Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Προϋπολογισμός ΟΑΕΔ: Πολύμορφη ενίσχυση των εργοδοτών με τα λεφτά των εργαζομένων - Σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των ανέργων

-- Ναυτεργάτες: Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ξεσκεπάζουν το νέο ρεσιτάλ νοθείας και εκφυλισμού της ηγεσίας της ΠΝΟ

-- Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: Πλευρές από τη δράση του σωματείου, με αφορμή το νέο θετικό αποτέλεσμα για τις ταξικές δυνάμεις στις πρόσφατες αρχαιρεσίες

-- Εργαζόμενοι σε ΜΚΟ: Παρεμβάσεις από ταξικά σωματεία και επιτροπές αγώνα για τα δικαιώματά τους

Καταψήφισε ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ

Ανέδειξε τον αντεργατικό προσανατολισμό του προϋπολογισμού και του Οργανισμού

Καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ εκ μέρους της ΔΑΣ, ο Θανάσης Γκώγκος τόνισε ότι αυτός αποτελεί βασικό εργαλείο της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκεί και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε έναν οργανισμό με σύνθετο και πολύπλευρο αντικείμενο, το οποίο «αγγίζει μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων που ξεκινά από τα επιδόματα ανεργίας, επίσχεσης κ.λπ., ως ένα υπόλοιπο έργων που έχει απομείνει από τους καταργηθέντες οργανισμούς ΟΕΚ και ΟΕΕ, τη μαθητεία και την κατάρτιση, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα προγράμματα απασχόλησης που ανακυκλώνουν την ανεργία».

Τεκμηριώνοντας την καταψήφιση του προϋπολογισμού, υπογράμμισε: «Το παγιωμένο ποσό των επιδομάτων ανεργίας στα χαμηλά - άθλια επίπεδα των 360 ευρώ για μόλις 12 μήνες και αυτό στην καλύτερη περίπτωση, το τραγικό ποσοστό στην επιδότηση, που πολλές φορές αγγίζει το 1/10 των ανέργων, τα ευτελή ποσά που δίνονται σε ΟΕΚ και ΟΕΕ, η μη πληρότητα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε συνθήκες που οι συγκεκριμένες ανάγκες είναι οξυμένες, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού που απευθύνονται σε λίγους εργαζόμενους και ανέργους σε συνδυασμό με την ύπαρξη όρων και προϋποθέσεων, άλλες κοινωνικές παροχές που έχουν εγκαταλειφθεί, είναι καθοριστικοί παράγοντες που δείχνουν την πορεία του Οργανισμού προς όφελος των προγραμμάτων απασχόλησης, άρα και των μεγαλοεργοδοτών. Είναι προφανές πως με τον προσανατολισμό του Οργανισμού δεν μπορώ να συμφωνήσω, κατ' επέκταση καταψηφίζω και τον προτεινόμενο προϋπολογισμό που αποτελεί το βασικό εργαλείο του».

Ταυτόχρονα, ο Θ. Γκώγκος κατέθεσε στα πρακτικά της συνεδρίασης τις θέσεις που ανέπτυξε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για την προσπάθεια του προεδρείου της ΓΣΕΕ να αποκλείσει τη ΔΑΣ από τη διοίκηση του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ, με τον αντεργατικό προσανατολισμό του, στηρίχτηκε από όλα τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης. Ανάμεσά τους και δύο μέλη - εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, με τον έναν μάλιστα (πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ) να δηλώνει ότι διαφωνεί πολιτικά, αλλά να δίνει θετική ψήφο «για λογιστικούς λόγους»! Το τέταρτο μέλος της διοίκησης εκ μέρους της ΓΣΕΕ (ΔΑΚΕ) απουσίαζε από τη συνεδρίαση, όπως και ο αντικαταστάτης του.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΑΕΔ 2019
«Ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο και πλεονάσματα σε βάρος ανέργων και εργαζομένων

Eurokinissi

Την ολοένα και μεγαλύτερη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μηχανισμό ενίσχυσης των επιχειρήσεων, σε βάρος των αναγκών των ανέργων και των εργαζομένων, αποτυπώνει και προωθεί παραπέρα ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2019, εξειδικεύοντας την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, προς όφελος του κεφαλαίου.

Αθικτοι οι μνημονιακοί «δεσμευτικοί στόχοι»

Χαρακτηριστικά, με βάση όσα ενέκρινε η διοίκηση του Οργανισμού στην προχτεσινή συνεδρίαση, με μοναδική εξαίρεση τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ, Θ. Γκώγκο, ο οποίος καταψήφισε τον προϋπολογισμό, για το νέο έτος ο ΟΑΕΔ προϋπολογίζει ένα πλεόνασμα μαμούθ που φτάνει τα 581 εκατομμύρια ευρώ. Ενα πλεόνασμα πραγματικά ματωμένο, καθώς βασίζεται στις εισφορές των εργαζομένων και στη μόνιμη συμπίεση των κονδυλίων που έχουν τεράστια ανάγκη οι άνεργοι.

Τα συνολικά έσοδα του ΟΑΕΔ για το 2019 προϋπολογίζονται στα 3,113 δισ. ευρώ (μαζί με έσοδα από χρεολύσια) και τα συνολικά έξοδα (μαζί και των δανείων) στα 2,532 δισ. ευρώ.

Επιβεβαιώνοντας ότι τα μνημονιακά μέτρα παραμένουν άθικτα και στη... «μεταμνημονιακή» περίοδο, στην εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε σύμφωνα με έγγραφο του εποπτεύοντος υπουργείου Εργασίας, στο οποίο «καθορίζεται ανώτατο ύψος πιστώσεων σε βασικές κατηγορίες του σκέλους των εσόδων και των εξόδων με βάση τους δεσμευτικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου 2019-2022 (ν. 4549/18)...».

Ματωμένο πλεόνασμα σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των ανέργων

Η απαρέγκλιτη συνέχεια και εφαρμογή των αντεργατικών μνημονιακών μέτρων αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο ποσό που προορίζεται για τα επιδόματα ανεργίας και βοηθήματα, το οποίο ανέρχεται μόλις στα 997 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 32% του συνόλου των εσόδων του Οργανισμού για το 2019. Μάλιστα, τα 997 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζονται, είναι μειωμένα κατά 63 εκατ. ευρώ σε σχέση με όσα εκταμιεύτηκαν φέτος, σύμφωνα με όσα καταγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

Το ίδιο κονδύλι, για τα επιδόματα ανεργίας, το 2012 ήταν 1,737 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσε στο 48,1% των συνολικών εσόδων, στοιχείο που διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δήθεν ενισχύει την «κοινωνική πολιτική»...

Μάλιστα, το ποσό για τα επιδόματα ανεργίας όχι μόνο είναι πίσω από τις ανάγκες, καθώς αφήνει ακάλυπτη τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων (μόνο 1 στους 10 ανέργους λαμβάνουν το γλίσχρο επίδομα των 360 ευρώ), αλλά υπολείπεται κατά πολύ ακόμα και από το ποσό των εισφορών που καταβάλλουν οι μισθωτοί για τον συγκεκριμένο σκοπό. Ετσι τα έσοδα του κλάδου ανεργίας το επόμενο έτος προϋπολογίζονται στο 1,428 δισ. ευρώ, όταν για τους ανέργους σε επιδόματα και βοηθήματα θα δοθούν μόλις 997 εκατ. ευρώ! Αν μάλιστα στα έσοδα προστεθεί και η εισφορά των αυτοαπασχολούμενων στον ειδικό λογαριασμό ανεργίας, ύψους 67 εκατ. ευρώ, τότε η αφαίμαξη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Να από πού προκύπτει το πλεόνασμα του ΟΑΕΔ και γενικά τα ματωμένα πλεονάσματα για τα οποία κομπορρημονεί η κυβέρνηση.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ορθότητα της τοποθέτησης του ΠΑΜΕ, που στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου για τη λειτουργία και τον ρόλο του ΟΑΕΔ υπογράμμιζε: «Ο ΟΑΕΔ δεν επιτρέπεται να παρουσιάζει πλεόνασμα οποιασδήποτε μορφής όταν το πλέγμα προστασίας των ανέργων αδυνατίζει, ειδικά όταν το πλεόνασμα φαίνεται να δημιουργείται από τις ίδιες τις εισφορές των ανέργων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πλεόνασμα, όταν επιδοτείται σταθερά η συντριπτική μειοψηφία των ανέργων της χώρας και όταν το επίδομα ανεργίας παραμένει κουτσουρεμένο στα 360 ευρώ. Δεν μπορεί να μιλάμε για πλεόνασμα, όταν δεν υπάρχουν νέα κατασκευαστικά προγράμματα, όταν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού αφορούν ελάχιστους και με προϋποθέσεις, όταν χιλιάδες άνεργοι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας πρέπει να περάσουν χίλια μύρια κύματα για να πάρουν μια έκτακτη ενίσχυση».

«Μπουκώνουν» το κεφάλαιο με «προγράμματα» για φτηνό προσωπικό

Στον αντίποδα, για άλλη μια χρονιά, τα «προγράμματα απασχόλησης», δηλαδή η ενίσχυση επιχειρήσεων που μέσω του ΟΑΕΔ εξασφαλίζουν φτηνό και «ευέλικτο» προσωπικό, με πρόσχημα την «κατάρτιση» και την «εκπαίδευση», θα «απορροφήσουν» τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι υπερτριπλάσιο από τα έσοδα του συγκεκριμένου κλάδου.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα του Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ), στα οποία εκτός από τους εργοδότες συνεισφέρουν και οι εργαζόμενοι, για το 2018 προϋπολογίζονται στα 131,4 εκατ. ευρώ, όμως οι επιχειρήσεις θα λάβουν υπερτριπλάσιο ποσό.

Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο η ολοένα και βαθύτερη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μηχανισμό στήριξης των επιχειρήσεων. Γίνεται φανερό ότι το κονδύλι των 505 εκατ. ευρώ από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, που υποτίθεται πως δίνεται στον ΟΑΕΔ, κατευθύνεται εκεί όχι για τη στήριξη των ανέργων, αλλά, μαζί και με τις εισφορές των εργαζομένων, ξεκοκαλίζεται από τις επιχειρήσεις και τους πάσης φύσεως μεσάζοντες που εμπλέκονται στην υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν ενώ έχει σταματήσει κάθε κατασκευαστικό πρόγραμμα

Σε μεγάλο σκάνδαλο εξελίσσεται ο τρόπος λειτουργίας του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), καθώς από το 2012 που έχει απορροφηθεί από τον ΟΑΕΔ, έχει σταματήσει οποιοδήποτε κατασκευαστικό πρόγραμμα.

Ετσι το 2019 ο πρώην ΟΕΚ αναμένεται να έχει έσοδα 285,6 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά από τις εισφορές των μισθωτών (1% επί του μισθού των εργαζομένων - οι εισφορές των εργοδοτών έχουν καταργηθεί), όταν το «έργο» που θα προσφέρει ανέρχεται μόλις στα... 7 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για καραμπινάτη ληστεία των εισφορών των εργαζομένων, οι οποίες εισπράττονται υποχρεωτικά από τον ΟΑΕΔ, χωρίς να προβλέπεται πλέον καμία ουσιαστική παροχή εκ μέρους του, παρά τις τεράστιες ανάγκες!

Και βέβαια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να εφαρμόζει τον μνημονιακό νόμο 3863/2010, ο οποίος προβλέπει το 30% των εισφορών των μισθωτών να κατευθύνεται προς τον ΕΦΚΑ. Για το 2019, το ποσό που θα αφαιρεθεί από τα έσοδα του ΟΑΕΔ και θα αποδοθεί στον ΕΦΚΑ, ανέρχεται στα 597 εκατ. ευρώ! Είναι και αυτός ακόμα ένας τρόπος, μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις, ο ΕΦΚΑ να εμφανίζεται και αυτός πλεονασματικός, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μειώνει την κρατική επιχορήγηση προς αυτόν, όπως και συνολικά τη δαπάνη για τις συντάξεις.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Με μεγαλύτερες δυνάμεις στη μάχη για την άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων

Στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) το ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης» (το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά πρώτη δύναμη, με τους εργαζόμενους μάλιστα αυτή τη φορά να του εμπιστεύονται την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση του Συλλόγου τους.

Θετικά στοιχεία όπως η μεγάλη αύξηση των εργαζομένων που ψηφίζουν την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση», η αύξηση συνολικά των ψηφισάντων, η άνοδος της συμμετοχής σε πλευρές της δράσης, όπως οι Γενικές Συνελεύσεις, αλληλοσυνδέονται άμεσα με την άνοδο της δράσης του ίδιου του Συλλόγου.

Χαρακτηριστικά, στις αρχαιρεσίες του 2012 η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» είχε αναδειχθεί τρίτη δύναμη, με μία ψήφο διαφορά. Το 2015 αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με το 35% των ψήφων και το 2018 με το 53,7% των ψήφων. Οι εργαζόμενοι που την ψήφισαν υπετριπλασιάστηκαν, από 186 το 2012 σε 682 το 2018.

Ταυτόχρονα, σημειώθηκε μεγάλη άνοδος των ψηφισάντων. Από 956 το 2012 έφτασαν τους 1.309 το 2018.

Στην τελευταία εκλοαπολογιστική Γενική Συνέλευση συμμετείχαν πάνω από 850 άτομα, όταν στην εκλογοαπολογιστική του 2015 ήταν περίπου 200 άτομα. Συνολικότερα στην περίοδο 2015 - 2018 η συμμετοχή στις συνελεύσεις κυμαινόταν από 350 έως 400 εργαζόμενους, ενώ σήμερα ο ΣΥΠΑ έχει περίπου 1.900 μέλη, δηλαδή περίπου το 90% όσων εργάζονται στην Περιφέρεια Αττικής, από 1.300 μέλη που είχε στις προηγούμενες αρχαιρεσίες.

Από τη μαζική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου
Από τη μαζική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου
Να σημειωθεί επίσης ότι το Μάη του 2016, λίγους μήνες μετά την ανάδειξη της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης» σε πρώτη δύναμη στον ΣΥΠΑ, οι ταξικές δυνάμεις αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη και στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Με αφορμή το νέο θετικό αποτέλεσμα για τις ταξικές δυνάμεις στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Βέτα Πανουτσάκου και τον Βαγγέλη Καζάκο, πρόεδρο και γραμματέα του ΣΥΠΑ αντίστοιχα. Η κουβέντα μαζί τους δείχνει τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες της μάχης για την οργάνωση των εργαζομένων, για την ανάγκη ενεργού συμμετοχής στη δράση, για να συνειδητοποιείται όλο και περισσότερο ο κοινός αντίπαλος για το σύνολο των εργαζομένων, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του.

«Δρούσαμε πάντα σαν πλειοψηφία - οξύναμε την αντιπαράθεση»

-- Πώς φτάσαμε σε αυτά τα θετικά στοιχεία που καταγράφονται στον Σύλλογο τα τελευταία χρόνια;

Βέτα Πανουτσάκου: Από τότε ακόμα που ήμασταν μειοψηφία, δρούσαμε σαν να ήμασταν εμείς η πλειοψηφία. Βάζαμε ζητήματα στους χώρους δουλειάς, μπαίναμε μπροστά, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της τότε πλειοψηφίας των οργάνων. Καταφέρναμε σε πολλές Γενικές Συνελεύσεις να υπερψηφίζονται προτάσεις μας για συμμετοχή σε δράσεις στις οποίες καλούσε το ΠΑΜΕ. Παρεμβαίναμε για όλα τα ζητήματα των συναδέλφων, κερδίζαμε την εμπιστοσύνη τους. Οξύναμε την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις, ενώ απευθύνοντας το αγωνιστικό μας κάλεσμα «απλώναμε το χέρι» και σε όλους τους συναδέλφους που προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς χώρους.

Βαγγέλης Καζάκος: Βάζαμε πάντα τη θέση μας. Το 2011 οι τέσσερις Σύλλογοι της Αττικής ενοποιήθηκαν στον ΣΥΠΑ, ως αποτέλεσμα της αντικατάστασης των τότε νομαρχιών από την Περιφέρεια Αττικής. Βρεθήκαμε μπροστά σε ανόμοιες καταστάσεις. Στη Νομαρχία Αθήνας είχαμε πιο έντονη αντιπαράθεση. Στις υπόλοιπες νομαρχίες κατέβαιναν ενιαία ψηφοδέλτια, με χαμηλότερο βαθμό αντιπαράθεσης και δράσης. Γι' αυτό στις πρώτες εκλογές του ΣΥΠΑ βρεθήκαμε αντιμέτωποι με φαινόμενα δήθεν «ανεξάρτητων» ψηφοδελτίων. Δώσαμε τη μάχη ώστε να είναι καθαρό τι πρεσβεύει ο καθένας και να μην μπορεί να κρύβεται πίσω από την ταμπέλα του «ανεξάρτητου». Εμείς απευθυνθήκαμε και απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους με σαφή τρόπο, λέμε ότι είμαστε με την ταξική γραμμή. Δεν βάζουμε στους συναδέλφους μας ταμπέλες, αλλά είναι καθαρή η δική μας τοποθέτηση.

Β.Π.: Και στη συνέχεια, όταν βγήκαμε πρώτη δύναμη, αξιοποιήσαμε τη θέση μας για να παρεμβαίνουμε και να δείχνουμε στην πράξη πώς πρέπει να είναι ένα σωματείο που δρα για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Το σωματείο να αγκαλιάζει τη ζωή των εργαζομένων

-- Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει την τωρινή δράση του Συλλόγου;

Β.Π.: Προσπαθούμε να αγκαλιάζει όλες τις πλευρές της ζωής μας. Δεν σνομπάρουμε τίποτα απ' όσα απασχολούν τους συναδέλφους. Δεν «χωρίζουμε» τα προβλήματα σε μικρά και μεγάλα, σε «γενικά» και «ειδικά». Ενα σωματείο πρέπει και να κάνει βουτιά σε αυτό που ζει ο συνάδελφος και να κάνει «φραγκοδίφραγκα» τη γραμμή της ταξικής πάλης.

Β.Κ.: Προσπαθούμε οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του ΣΥΠΑ. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της μεταφοράς των υπηρεσιών από την Αθήνα στο Περιστέρι, με την οποία είμαστε αντίθετοι, κάναμε πλήθος παρεμβάσεων, καλούσαμε σε συμμετοχή, έρχονταν συνάδελφοι χωρίς καμία εμπειρία από μαζικές διαδικασίες αντιπαράθεσης και έβγαζαν συμπεράσματα. Παράλληλα, αναδείξαμε το πιο γενικό ζήτημα, το ρόλο του αστικού κράτους. Μιλήσαμε για την περιφερειακή αρχή, που θα έδινε 20 εκατομμύρια για την ενοικίαση του κτιρίου στο Περιστέρι, στον ιδιοκτήτη του, ο οποίος συμμετέχει σε fund που ήθελε να επενδύσει στην ΕΝΚΛΩ. Ηταν και αυτό ένα παράδειγμα για το πώς στηρίζεται η «ανάκαμψη». Δείξαμε ακόμα πως το Ελεγκτικό Συνέδριο, που αμέσως άναψε «πράσινο φως» να δοθούν τα 20 εκατομμύρια, είναι το ίδιο που κόβει την υπερωρία και τα οδοιπορικά κάθε συναδέλφου.

Β.Π.: Δημιουργήσαμε ομάδες δουλειάς από εργαζόμενους που δεν είναι εκλεγμένοι και οι οποίοι ασχολούνται με την πολιτιστική δράση. Εχουμε κάνει τέσσερις εικαστικές εκθέσεις. Εχουμε μουσικό σχήμα που «ντύνει» όλες τις εκδηλώσεις, πολιτιστικές αλλά και με πολιτικό περιεχόμενο, για τη Μέρα της Γυναίκας, την 1η Μάη, το Πολυτεχνείο. Γίνανε πολλές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, παραστάσεις στην Επίδαυρο, στο Λαύριο, όπου συζητήσαμε για την Ιστορία του εργατικού κινήματος. Γίνονται μαθήματα χορού, φωτογραφίας. Ο Σύλλογος πρωτοστατεί στο να δίνει διέξοδο σε ενδιαφέροντα των συναδέλφων.

-- Οι άλλες δυνάμεις πώς στέκονται απέναντι στον Σύλλογο;

Β.Κ.: Το κλασικό, χρεοκοπημένο επιχείρημά τους είναι ότι το σωματείο γίνεται «κομματικό». Προβάλλεται κυρίως από τις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Αυτό όμως «έσπασε» στην πράξη. Κάθε εργαζόμενος, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, βρίσκει αποκούμπι στο σωματείο. Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση υπερψήφισαν τον απολογισμό εκατοντάδες εργαζόμενοι και υπήρξαν μόνο πέντε «κατά».

«Το δικό μας σωματείο, η δική μας συνέλευση»

-- Τι λένε οι εργαζόμενοι για το σωματείο και τη δράση του;

Β.Κ.: Η κριτική τους είναι σκληρή, και καλά κάνουν. Είναι πολύ απαιτητικοί, ιδιαίτερα απέναντί μας.

Β.Π.: Εχει ανέβει σημαντικά η ενημέρωση που παίρνουμε από τους συναδέλφους, όπως και οι απαιτήσεις τους. Αυτό σημαίνει έχω σωματείο. Χαρακτηριστικό είναι πως στη συνέλευση, μετά τις τοποθετήσεις εκπροσώπων της ΠΑΣΚΕ που επιμείνανε στο παραμύθι περί «κομματικού» σωματείου, βγήκε ο επικεφαλής του μουσικού σχήματος του ΣΥΠΑ και λέει: «Δεν ήμουν γραμμένος στο σωματείο, συνάδελφοι. Γράφτηκα μέσα από τη δράση και τις παρεμβάσεις που είδα να κάνει το σωματείο, που αγκαλιάζει όλες τις πλευρές της ζωής μας, και δεν μπορείτε να μου λέτε εσείς τώρα για κομματικά καπελώματα. Είδα πώς δρούνε στην πράξη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ». Και άλλοι συνάδελφοι λένε «είναι το δικό μας σωματείο, είναι η δική μας συνέλευση». Ενδεικτικό είναι πως κανείς δεν άφησε πίσω του τα υλικά του Συλλόγου που μοιράστηκαν στη συνέλευση.

Β.Κ.: Η δράση μας ως «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση», και ως μειοψηφία και ως πλειοψηφία, έκανε τίμιους συνδικαλιστές από άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές αφετηρίες να έρθουν μαζί μας, να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιό μας. Ηρθανε συνδικαλιστές από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα δίνουν τη μάχη να έχουμε ταξικό σωματείο.

Β.Π.: Θα πρέπει να τονίσουμε και το εξής: Ο ΣΥΠΑ είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στις Περιφέρειες και αντικειμενικά η πορεία των συσχετισμών σε αυτόν βάζει τη σφραγίδα της και στην πορεία των συσχετισμών στην Ομοσπονδία. Το ότι βγήκαμε πρώτη δύναμη στον ΣΥΠΑ έξι μήνες πριν το συνέδριο της Ομοσπονδίας και η δράση που αναπτύξαμε στο μεσοδιάστημα έδειξαν πραγματικά, στην Αττική και πανελλαδικά, πώς εννοούν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ το πώς πρέπει να λειτουργεί ένας σύλλογος. Ετσι πήγαμε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας, με το μήνυμα ότι πρέπει να μπει στο τιμόνι της Ομοσπονδίας το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, και το καταφέραμε.

Ενταση της μάχης για μεγαλύτερη συσπείρωση και ενεργή συμμετοχή

-- Πέρα από αυτά τα θετικά, ποιες είναι οι πλευρές όπου εντοπίζετε ότι πρέπει να σημειωθούν βήματα στη συνέχεια;

Β.Π.: Υπάρχει η ανάγκη να αυξηθεί η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων - στις κινητοποιήσεις, στις απεργίες, στα συλλαλητήρια. Και αυτή η μάχη ξεκινά καταρχάς από εμάς. Το ψηφοδέλτιό μας είχε 80 υποψηφίους. Καθένας από μας πρέπει όχι μόνο να συμμετέχει στις αγωνιστικές δράσεις, αλλά και να δίνει μάχη για να πληθαίνουν οι εργαζόμενοι που παίρνουν μέρος.

Είπαμε ακόμα ότι θα ενεργοποιήσουμε σε αυτή τη θητεία και τα τέσσερα Τοπικά Παραρτήματα του Συλλόγου, που μέχρι τώρα ήταν αδρανή, από τα εμπόδια που έβαζαν οι άλλες παρατάξεις. Θέλουμε να γίνουν εργαλεία για την οργάνωση των εργαζομένων, για να φτάνει πιο γρήγορα η ενημέρωση και να ανέβει η δράση. Δεν είναι εύκολο να βρίσκεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου κάθε μέρα παντού, πρέπει να ανέβει η δράση των Τοπικών Διοικήσεων.

Η συμμετοχή των συναδέλφων μας έχει βελτιωθεί, ωστόσο γνωρίζουμε καλά ότι είναι πίσω από τις ανάγκες. Οπως είναι σημαντική η συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση και η υπερψήφιση του αγωνιστικού πλαισίου αιτημάτων, είναι σημαντική και η συμμετοχή όλων μας στις αγωνιστικές δράσεις για τη διεκδίκησή του.

Η πάλη μας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, τόσο συνολικά όσο και όπως εκφράζεται στο χώρο μας, θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στον αγώνα. Αυτήν την κουβέντα τη λέγαμε, τη λέμε και θα τη λέμε ακόμα πιο δυνατά τώρα.

Στη δράση με γνώμονα τις ανάγκες των εργαζομένων

Ο «Ριζοσπάστης» απευθύνθηκε επίσης σε δύο συνδικαλιστές που προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες - συνδικαλιστικές και πολιτικές - αλλά τα τελευταία χρόνια εκλέγονται στο ΔΣ του ΣΥΠΑ με το ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης», για να μας πουν δυο λόγια για το πώς αυτοί βλέπουν τη δράση του Συλλόγου.

Ο Κυριάκος Κοντούδης, Β' αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΥΠΑ, επισημαίνει: «O Σύλλογός μας, τα τελευταία τρία χρόνια, απέκτησε επιτέλους τη δυναμική και την οντότητα που του αξίζει και έδωσε ουσιαστική ώθηση στη λειτουργία και το περιεχόμενο δράσης και της Ομοσπονδίας. Δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας, στους χώρους εργασίας, στους δρόμους, στην περιφερειακή αρχή, στα υπουργεία και όπου αλλού χρειάστηκε να παρέμβουμε δυναμικά.

Η συνεχής διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας και η υλοποίηση πολλών από αυτών έκαναν πολλούς συναδέλφους να έρθουν κοντά μας, ισχυροποιώντας περαιτέρω τη θέση του Συλλόγου μας.

Σε μια εποχή που πολλές Ομοσπονδίες και Σύλλογοι ελέγχονται από εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές, αλλά και από παρατάξεις που υπηρέτησαν όλες τις μνημονιακές πολιτικές, ο Σύλλογός μας απέδειξε ότι όταν υπάρχει μια συγκροτημένη και ουσιαστική άλλη πρόταση απέναντι σε όλα αυτά, μπορεί να πετύχει πολλά.

Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή είναι η μορφή που αξίζει να έχει ένα Σωματείο, ενώνοντας όλες τις υγιείς και αγωνιστικές δυνάμεις, με γνώμονα αυτά που έχουμε υποχρέωση να πετύχουμε για τους συναδέλφους μας, αλλά και για τις οικογένειές μας. Να συμπορευτούμε μαζί σε όλα αυτά που μας ενώνουν και που αποτελούν τον κοινό μας στόχο».

Ο Αλκης Ζαβερδινός, Α' αντιπρόεδρος του ΔΣ, σημειώνει: «Η συνδικαλιστική αγωνιστικότητα δεν μπορεί να χειραγωγηθεί. Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός φαίνεται πολύ αδύναμος όταν παίρνουμε την απόφαση να σπάσουμε τα δεσμά του.

Προχώρησα λοιπόν στην επιλογή να συνεργαστώ στους αγώνες και στις δράσεις με την "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση". Μαζί κατορθώσαμε να πετύχουμε διεκδικήσεις, να αγωνιζόμαστε με συναδέλφους καθημερινά και ανιδιοτελώς για έναν ισχυρό Σύλλογο στο πλάι του εργαζόμενου και να αντιστεκόμαστε σε αντιλαϊκές πολιτικές από όπου κι αν προέρχονται, είτε αυτό λέγεται κυβέρνηση είτε περιφερειακές αρχές.

Η επιλογή μου αυτή δικαιώθηκε και νιώθω απόλυτα ικανοποιημένος που συνέβαλα για να έχουμε ένα Σύλλογο δυνατό και ενωμένο, που μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Ο Σύλλογος έδρασε, πήρε αποφάσεις σε όλα τα ζητήματα και έδωσε λύσεις, γεγονός που έχουν αναγνωρίσει όλοι οι εργαζόμενοι.

Η στήριξη του ψηφοδελτίου της "Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης" είναι μονόδρομος για μένα και για όσους θέλουν να προσφέρουν στο συνδικαλιστικό κίνημα στην Περιφέρεια Αττικής».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΜΚΟ
Καθεστώς η απληρωσιά και οι συμβάσεις ομηρίας

Κινητοποιήσεις με τη συμβολή του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

Στα κεντρικά γραφεία της «Praksis»...
Στα κεντρικά γραφεία της «Praksis»...
Σε κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα, το δικαίωμά τους στη δουλειά αλλά και τα δικαιώματα των ασυνόδευτων ανηλίκων που φιλοξενούνται στις δομές όπου οι ίδιοι δουλεύουν, βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες οι εργαζόμενοι στη ΜΚΟ «Praksis».

Στα τέλη του Νοέμβρη η «Praksis» έκανε γνωστό στους εργαζόμενους ότι θα αναστείλει τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων από την αρχή του νέου έτους. Η εξέλιξη αυτή βρήκε τους 150 περίπου εργαζόμενους απλήρωτους για τρεις μήνες και σε αβεβαιότητα για τις θέσεις εργασίας τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και συνεχίζει να βρίσκεται ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Η αντίδραση του Συνδέσμου στην ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας των ξενώνων ήταν άμεση: Με ανακοίνωσή του κάλεσε τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν για τα δεδουλευμένα, τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και για να μη μείνει κανένα από τα ανήλικα παιδιά που φιλοξενούνται χωρίς σίτιση και στέγαση.

Μαζί με τους εργαζόμενους, το Σωματείο προχώρησε σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στη διοίκηση της ΜΚΟ, στο ΣΕΠΕ, στο υπουργείο Εργασίας.

Κάτω από την πίεση που άσκησαν οι καθημερινές παρεμβάσεις, οι εργαζόμενοι απέσπασαν δέσμευση για καταβολή των δεδουλευμένων τις μέρες που διανύουμε. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως τη λειτουργία εννέα δομών φιλοξενίας της «Praksis» (Γλυφάδα, Κυψέλη Ι, Κυψέλη ΙΙ, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ιλιον, Εξάρχεια, Χαλάνδρι και Πεντέλη) θα αναλάβει από 1/1/2019 ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ενώ σε αυτούς «θα απορροφηθεί η πλειονότητα των εργαζομένων που θα αποδεσμευτούν από την "Praksis" και διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα».

Δεν εφησυχάζουν και διεκδικούν σταθερή δουλειά με δικαιώματα

...και στους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα»
...και στους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα»
«Χωρίς την οργανωμένη αντίδραση και κινητοποίηση των εργαζομένων ήταν ορατός ο κίνδυνος να βρεθούν στον "αέρα", απολυμένοι και απλήρωτοι», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Νίκος Τζώρτζης. Προσθέτει πως οι ανακοινώσεις του υπουργείου δεν εφησυχάζουν τους εργαζόμενους, αφού δεν δίνουν απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο διεκδικούν: Πρόσληψη όλων των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων τους για όλη τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης με τον προηγούμενο εργοδότη. Νέες προσλήψεις που να καλύπτουν τις ανάγκες σε προσωπικό. Σαφή διάκριση των ειδικοτήτων με βάση το αντικείμενο εργασίας. Αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλα τα προσφυγόπουλα.

Για όλα τα παραπάνω ο Σύνδεσμος έχει ζητήσει να οριστεί συνάντηση με όλα τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Οικονομικών).

Να σημειωθεί ότι τα προβλήματα των εργαζομένων δεν ξεκίνησαν με την προαναγγελία του λουκέτου. Οι καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, οι μηνιαίες συμβάσεις ομηρίας, οι ελλείψεις προσωπικού είναι προβλήματα που απασχολούν τη δράση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στις ΜΚΟ που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Συνδέσμου.

Με πληρωμές «έναντι» όλο τον χρόνο και χωρίς ευρώ από το Σεπτέμβρη προσπαθούν να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι, υπογραμμίζει μέλος της Επιτροπής. Στον ξενώνα που εργάζεται, μέσα σε χρονικό διάστημα δυόμισι χρόνων έχουν κληθεί να υπογράψουν 18 συμβάσεις (!), πράγμα που σημαίνει ότι η μέση διάρκεια της κάθε σύμβασης ήταν περίπου ενάμισης μήνας. Αντίστοιχη κατάσταση αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του στις άλλες δομές, καθώς στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα έχουν αλλάξει στην καλύτερη περίπτωση 15 συμβάσεις. Οσον αφορά τις ελλείψεις προσωπικού, στους εννέα ξενώνες που λειτουργούν στην Αθήνα δουλεύουν μόλις δύο νοσηλευτές, με αποτέλεσμα οι φροντιστές να καλούνται να εκτελέσουν σχετικά καθήκοντα.

Απολύσεις και προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων

Σε κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες και οι εργαζόμενοι στα γραφεία και τις δομές των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Αθήνα.

Με στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το γραφείο της ΜΚΟ στην πλατεία Μαβίλη, αντέδρασαν στις 4 απολύσεις εργαζομένων στις οποίες προχώρησε η διοίκηση της ΜΚΟ, διεκδικώντας την ανάκλησή τους. Στο στόχαστρο των απολύσεων βρέθηκαν εργαζόμενοι που είχαν το προηγούμενο διάστημα διαμαρτυρηθεί τόσο στη διοίκηση του ελληνικού τμήματος όσο και στην οργάνωση διεθνώς, ζητώντας να σταματήσει το κλίμα εκφοβισμού, ενώ είχαν απευθυνθεί και στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η διοίκηση είχε προαναγγείλει ακόμα δύο απολύσεις, τα σχέδιά της όμως έχουν προς το παρόν «παγώσει» κάτω από τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ανέλαβαν την οργάνωση της κινητοποίησης, που προκήρυξε ο Σύνδεσμος: Απευθύνθηκαν στους συναδέλφους τους στις δομές με την ανακοίνωση του σωματείου, τους ενημέρωσαν για τις εξελίξεις, τους κάλεσαν στην κινητοποίηση. Η προετοιμασία αυτή αποτυπώθηκε στη μαζική συμμετοχή που είχε τελικά η αγωνιστική παρέμβαση.

Η προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων δεν είναι μεμονωμένο κρούσμα. Την περασμένη Παρασκευή, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου έκανε παρέμβαση στην «Greenpeace», καταγγέλλοντας την προσπάθεια εκφοβισμού εργαζόμενης για τη συνδικαλιστική της δράση. Η εργαζόμενη βρέθηκε στο στόχαστρο, με την εργοδοσία να κάνει λόγο για «αντιεπαγγελματική» συμπεριφορά, επειδή ενημέρωνε τους συναδέλφους της για την απεργία στις 28 Νοέμβρη, καλώντας τους σε οργάνωση στο σωματείο.

Κοινός τόπος οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία και η εργασιακή ανασφάλεια

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις έφεραν στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι συνολικά στις ΜΚΟ και έχουν γίνει αφορμή για να φτάσουν στο σωματείο καταγγελίες για παρόμοια προβλήματα σε αντίστοιχους χώρους δουλειάς.

Πίσω από το προφίλ των «μη κερδοσκοπικών» και «φιλανθρωπικών» οργανώσεων, οι ΜΚΟ λειτουργούν όπως λειτουργεί κάθε άλλος εργοδότης, κάθε άλλη επιχείρηση, υπογραμμίζει ο Ν. Τζώρτζης.

Με δεδομένο ότι η δραστηριότητα των ΜΚΟ έχει επεκταθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και μέσα από την εμπλοκή τους στη διαχείριση του Προσφυγικού, το σωματείο αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί: «Η κυβέρνηση, ευθυγραμμισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, επιδοτεί με χρήμα τις ΜΚΟ για να διαχειρίζονται το Προσφυγικό, αντί να δημιουργήσει κρατικές δομές φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, στις οποίες να διασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους ίδιους και δουλειά με δικαιώματα για τους εργαζόμενους», τονίζει.

Στο έδαφος αυτό, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την εργασιακή ζούγκλα, τις μηνιαίες συμβάσεις, μένουν για μήνες απλήρωτοι, ζουν με τη μόνιμη ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αν θα έχουν αύριο δουλειά.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για τα δίκαια αιτήματά τους

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα παραμένουν οι συνταξιούχοι, μετά και το μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων χαιρετίζει τους χιλιάδες συνταξιούχους που πήραν μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση, ανταποκρινόμενοι με ενθουσιασμό στο κάλεσμα της ΣΕΑ και των Σωματείων τους.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Το μήνυμα της συγκέντρωσης είναι καθαρό: "Με ψίχουλα και ψέματα δεν μας ξεγελάτε - Δεν ξεχνάμε τις κλεμμένες κατακτήσεις μας - Διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν". Συνεχίζουμε να βαδίζουμε σταθερά, αποφασιστικά, με περηφάνια στο δρόμο του αγώνα. Δεν θα υποστείλουμε τις σημαίες μας.

Παραμένουμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Οι ελιγμοί της κυβέρνησης δεν μας καθησυχάζουν. Η ακύρωση της περικοπής της "προσωπικής διαφοράς" είναι μια σημαντική νίκη μας, όμως δεν θα σταματήσουμε εδώ, γιατί η επίθεση στα ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα θα συνεχιστεί. Σε συστράτευση με το εργατικό κίνημα θα κλιμακώσουμε την πάλη μας για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».

Τέλος, η ΣΕΑ κάνει γνωστό ότι αναμένει από το γραφείο του πρωθυπουργού να ορίσει συνάντηση, όπως δεσμεύτηκε απέναντι στην αντιπροσωπεία της. Καλεί παράλληλα τους συνταξιούχους να δυναμώσουν την πάλη τους και να μαζικοποιήσουν ακόμα περισσότερο τα σωματεία τους.

«ΗΓΕΣΙΑ» ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Οργιο νοθείας και εκφυλισμού για να στηρίξουν το κεφάλαιο

Από την κινητοποίηση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων κατά τη διάρκεια του τελευταίου συνεδρίου της ΠΝΟ
Από την κινητοποίηση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων κατά τη διάρκεια του τελευταίου συνεδρίου της ΠΝΟ
Ενα ακόμα όργιο νοθείας και εκφυλισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα εκτυλίχθηκε προχτές, με πρωταγωνιστές αυτήν τη φορά τους ανθρώπους των εφοπλιστών που συγκροτούν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), οι οποίοι προχώρησαν σε μια διαδικασία - καρικατούρα Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Χωρίς να τηρήσουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις, επιχείρησαν να «νομιμοποιήσουν» με το «έτσι θέλω» τη συγκρότησή του σε σώμα, προκειμένου να «εκλέξουν» αντιπροσώπους για το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καταγγέλλουν ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός προχωρά σε αυτές τις εκφυλιστικές νόθες διαδικασίες, επιχειρώντας να αλλοιώσει παραπέρα τον συσχετισμό στο εργατικό κίνημα, με την παρέμβαση και στήριξη των εφοπλιστών, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Δυναμική παρέμβαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων

Το μέγεθος του εκφυλισμού ανέδειξε η δυναμική παρέμβαση των αντιπροσώπων των τριών σωματείων στο χώρο όπου διαδραματίστηκε η διαδικασία, στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων στο κτίριο του ΟΛΠ, στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, χαρακτήρισε παρωδία το συνέδριο της ΠΝΟ το 2017 και τις διαδικασίες που ακολούθησαν εργοδοτικά σωματεία για να συνεχίσει να λειτουργεί ο μηχανισμός των εφοπλιστών στην Ομοσπονδία.

Επεσήμανε μάλιστα ότι το Γενικό Συμβούλιο «κουβαλάει και αυτό τα αμαρτήματα της αντιδημοκρατικής λειτουργίας της ΠΝΟ».

Οπως υπογράμμισαν για μια ακόμα φορά τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα, ανεξάρτητα από τους ψηφίσαντες κάθε σωματείου, με βάση την αντιδημοκρατική λειτουργία της Ομοσπονδίας κανένα σωματείο δεν εκπροσωπείται στο Συνέδριο και στο Γενικό Συμβούλιο με περισσότερους αντιπροσώπους από το 1/10 του συνολικού αριθμού των αντιπροσώπων. Για παράδειγμα, η ΠΕΜΕΝ, με βάση τους ψηφίσαντες ναυτεργάτες, θα έπρεπε να βγάζει 23 αντιπροσώπους στο Γενικό Συμβούλιο, όμως με βάση το σύστημα που ισχύει, δεν μπορεί να έχει πάνω από 10, δηλαδή χάνει 13 αντιπροσώπους, πάνω από το 50%. Συνολικά στο Γενικό Συμβούλιο θα έπρεπε να συμμετέχουν 103 αντιπρόσωποι, αλλά συμμετέχουν μόνο 70, αλλοιώνοντας δραστικά τη σύνθεσή του.

Παραπέρα, 7 από τα 13 σωματεία της ΠΝΟ (Πλοιάρχων, Μηχανικών ΜΕΚ, Οικονομικών Αξιωματικών, Φροντιστών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών, Ναυτών M/S-Π/Κ) δεν έχουν τροποποιήσει τα καταστατικά τους και δεν εκλέγουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια και τους αντιπροσώπους τους με απλή αναλογική. Δεν εφαρμόζουν δηλαδή ακόμα και αυτό το «κολοβό» άρθρο 58 του νόμου 2224/1994, το οποίο ορίζει ότι οι εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων για ΠΝΟ, Εργατικό Κέντρο Πειραιά και ΓΣΕΕ πρέπει να γίνονται με την απλή αναλογική. Τα ίδια 7 σωματεία και ένα ακόμα (Ηλεκτρολόγων) δεν καταθέτουν τα σχετικά έγγραφα νομιμοποίησης των αρχαιρεσιών τους, όπως μητρώο μελών και κατάσταση ψηφισάντων στην ΠΝΟ και στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, από το οποίο έχουν αποκλειστεί για αυτόν το λόγο και δεν συμμετέχουν στα συνέδρια και στις ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις του.

Μπερδεύτηκαν στα ψέματά τους

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι αντιπρόσωποι των τριών ναυτεργατικών σωματείων απαίτησαν να κατατεθούν στο Γενικό Συμβούλιο τα αναγκαία έγγραφα, αλλιώς, όπως είπαν, δεν νομιμοποιείται η συγκρότησή του σε σώμα. Επιπλέον, κάτω από αυτές τις συνθήκες, επεσήμαναν ότι δεν είναι νόμιμος ούτε ο ορισμός (εκλογή) αντιπροσώπων του Γενικού Συμβουλίου στη ΓΣΕΕ.

Να σημειωθεί ότι στην ημερήσια διάταξη του Γενικού Συμβουλίου δεν υπήρχαν η Επιτροπή Ελέγχου Πληρεξουσίων και η συγκρότησή του σε σώμα, ούτε ο ορισμός για τη ΓΣΕΕ! Κι όμως, με έγγραφο του γγ της ΠΝΟ, Γ. Χαλά, είχε κληθεί να εκτελέσει χρέη δικαστικού αντιπροσώπου στο Γενικό Συμβούλιο ο πρωτοδίκης Ελευθέριος Καλτάκης.

Από εκεί και πέρα ακολούθησαν τραγελαφικές καταστάσεις, που επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων. Οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, αναλώθηκαν σε ένα ρεσιτάλ αντιφατικών ισχυρισμών.

Αρχικά διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι... «είμαι υποχρεωμένος να τηρήσω το καταστατικό ακόμα κι αν διαφωνώ με αυτό» και μετά ειπώθηκε πως «τα χαρτιά είναι στα γραφεία της ΠΝΟ, όποιος θέλει μπορεί να πάει να τα δει»!

Η συνέχεια δόθηκε με το γελοίο επιχείρημα ότι... «τα μητρώα μελών των σωματείων εμπίπτουν στο νόμο για τα προσωπικά δεδομένα και από 1η Μαΐου 2018 δεν μπορεί να δοθούν για έλεγχο». Με βάση αυτόν τον ισχυρισμό, δηλαδή, στο κάθε σωματείο θα μπορούν να ψηφίζουν όποιοι θέλουν, χωρίς να μπορούν να ελεγχθούν από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα! Επίσης ξέχασαν ότι το ίδιο πράγμα είχαν πει και το 2017...

Οι αντιφάσεις συνεχίστηκαν με τη θέση ότι... «τα χαρτιά βρίσκονται στη διπλανή αίθουσα, όποιος θέλει μπορεί να πάει να τα ελέγξει μαζί με την Επιτροπή Πληρεξουσίων», η οποία κανένας δεν κατάλαβε πότε, από ποιον και πώς διαμορφώθηκε. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι των εφοπλιστών είχαν προβλέψει για όλα αυτά την παραμονή του Γενικού Συμβουλίου: Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένας αντιπρόσωπος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού με ένα χαρτί ότι... όλα είναι εντάξει (!), το οποίο, όπως κατήγγειλε ο Θ. Ευαγγελάκης, ήταν ήδη φτιαγμένο πριν από το Γενικό Συμβούλιο.

Εφτασαν ακόμα να υπερψηφίσουν και τον απολογισμό για το 2018 και τον προγραμματισμό για το 2019, χωρίς καν να έχουν διαβαστεί...

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία κατήγγειλαν όσα έγιναν και αποχώρησαν, υπογραμμίζοντας ότι οι ναυτεργάτες δεν αναγνωρίζουν και δεν νομιμοποιούν τη νοθεία και τον εκφυλισμό. Στη συνέχεια προχώρησαν σε κατάθεση υπομνήματος στον πρόεδρο Πρωτοδικών Πειραιά και στον πρωτοδίκη Ελευθέριο Καλτάκη.

Μάχη για συνδικάτα των ναυτεργατών και όχι των εφοπλιστών

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ θέτουν συγκεκριμένους στόχους πάλης, ώστε τα συνδικάτα να γίνουν πραγματικό αποκούμπι των ναυτεργατών.

Στους στόχους αυτούς περιλαμβάνονται: Εφαρμογή της απλής αναλογικής για την εκλογή όλων των οργάνων της ΠΝΟ και των πρωτοβάθμιων σωματείων. Συλλογική δομή και ηγεσία στα συνδικαλιστικά όργανα. Κατάργηση του ορίου 1/10. Η διάρκεια της θητείας των οργάνων της ΠΝΟ και των σωματείων να είναι τέσσερα χρόνια. Κατάργηση του χαρατσιού που εισπράττει απευθείας η ΠΝΟ από τους ναυτεργάτες ως συνδικαλιστική εισφορά. Τα πρωτοβάθμια σωματεία να καταβάλλουν συνδικαλιστική συνδρομή στην ΠΝΟ ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους. Τροποποίηση του καταστατικού της ΠΝΟ και των ναυτεργατικών σωματείων κ.ά.

Ακόμα απαιτούν κατάργηση των λεγόμενων «μπλε καρτών» που υπογράφουν η ΠΝΟ και η Διεθνής Οργάνωση Μεταφορών (ITF), με τις οποίες πιστοποιούν ότι στα πλοία ισχύουν τα ελάχιστα που προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) και τις οποίες πουλάνε στους εφοπλιστές έναντι 5.000 δολαρίων. Αυτές οι κάρτες επιτρέπουν την εφαρμογή διαφορετικών συμβάσεων εργασίας - στο ίδιο πλοίο, για την ίδια ειδικότητα και βαθμό - ανάλογα με την εθνικότητα του κάθε ναυτεργάτη. Η δοσοληψία με τους εφοπλιστές θα αποφέρει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ΠΝΟ 3,7 εκατομμύρια ευρώ για το 2018. «Δηλαδή, άμεση χρηματοδότηση των εφοπλιστών προς την ΠΝΟ», ώστε να κερδίζουν από τη μη εφαρμογή της ελληνικής κλαδικής ΣΣΕ, για το σύνολο των ναυτεργατών στα πλοία. Και όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν όταν μέσα στο 2018 έχουν περάσει στα χέρια Ελλήνων εφοπλιστών 293 πλοία αξίας 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ