δημόσια έργα», στην προκειμένη περίπτωση όμως, όπως και οι άλλοι μεγάλοι οδικοί άξονες, αφορούν έργα που ικανοποιούν κατά βάση ανάγκες του κεφαλαίου, ενώ «από την άλλη μεριά, το περιφερειακό οδικό δίκτυο, αυτό που αφορά τις λαϊκές ανάγκες, καταρρέει. Οι τρύπες μένουν έτσι όπως ανοίγονται, έργα αντισεισμικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν γίνονται».

Επεσήμανε ακόμα ότι και από τα «μεγάλα έργα» φαίνεται «ο ρόλος του αστικού κράτους», του οποίου «η κατεύθυνση είναι η στήριξη των επιχειρηματικών και κατασκευαστικών ομίλων», υπογραμμίζοντας ότι την ίδια ώρα που δεν δίνεται «μία» για αντιπλημμυρική - αντισεισμική θωράκιση του λαού, για δασοπροστασία κ.ο.κ., το κράτος «αναλαμβάνει από δω και πέρα τη χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου, με χρήματα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δηλαδή με χρήματα του λαού».

Για το δεύτερο νομοσχέδιο σημείωσε ότι έχει στόχο «την παραπέρα προώθηση της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας, να κάνει πιο ελκυστικές τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ για τους "επενδυτές"», τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό θα φουντώνει η ενεργειακή φτώχεια για το λαό, με τα σπίτια του να μένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Αναφέρθηκε στο «δωράκι» των 30 εκατ. ευρώ ετησίως στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ όσον αφορά τη σύμβαση παραχώρησης εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του Θρακικού Πελάγους με την «Καβάλα Oil» σημείωσε ότι «όπως και το LNG στην Αλεξανδρούπολη, εντάσσεται στη στρατηγική της ΕΕ για σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, στο συνολικότερο γεωπολιτικό παζάρι, και γι' αυτό οι Αμερικανοί δηλώνουν συχνά - πυκνά το ζωηρό τους ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Τα συμφέροντα που συγκρούονται εδώ είναι τεράστια».

Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες το ΚΚΕ είχε καταθέσει τροπολογία για την παράταση κατά ένα χρόνο της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία τους. Η κυβέρνηση, αντί να την κάνει δεκτή, έφερε δική της για 6μηνη παράταση. Ο αναπληρωτής υπουργός Π. Ρήγας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Σ. Βαρδαλή, είπε ότι «δεν είναι ότι δεν θέλαμε να ψηφίσουμε την τροπολογία» του ΚΚΕ, αλλά η υπουργική ρύθμιση «ήταν ήδη έτοιμη», ενώ δεσμεύτηκε ότι αν ξαναχρειαστεί παράταση «θα κάνουμε το ίδιο». Το ΚΚΕ υπερψήφισε την τροπολογία.

Μπαράζ «αναπτυξιακών παρεμβάσεων» για το κεφάλαιο

Παράλληλα, η κυβέρνηση «τρέχει» την επόμενη φουρνιά «αναπτυξιακών» παρεμβάσεων που αφορούν την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με φόντο και τις «δεσμεύσεις» που προβλέπονται στη «μεταμνημονική» συμφωνία του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου» με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».

Στο πλαίσιο αυτό, χτεσινή υπουργική απόφαση καθορίζει τα νέα ποσά κατά είδος ενισχύσεων για τον επόμενο κύκλο κρατικής χρηματοδότησης και φοροαπαλλαγών σε υποτομείς του «αναπτυξιακού νόμου». Συγκεκριμένα, για το καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα» θα διατεθούν 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 210 εκατ. με τη μορφή της φοροαπαλλαγής και 140 εκατ. ευρώ με τη μορφή της κρατικής επιχορήγησης, ενώ για το καθεστώς «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» θα διατεθούν 150 εκατ. με τη μορφή της φοροαπαλλαγής, πάντα σε ισχυρές επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να ενταχθούν στον «αναπτυξιακό νόμο».

Παράλληλα, με βάση τη συμφωνία σε επίπεδο Γιούρογκρουπ αναφορικά με τις «ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων την μεταπρογραμματική περίοδο», η κυβέρνηση προετοιμάζει τις επόμενες παρεμβάσεις, που εστιάζουν στο ζήτημα της «αναπτυξιακής τράπεζας», τις «βελτιώσεις» στον «αναπτυξιακό νόμο», την επιτάχυνση και «απλοποίηση» των διαδικασιών αδειοδότησης, νέες επενδύσεις κ.ά., ενώ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και το σχέδιο για την απαλλαγή των εγχώριων τραπεζικών ομίλων από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων, για τα οποία βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίνει σε επιχειρηματίες ακόμα και τον τελευταίο κόκκο άμμου από τις παραλίες (2019-09-06 00:00:00.0)
«Αντίμετρα» (2017-05-16 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό σχέδιο η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο (2014-06-24 00:00:00.0)
Ευνοϊκότερο πεδίο κερδοφορίας (2014-02-14 00:00:00.0)
Ενεργειακές μπίζνες στις Κυκλάδες (2006-02-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ