Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΜΕΣΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Αβεβαιότητες και ρίσκα στην πορεία της ανάκαμψης

Το κεντρικό ζήτημα της κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων ήταν το «αποτύπωμα» του ετήσιου συνεδρίου «Invest in Greece», που διοργανώθηκε από την «Capital Link» στη Νέα Υόρκη, με θεματική την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους κλάδους των Τραπεζών, της Ενέργειας, στον Τουρισμό και τις Υποδομές, αλλά και σε τομείς όπως τα κρατικά και τα εταιρικά ομόλογα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συζητήσεις που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου, έγιναν εμφανείς η «επιφυλακτικότητα» και η «στάση αναμονής» διεθνών «επενδυτών» και «αγορών» αναφορικά με την ανάληψη «επενδυτικού ρίσκου» στην ελληνική οικονομία, σε αυτήν τη φάση, γεγονός βέβαια που συνδέεται και με τις γενικότερες διεργασίες, τους κινδύνους και τα «σύννεφα» μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης που εμφανίζονται στις οικονομίες της ΕΕ και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία.

Θυμίζουμε ότι ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ 2,5%, που προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην τόνωση των νέων επενδύσεων για τις οποίες προβλέπεται ενίσχυση 11,9%, ως αποτέλεσμα βέβαια των συντελούμενων αναδιαρθρώσεων καθώς και της κρατικής χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεση με τη μεταμνημονιακή «αξιολόγηση» στην ελληνική οικονομία ξεκαθαρίζει ότι οι προβλέψεις της για την ανάκαμψη βασίζονται στη διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, στην αξιοπιστία και στη διαμόρφωση κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά συνολικά τις εξελίξεις στις οικονομίες της ΕΕ, η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει για τον μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας και για «αλληλένδετους κινδύνους δυσμενέστερων εξελίξεων». Ως ζήτημα στρατηγικής σημασίας αναδεικνύεται η «περαιτέρω ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης», σε μια εξέλιξη που έρχεται να «δέσει» με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Ευρωζώνη με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών ομίλων. Η πορεία για την «εμβάθυνση» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, που συνεδριάζει αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες με κεντρικούς άξονες την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), την Τραπεζική Ενωση, καθώς και τις διεργασίες για τον λεγόμενο κοινό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, ειδική βαρύτητα αναμένεται να έχει η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με το μείγμα της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, με φόντο βέβαια και τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων της νομισματικής χαλάρωσης. Σε κάθε περίπτωση, τα βασικά επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν στα σημερινά «ιστορικά χαμηλά επίπεδα» για αρκετό διάστημα ακόμη, με στόχο βέβαια τη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρωζώνης.

Επιχειρηματικές αναδιατάξεις

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία «Famar» (πρώην ιδιοκτησία του ομίλου «Μαρινόπουλος») ολοκλήρωσε χτες την αναδιάρθρωση του χρέους της, ύψους 174 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από την «Pillarstone», που με τη σειρά της δραστηριοποιείται στη διαχείριση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Η «Pillarstone» αποτελεί επιχειρηματική σύμπραξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), την αμερικανική KKR, τη Eurobank και την Alpha Bank.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε χτες ο πλειστηριασμός του μετοχικού πακέτου που κατείχε ο όμιλος «Folli Follie» στα «Αττικά Πολυκαταστήματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ