Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ
Στο επίκεντρο ευρωατλαντικών σχεδιασμών για «σταθερότητα και ασφάλεια»

Τις διαστάσεις που αποκτά η προσπάθεια ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων να ενισχύσουν το ρόλο τους στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ανέδειξε η συζήτηση που συνεχίστηκε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης» και καλεσμένο τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη. Μεταξύ άλλων επιβεβαιώθηκε ότι το παζάρι σε κρίσιμα μέτωπα - με ευρύτερες προεκτάσεις - όπως το Κυπριακό θα φουντώσουν, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης αναμέτρησης για τον έλεγχο ενεργειακών πόρων και αγορών και όχι μόνο.

Στην ομιλία του ο Κύπριος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «η θεσμοθέτηση των τριμερών συνεργασιών αποδεικνύεται ιδιαίτερα επωφελής για την Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως στον τομέα της Ενέργειας» και ξεχωρίζοντας τις προοπτικές που ανοίγονται από μια λύση του Κυπριακού για τη λυκοσυμμαχία των Βρυξελλών, τόνισε ότι η ΕΕ «έχει καθήκον να συμβάλει στην επίλυση» του Κυπριακού και ότι «η επούλωση αυτής της πληγής θα ενισχύσει την Ενωση, όχι μόνο ηθικά αλλά και ουσιαστικά», αφού «η Κύπρος θα είναι σε θέση να διαδραματίσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της τον δικό της ρόλο, σε μια περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για τα συμφέροντα της Ενωσης». Διαβεβαίωσε δε ότι θα εργαστεί για την επίτευξη μιας λύσης «που δεν θα δημιουργεί νικητές και δεν θα αφήνει ηττημένους».

Νέα τουρκική πρόκληση

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Αγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις στην περιοχή, για την οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι έχει αυξημένη σημασία, τόσο για τα σχέδιά της να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο όσο και για την προσπάθεια ευρύτερης γεωπολιτικής της αναβάθμισης.

Νέα πρόκληση σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων συνιστούν οι NAVTEX που εξέδωσε, εξαγγέλλοντας αφενός στρατιωτικές ασκήσεις με πυρά, αφετέρου έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου «Μπαρμπαρός». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι τουρκικές NAVTEX αφορούν περιοχές κοντά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο αλλά και τα «οικόπεδα» 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, χτες, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, και μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Με την κα Λουτ επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας στην ανάγκη να επιλυθεί το Κυπριακό, βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Της επανέλαβα τις γνωστές μας θέσεις, για το ότι η διεθνής διάσταση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη την πρόοδο που έγινε στο Κραν Μοντανά και αποτυπώθηκε στο λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες. Φυσικά, η ελληνική θέση παραμένει ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και ότι δεν μπορεί πια να διατηρηθεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων».

Η Λουτ το Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στην Κύπρο για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και την ηγεσία του ψευδοκράτους. Αγνωστο παραμένει πότε θα βρεθεί στην Αγκυρα, συνεχίζοντας τις επαφές διερεύνησης περιθωρίων για νέο γύρο συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ