Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13144

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ - ΟΑΕΔ
«Είπα - ξείπα» οι διευκολύνσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών του ΟΕΚ
  • «Ανθρακες ο θησαυρός» των υποσχέσεων που μοίραζαν πριν από ένα χρόνο, διαφημίζοντας ρύθμιση που δεν εφαρμόζεται στην πράξη
  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα από το Ολυμπιακό Χωριό

ΣΕΛ.  7

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες, κόντρα σε φοροληστεία, πλειστηριασμούς, περικοπές

  • Ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ για μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια, τη μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού
  • Αθήνα, 6.30 μ.μ. Ομόνοια, Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ. Αγαλμα Βενιζέλου και σε άλλες πόλεις
  • Ο πρώτος τάχα «μεταμνημονιακός» προϋπολογισμός περιέχει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των τριών μνημονίων και προσθέτει νέα, ενώ προβλέπονται και επιπλέον προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως η προκλητική απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές για νέους εργαζόμενους, που ψηφίστηκε χτες.
  • Η κυβέρνηση παίρνει δέκα από τους φτωχούς και δίνει ένα ψίχουλο στους πιο εξαθλιωμένους, με την προϋπόθεση μάλιστα να έχουν πιαστεί τα ματωμένα πλεονάσματα! Τολμάει να πανηγυρίζει επειδή από τις 30 μειώσεις που διατηρούνται στις συντάξεις, δεν εφαρμόζει μόλις μία!
  • Οι εργαζόμενοι να πάρουν την οργάνωση της πάλης στα χέρια τους! Η απεργία στις 28 Νοέμβρη, η μάχη για την επιτυχία της και οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, ήταν μαχητική απάντηση στα ψέματα και τις απάτες κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας - εργατοπατέρων, που βρίσκει συνέχεια στα συλλαλητήρια.

ΣΕΛ.  15

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολυδιάστατα παραμύθια

Με την «άχνη ζάχαρη» της «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής, που δεν σηκώνει τάχα «στο σπαθί της» καμία πίεση από τρίτες χώρες, πασπάλισαν τα κυβερνητικά στελέχη την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας.

Και αμέσως μετά... ετοίμασαν τις βαλίτσες τους για τις ΗΠΑ, όπου ξεκινάει αύριο ο «Στρατηγικός Διάλογος», ένα πραγματικό ορόσημο για την ακόμα βαθύτερη και επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η μία και βασική «διάσταση» της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, είναι η προσπάθεια «αναβάθμισης» του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή, που υπηρετείται με την ενεργότερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Μέσα απ' αυτό το πρίσμα διαμορφώνονται και οι σχέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.τ.λ.

Αυτό, εξάλλου, σημαίνουν και οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση «δεν αντιμετωπίζει τα κρίσιμα εθνικά θέματα υπό το πρίσμα τρίτων δυνάμεων», αλλά «υπό το πρίσμα των εθνικών μας συμφερόντων και μόνο», παρουσιάζοντας ως τέτοιο παράδειγμα τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών, που υπεγράφη «με γνώμονα την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή».

Την «αναβάθμιση», δηλαδή, της αστικής τάξης, μέσα από την υλοποίηση των σχεδίων της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», που συσσωρεύουν κι άλλη «καύσιμη ύλη» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και φουντώνουν εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς.

Αλλωστε, η «γεμάτη περιφερειακή ατζέντα σε Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Μ. Ανατολή», που κατά τον Αμερικανό πρέσβη θα συζητήσουν την Πέμπτη τα κυβερνητικά επιτελεία με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, έχει ως βασικό της στοιχείο την αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Σ' αυτήν την αντιπαράθεση που δυναμώνει, η κυβέρνηση αναλαμβάνει ρόλο «προκεχωρημένου φυλακίου», είτε μιλάμε για τα Ενεργειακά, είτε για τις «διευθετήσεις» και τα σχέδια ευρωατλαντικής «ασφάλειας και σταθερότητας», που προωθούν τη ΝΑΤΟική «περικύκλωση» της Ρωσίας, είτε για τη μετατροπή της χώρας σε απέραντη βάση εφόρμησης για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, στην αντιπαράθεσή τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ολα τα παραπάνω κάθε άλλο παρά αντιφάσκουν με τους ρόλους «γέφυρας» - ή «γεωπολιτικού μεντεσέ» - που διεκδικεί και αναλαμβάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού και καταμερισμού.

Και βέβαια, οι ρόλοι «μαντατοφόρου» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κάθε άλλο παρά προστατεύουν το λαό μας από τους κινδύνους που σηματοδοτεί η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αντίθετα, τον φέρνουν στην πρώτη γραμμή, τον βάζουν στο «μάτι του κυκλώνα» των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, κάνουν τον λαό μας στόχο τους.

Χαρακτηριστικό, εξάλλου, παράδειγμα είναι και ο αντίστοιχος ρόλος «διαύλου» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την προσπάθεια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να κρατήσουν την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο.

Ρόλος που όχι μόνο δεν «άμβλυνε» την τουρκική επιθετικότητα και τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, αλλά, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις, έχει ως «αντάλλαγμα» πολύ μεγάλους κινδύνους για τον λαό μας, είτε στην περίπτωση μιας παραπέρα κλιμάκωσης, είτε στην περίπτωση ενός πρόσκαιρου συμβιβασμού, με ανταλλάγματα που σε κάθε περίπτωση θα «ακουμπάνε» τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Τα παραμύθια περί «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής, που τάχα αποτελεί εγγύηση «σταθερότητας» και «ασφάλειας» για τον λαό, δεν αντέχουν στη σύγκριση με την πραγματικότητα της επικίνδυνης εμπλοκής στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που όλο βαθαίνει.

Η σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, η πάλη για απεμπλοκή της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ πρέπει τώρα να δυναμώσει. Ειρήνη, ευημερία, φιλία με τους γείτονες λαούς, μπορεί να εξασφαλίσει μόνο η λαϊκή πάλη που θα σπάσει τα δεσμά κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών ενώσεων.


INTIME NEWS

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Το Σάββατο 15/12 το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Στην πλατεία Συντάγματος στις 12.30 μ.μ. και από εκεί πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου


ΣΕΛ.  15


ΑΡΘΡΟ
Η συζήτηση γύρω από την αναθεώρηση του άρθρου 16

ΣΕΛ.  12   -   13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Στο 75,66% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου

ΣΕΛ.  6
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΚΡΟΝ
Υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζεται αμείωτη

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Αντεργατικά μέτρα και καταστολή διαψεύδουν τις κούφιες διακηρύξεις της ΕΕ για «ειρήνη» και «ευημερία»


ΣΕΛ.  9,    19
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για κατάργηση όλων των νόμων που πετσοκόβουν τις συντάξεις

ΣΕΛ.  4   -   5
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Νεκροί και τραυματίες από επίθεση ενόπλου

ΣΕΛ.  18


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org