Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1802 Γεννιέται ο Δημήτριος Βούλγαρης, 8 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1821 Συνέρχεται σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων η Α' Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου). Το Προσωρινόν Πολίτευμα (Σύνταγμα) της Επιδαύρου, που ψηφίστηκε την 1η Γενάρη, έθετε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός αστικού κράτους. Οι πολιτικές εξουσίες (και κάποιες από τις οικονομικές) που απολάμβανε μέχρι πρότινος η Εκκλησία στο πλαίσιο του φεουδαρχικού συστήματος, καταργούνταν ή περιορίζονταν σημαντικά. Η αποδυνάμωση των τοπικών - περιφερειακών διοικήσεων και η μεταφορά των βασικών τους αρμοδιοτήτων στην κεντρική εξουσία σήμαιναν και αντίστοιχη αποδυνάμωση των τοπικών εξουσιών.

1917 Με απόφαση του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού (σοβιετική επαναστατική κυβέρνηση) οργανώνεται έκτακτη επιτροπή για την πάλη εναντίον της επανάστασης και των σαμποτάζ («Τσεκά»).

1925 Στις επαναληπτικές εκλογές για το δήμο της Θεσσαλονίκης, παρά τα τρομοκρατικά μέτρα της παγκαλικής δικτατορίας, το δημοκρατικό ψηφοδέλτιο που υποστήριξε το ΚΚΕ συγκεντρώνει ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία απ' ό,τι δύο μήνες πριν. Ο Θ. Πάγκαλος συλλαμβάνει και εξορίζει τους εργάτες δημοτικούς συμβούλους. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πατρίκιος σύντομα υποκύπτει στις πιέσεις και τις προσφορές του καθεστώτος και η ΚΕ του ΚΚΕ τον καταγγέλλει.

1930 Επικυρώνεται από τη Βουλή το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Βενιζέλου - Κεμάλ).

1933 Πραγματοποιείται πανελλαδική απεργία των Τριατατικών (Ταχυδρομεία, Τηλέγραφοι, Τηλέφωνα) για οικονομικά αιτήματα. Η κυβέρνηση κηρύσσει επιστράτευση των εργαζομένων, ενώ ενεργούνται και πολλές συλλήψεις.

1944 Με τη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών σε μαχητές και πολεμοφόδια να έχει εξαντληθεί από καιρό για τον ΕΛΑΣ, η επιθετική πρωτοβουλία περνούσε ολοένα και περισσότερο στις αντίπαλες δυνάμεις.

1947 Το Αρχηγείο Ρούμελης συγκροτεί μια ταξιαρχία χιλίων άοπλων (εκ των οποίων 300 γυναίκες) με σκοπό την αποστολή τους στη Μακεδονία. Οι άοπλοι βάδισαν επί 42 μέρες μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες (εχθρικά πυρά, πείνα, κούραση, κρύο). Ωστόσο, τίποτα δεν στάθηκε ικανό να τους σταματήσει, ωσότου τελικά φτάσουν στον προορισμό τους.

1949 Το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ καθιερώνει το Διεθνές Βραβείο «Στάλιν» (από το 1956 Βραβείο «Λένιν») «για την ισχυροποίηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς».

1950 Συλλαμβάνεται στην Αθήνα το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης, καθώς και δεκάδες άλλα μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ.

1954 Στις 20-21/12/1954 πραγματοποιείται στο Κακουργιοδικείο Πειραιά η δίκη του «παράνομου Ριζοσπάστη». Δικάστηκαν με βάση τον ΑΝ 509/1947 οι Γιώργος και Μαρία Γεωργίου, Αναστάσης Γεωργίου (ερήμην), Νίκος Σαλιαγιάννης, Νίκος Κορολής, Γιάννης Πίσπας, Αντώνης Φωτίου, Μανόλης Κοτσιφάκης, Χρήστος Ρήγας και Δημήτρης Υδραίος. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Γ. Γεωργίου σε δεκαετή φυλάκιση και δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

1972 Ο Κώστας Κολιγιάννης αντικαθίσταται στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Χαρίλαο Φλωράκη (17η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ).

1981 Πεθαίνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Ροντήρης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ