Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13146

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στην «τελική ευθεία» για τα συλλαλητήρια την Τρίτη 18 Δεκέμβρη

  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Πανελλαδικό συλλαλητήριο αύριο, Σάββατο, στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου
  • ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ: Βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας. Σήμερα η συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΣΕΛ.  15   -   16

Αντιλαϊκός απ' όλες τις πλευρές κομμένος στα μέτρα του κεφαλαίου
  • Νέοι φόροι 1 δισ. ευρώ στην πλάτη του λαού - Μείωση της φορολογίας από 15% στο 10% για τα διανεμόμενα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων.
  • Μειώνεται κατά 275 εκατ. ευρώ η δαπάνη για τις συντάξεις και κατά 935 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Πετσοκόβεται κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, που καταρρέουν.
  • Μείωση κατά 65 εκατ. ευρώ στο κονδύλι για το επίδομα ανεργίας - Αύξηση από 360 στα 551 εκατ. ευρώ στην επιχορήγηση των επιχειρηματικών ομίλων για προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης».
  • Μείωση κατά 740 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης στους δήμους και 73 εκατ. ευρώ για Περιφέρειες.
  • Αύξηση κατά 194 εκατ. ευρώ των δημοτικών φόρων και τελών.
  • Περικοπές 1,7 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν: Μη επέκταση του προγράμματος «σχολικά γεύματα», κατάργηση της δαπάνης για τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, μείωση της δαπάνης για την επιδότηση ενοικίου και μη εφαρμογή της μηδενικής συμμετοχής συνταξιούχων στα φάρμακα.

ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να πάρουν απάντηση!

Η συζήτηση του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού ξεκίνησε με τους γνωστούς σκυλοκαβγάδες των αστικών κομμάτων.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα αστικά κόμματα ανεβάζουν όσο μπορούν τις φραστικές «εντάσεις», μπας και καταφέρουν να κουκουλώσουν τη στρατηγική τους ταύτιση στην πολιτική που τσακίζει το λαό για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και στη... «μεταμνημονιακή περίοδο».

Στον «καβγά» κανείς να μη μείνει θεατής! Τα συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη από τα ταξικά συνδικάτα δίνουν μαχητική απάντηση, σε συνέχεια της πρόσφατης πανεργατικής απεργίας, στην πάλη για να βγουν μπροστά οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες!

«Αποκατάσταση αδικιών που γέννησε η λιτότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων» βαφτίζει η κυβέρνηση τα εφάπαξ ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, την ώρα που ο προϋπολογισμός ενσωματώνει όλα τα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα, τους στόχους για τα ματωμένα πλεονάσματα και φέρνει νέες περικοπές και χαράτσια στο λαό.

«Παροχολογία» βαφτίζουν τα ψίχουλα αυτά τα άλλα αστικά κόμματα, «δουλεύοντας» χέρι - χέρι με την κυβέρνηση στην προσπάθεια να ρίξουν τον πήχη των εργατικών - λαϊκών απαιτήσεων στα τάρταρα, να «ξεκόψουν» όσο μπορούν κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων και του λαού για πραγματική αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών τους.

Και για... «κερασάκι», με φόντο τα νέα «δώρα» του προϋπολογισμού στο μεγάλο κεφάλαιο, όλες αυτές οι δυνάμεις τσακώνονται για το ποια μπορεί να του εξασφαλίσει ακόμα περισσότερα.

Ο «πρώτος μεταμνημονιακός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός» κλιμακώνει την επίθεση στην εργατική τάξη και το λαό, για να θωρακίσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, στο οποίο εξασφαλίζει νέα προνόμια, απαλλαγές και χρηματοδοτήσεις.

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ΝΔ τσακώνονται από τα κοινοβουλευτικά έδρανα για το πώς μπορεί να στηριχθούν περισσότερο το μεγάλο κεφάλαιο, οι επενδύσεις και τα κέρδη του.

«Εχετε αλλεργία στις ιδιωτικές επενδύσεις», «ενώ εμείς θα φέρουμε πανστρατιά επενδύσεων» δημιουργώντας «σταθερό και φιλικό περιβάλλον στις επιχειρήσεις», διατείνονται τα στελέχη της ΝΔ.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αντλεί τις απαντήσεις στην κριτική της ΝΔ μέσα από το πλήθος των μέτρων που έχει νομοθετήσει έως τώρα για το κεφάλαιο, αλλά και των νέων «δώρων» που περιλαμβάνει ο ίδιος ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός: Κρατική επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη, μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη στους μετόχους επιχειρήσεων κ.ά.

Πάνω σε αυτά, μάλιστα, προσθέτει και άλλα νομοθετήματα, όπως το πρόσφατο για την «προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων» που δίνει επιπλέον «κίνητρα» σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, το νομοσχέδιο για την «τουριστική ανάπτυξη» κ.ά.

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, την οποία υπηρετεί και ο νέος ταξικός προϋπολογισμός, όπως και όλη αυτή η αποπροσανατολιστική συζήτηση και ο εμπαιγμός που την συνοδεύουν, επιβεβαιώνουν την ανάγκη την Τρίτη 18 Δεκέμβρη, στα συλλαλητήρια στα οποία καλούν το ΠΑΜΕ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται σε αυτό, να δοθεί μαζική εργατική - λαϊκή απάντηση.

Σε συνέχεια της πετυχημένης πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη, απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, απέναντι στον «αναβαθμισμένο» ρόλο που διεκδικεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στο χτύπημα του κινήματος, οι εργαζόμενοι και ο λαός, με τη μαζική τους συμμετοχή στα συλλαλητήρια μπορούν να στείλουν ισχυρό μήνυμα συνέχισης και ενίσχυσης της πάλης για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες!


ΠΑΜΕ - ΠΣΟ - ΜΑΣ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Γαλλίας, καταδίκη της άγριας καταστολής

Διαμαρτυρία χτες στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα


ΣΕΛ.  21


ΚΚΕ - ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση για την καθυστέρηση δεδουλευμένων στα ΕΑΣ

ΣΕΛ.  5
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Με το «καλημέρα» έδωσε το στίγμα της ενεργότερης ιμπεριαλιστικής εμπλοκής

Η Ελλάδα το «plan A» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο


ΣΕΛ.  7
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Αθλια προσπάθεια αποκλεισμού της ΔΑΣ από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ

Βροχή καταγγελιών από συνδικάτα και εργαζόμενους


ΣΕΛ.  15


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org