Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το παρασκήνιο του «Στρατηγικού Διαλόγου»

Παράγοντες στην Αθήνα, που μετείχαν στον «Στρατηγικό Διάλογο» (ΣΔ), αναφέρουν, με βάση και τις σχέσεις που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις ΗΠΑ, ότι «δεν είχαμε δει άλλη περίοδο με τόσο καλές διμερείς σχέσεις», ότι οι συζητήσεις έγιναν «σε πολύ καλό κλίμα» και ότι «οι Αμερικανοί ήταν ιδιαίτερα θετικοί στο να δώσουν ευκαιρίες στην ελληνική πλευρά», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Προσθέτουν ότι ο ΣΔ έπιασε όλα τα ζητήματα, όπως Ενέργεια, μετανάστευση και βίζες, ανταλλαγή πληροφοριών, θέματα «ασφάλειας», το Κυπριακό κ.λπ.

Σημειώνουν ακόμα ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας περνούν κρίση, «αν και η Τουρκία έχει πολύ μεγάλη αξία για αυτούς και κανείς Αμερικανός Πρόεδρος δε θα 'θελε να τη χάσει». «Σε κάθε περίπτωση», συνεχίζουν, «οι ΗΠΑ ψάχνουν άλλους τρόπους να εξισορροπήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή, γι' αυτό κοιτούν εμάς, σε συνδυασμό με Ισραήλ και Αίγυπτο, όπου λειτουργούμε ως ενδιάμεσος και συνδετικός κρίκος, σε μια εξαιρετική συνεργασία και με τις δύο χώρες (...) Αυτές οι υπηρεσίες, που η Ελλάδα είναι το καταλληλότερο κράτος για να τις δώσει, και το γεγονός ότι έχουμε παραμείνει σταθεροί στις δεσμεύσεις μας, δίνουν στους Αμερικανούς ένα αίσθημα ασφάλειας, ότι είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος που τους επιτρέπει να επενδύσουν πάνω μας».

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση όχι απλά δίνει βάσεις και απλόχερη στήριξη στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις, που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά επιπλέον «τους είπαμε να βρίσκονται περισσότερο εδώ, π.χ. σε συνεκπαιδεύσεις. Είναι ήδη εδώ, σε Σούδα, Λάρισα, Βόλο, έχουν αξιοποιήσει την Αλεξανδρούπολη. Και όντως αυξάνουν την παρουσία τους, φέρνοντας μονάδες για κοινές ασκήσεις. Π.χ. αυτές τις μέρες στην ευρύτερη περιοχή του Παγασητικού γίνεται συνεκπαίδευση, με ονομασία "Alexander the Great", με πλοία των Αμερικανών στην περιοχή και πεζοναύτες», σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, δίνοντας ένα παράδειγμα του πώς θα συμπορευθούν οι δύο πλευρές στο πεδίο της στρατιωτικής συνεργασίας.

Παραπέρα, αναφέρουν ότι στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει στους Αμερικανούς ακόμα και την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, με το πρόσχημα ότι έτσι θα καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να προκρίνεται ένα ΝΑΤΟικό σχήμα συνεργασίας, που θα βάζει το ΝΑΤΟ στο νησί από την πίσω πόρτα.

Δηλώσεις Αποστολάκη - Καμμένου

Σύμφωνα εξάλλου με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη,«αν χρειαστεί να πολεμήσουμε (σ.σ. με την Τουρκία) δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας (...) Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φτάσουν ως εκεί», ενώ δεν λείπουν και δηλώσεις που συντηρούν την ένταση στις δυο πλευρές, όπως ότι «αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».

Ομοίως, από τη Μεγίστη όπου βρέθηκε χτες, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, εξήγγειλε ξανά γενικά και αόριστα την ανακήρυξη ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι «εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε τους βωμούς και τις εστίες μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ