Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ
Πάνω από όλα η «ιερή» πολιτική σταθερότητα

Eurokinissi

Πανομοιότυπες ήταν οι προτάσεις που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση, σχετικά με τα άρθρα 29 έως 49, που αφορούν μεταξύ άλλων την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων κ.λπ.

Από τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα άρθρα, που ολοκληρώθηκε χτες, αποτυπώθηκε για μια ακόμα φορά η έγνοια που έχουν τα αστικά κόμματα για τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, δηλαδή για να μπορούν οι κυβερνήσεις απρόσκοπτα να ασκούν την αντιλαϊκή πολιτική.

Ενδεικτικές της ταύτισης απόψεων ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων τους, όπως του ειδικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Δουζίνα, ο οποίος σημείωσε ότι επειδή οι προτάσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ αφορούν το «κομμάτι της σταθερότητας» θα πρέπει να βρουν το είδος «της τεχνικής για να πετύχουμε στο σκοπό αυτό». Ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ Γ. Τραγάκης, από την πλευρά του διαπίστωσε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ «συμπίπτουν οι απόψεις μας, όπως η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος». Ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης «καλωσόρισε τις άλλες πτέρυγες» που επιδιώκουν την πολιτική σταθερότητα, στην «πολιτική παράδοση» της ΝΔ...

Ο λαός να αντιπαλέψει τη σταθερότητα που θέλει το κεφάλαιο

Την ουσιαστική αυτή συμφωνία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα στη διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας ανέδειξε ο Γιάννης Γκιόκας, γενικός εισηγητής του ΚΚΕ στην Επιτροπή. Επισήμανε ότι οι λόγοι που τα αστικά κόμματα θεωρούν «ιερή» αυτήν τη σταθερότητα είναι για «να μην διακόπτεται η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής, της πολιτικής δηλαδή που κόβει μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, που βάζει φόρους και κατάσχει λαϊκές περιουσίες, που εμπλέκει τη χώρα μας στους επικίνδυνους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς».

Τον ίδιο στόχο εξυπηρετούν οι αλλαγές στην πρόταση δυσπιστίας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την «εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας» και η ΝΔ μιλάει για πιο «σταθερούς τετραετείς κοινοβουλευτικούς και κυβερνητικούς κύκλους». «Και η μία και η άλλη πρόταση οδηγούν στη διατήρηση κυβερνήσεων που μπορεί ενδεχομένως να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής και - πολύ περισσότερο - την εμπιστοσύνη του λαού», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Εξίσου αντιδραστική» χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πιθανή εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με γενικές εκλογές, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο αντικειμενικά θα ισχυροποιήσει το ρόλο του, ένα ρόλο μονοπρόσωπου θεσμού στο αστικό πολιτικό σύστημα, και «θα ανοίξει τη συζήτηση για αύξηση στο μέλλον και αυτών των αρμοδιοτήτων».

Σημείωσε ότι στον αντίποδα, ο λαός θα πρέπει να αντιπαλεύει, να πολεμά αυτήν την πολιτική σταθερότητα, αξιοποιώντας τις όποιες χαραμάδες, ρωγμές, αστάθειες του αστικού πολιτικού συστήματος, για να εμποδίζει αντιλαϊκές πολιτικές και μέτρα, να έχει κατακτήσεις και πάνω απ' όλα να συγκεντρώνει δυνάμεις για ριζικές ανατροπές.

Αναφέρθηκε στην προσήλωση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και των άλλων στα άρθρα 28 και 80, που προβλέπουν ότι το όλο και πιο αντιδραστικό δίκαιο της ΕΕ και της ΟΝΕ υπερισχύει του εθνικού. Εφερε συγκεκριμένα παραδείγματα αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ που - όπως τόνισε - δείχνουν ότι π.χ. ακόμα και εκατοντάδες άρθρα να υπάρχουν στο Σύνταγμα σαν το άρθρο 16, θα υπερισχύσει το δίκαιο της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Εξίσου υποκριτική είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα, αφού εξαιρούνται τα δημοσιονομικά ζητήματα. «Αρα η συντριπτική πλειοψηφία των νομοσχεδίων, των μέτρων που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του λαού, τίθενται εκτός διαδικασίας δημοψηφισμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Απαίτησε την κατάργηση του άρθρου 48, το οποίο χαρακτήρισε «άρθρο βρικόλακα», καθώς προβλέπει την αναστολή άρθρων που αφορούν ατομικά - συλλογικά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες σε περίπτωση κατάστασης πολιορκίας.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ κατέθεσε τις προτάσεις του Κόμματος για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την προστασία του απεργιακού δικαιώματος, οι οποίες, τόνισε, «μπορούν να γίνουν στόχοι πάλης του εργατικού κινήματος και συνδέονται αναπόσπαστα με το βασικό, με την ανάγκη της αποδέσμευσης της χώρας μας από όλους αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με τον ίδιο το λαό νοικοκύρη στον τόπο του».

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, επίσης ανέδειξε την ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο στόχο για «μονιμότερες, σταθερότερες, αντιλαϊκές αστικές κυβερνήσεις συνεργασίας, ακόμα και μειοψηφίας». Για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα δημοψηφίσματα σημείωσε ότι «ουσιαστικά πρόκειται για τη συνταγματοποίηση της άθλιας πρακτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα του 2015». Ενώ σχετικά με το άρθρο 48, που δεν το αγγίζει κανένα αστικό κόμμα, σημείωσε: «Γιατί θα πρέπει να απαγορεύονται οι απεργίες, το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, του Τύπου; Ποιος και γιατί φοβάται το λαό; Ποιον συμφέρει να έχει το λαό φιμωμένο, άβουλο και μοιραίο και μάλιστα στις πιο δύσκολες συνθήκες γι' αυτόν;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ