Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αναδρομική...

Ξέπλυμα στον ιμπεριαλισμό και μάλιστα με «αναδρομική ισχύ» μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούσαμε να δούμε... Γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η «αγιογραφία» που φιλοτεχνεί η «Αυγή» της περασμένης Κυριακής στον πρόσφατα αποβιώσαντα Τζ. Μπους τον πρεσβύτερο, που διετέλεσε Πρόεδρος των ΗΠΑ την περίοδο 1989-1993. Η ΣΥΡΙΖΑίικη εφημερίδα, συνεχίζοντας την μπουγάδα που κάνει στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, γράφει για τον 41ο Πρόεδρο ότι είχε ...«άστρο» και ότι «πρώτιστη φροντίδα του ήταν να μην προξενούν ζημιά οι πολιτικές του»... Επαναλαμβάνοντας τη θεωρία του «διαβολικά καλού» Προέδρου των ΗΠΑ, όπως κάνει η κυβέρνηση με τον Τραμπ, φτάνει να γράφει ότι στο «διπολικό παγκόσμιο σκηνικό», το «σημείο αναφοράς ήταν το πολιτικό τακτ, η πειθώ και ο μοχλός επιρροής»! Και φτάνοντας στο ΝΑΤΟικό «διά ταύτα», ασυγκράτητη η «Αυγή» αναφέρει - μάλλον με συγκίνηση - για τις «επιτυχίες» του Τζ. Μπους στα τέλη της δεκαετίας του '90: Η «επανενωθείσα Γερμανία γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ και το σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλυόταν...».

... μπουγάδα

Βεβαίως, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει και μια παρατήρηση για τον αποθανόντα Πρόεδρο. Ομως, αν περίμενε κανείς να αναδείξει το ιμπεριαλιστικό μακελειό στον Περσικό Κόλπο, που φέρει τη σφραγίδα του Μπους, την επέμβαση των ΗΠΑ στον Παναμά ή τη λυσσασμένη πάλη του ενάντια στο σοσιαλισμό, κάνει λάθος. Η «Αυγή» κριτικάρει τον π. Πρόεδρο των ΗΠΑ επειδή «χτύπησε κάτω από τη μέση» τον αντίπαλό του στις εκλογές του 1988, τον Ελληνοαμερικανό Μάικλ Δουκάκη (!) Η αμερικανοΝΑΤΟική χαρά των ΣΥΡΙΖΑίων δεν τους αφήνει να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα πια, και με τη φόρα που έχουν πάρει, δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε μέχρι και ανδριάντες όλων των Προέδρων των ΗΠΑ στα πεζοδρόμια γύρω από την Κουμουνδούρου.

Αλήθειες...

Με άρθρο του στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εμφανίζεται λάβρος κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την προώθηση του μνημονιακού νόμου του 2013 για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τον τίτλο του άρθρου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ισχυρίζεται πως λέει την «αλήθεια»... Ας του θυμίσουμε λοιπόν μερικές πραγματικές αλήθειες, που δείχνουν τον καταμερισμένο ρόλο των εργατοπατέρων σε αυτήν την αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να υπονομεύσει την οργάνωση μαζικής απεργιακής απάντησης στον άθλιο αυτό μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου. Η αλήθεια είναι ότι αρχικά καταψήφισε την απεργία και μετά, μαζί με τις αντίστοιχες δυνάμεις στην ΑΔΕΔΥ, έπαιξαν την κολοκυθιά με τις ημερομηνίες της απεργίας, σπέρνοντας σύγχυση και εμποδίζοντας την ενιαία απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και όταν, εξαιτίας του απεργιακού μετώπου που είχε διαμορφωθεί από τα κάτω, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να προκηρύξει απεργία, δεν έκανε το παραμικρό για την επιτυχία της, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα θλιβερά σκορποχώρια που εμφάνισαν οι εργατοπατέρες, σε πλήρη αντίθεση με τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που διαδήλωσαν με τις σημαίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

... άβολες

Λίγες μέρες μετά, άλλωστε, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΝΔ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, «αρχιτέκτονας» του νόμου που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση για τη μόνιμη καθήλωση του κατώτατου μισθού και της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, με τους εργατοπατέρες μάλιστα στο σχετικό δελτίο Τύπου να κάνουν... «αβαβά» τη στήριξη που και σήμερα παρέχει η ΝΔ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, με βάση τις αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας. Τελικά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ φαίνεται να νιώθει λίγο ...άβολα με την αλήθεια.

Ωχριά

Την αδυναμία των φτωχών αγροτών να αντεπεξέλθουν στις ασφαλιστικές εισφορές σχολίασε προχτές σε τηλεοπτική συνέντευξη ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, λέγοντας ότι αδυνατεί να διανοηθεί ότι υπάρχει αγρότης που δεν μπορεί να καταβάλει 74 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, προέτρεψε τους αγρότες να ...κόψουν καφέ και τσιγάρο αντί να παραπονιούνται, λέγοντας αφ' υψηλού ότι όποιος του πει ότι δεν μπορεί να τα πληρώσει, «δεν πρέπει να καπνίζει...»! Εφτασε δε να χαρακτηρίζει «έγκλημα» την «εισφοροδιαφυγή» των φτωχών αγροτών, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαθέτει εκατομμύρια ευρώ για να επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές της μεγαλοεργοδοσίας. Κι εκεί που ο υφυπουργός έκανε σαφές ποιο είναι το «μέτρο» της κυβέρνησης, ήταν όταν επισήμανε ότι «καμιά ιδιωτική ασφάλιση δεν εξασφαλίζει με τόσο λίγα χρήματα τέτοια ασφάλιση στον αγρότη και την οικογένειά του...». Οι φτωχοί αγρότες, δηλαδή, πρέπει να λένε κι «ευχαριστώ» στην κυβέρνηση για μια σύνταξη που δεν φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη, ενώ και για τις παροχές Υγείας, αν και όποτε τις χρειαστούν, θα είναι στο «περίμενε» για ολόκληρους μήνες. Να λένε «ευχαριστώ» συγκρίνοντας αυτά που δίνει η κυβέρνηση όχι με βάση τις ανάγκες τους, αλλά τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που κάνουν πάρτι, αξιοποιώντας τη νομοθεσία αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μπροστά σε τέτοιες κυνικές τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης, μοιάζει να ωχριά ακόμα και το αλησμόνητο ...«μαζί τα φάγαμε» του ΠΑΣΟΚ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου 10 κρατουμένους, 6 εκ των οποίων Ακροναυπλιώτες. Ανάμεσά τους και ο Βασίλης Βερβέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τέως βουλευτής του Κόμματος και γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας.

1943 Συγκροτείται το πρώτο ελληνοαλβανικό παρτιζάνικο τάγμα στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

1944 Μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Σχολής Ευελπίδων, ο ΕΛΑΣ κινείται κατά των βρετανικών εγκαταστάσεων στα «Παραπήγματα» (Μέγαρο Μουσικής), όπου έδρευε σημαντική στρατιωτική δύναμη, συνεπικουρούμενη από τανκς και πυροβολικό. Οι Βρετανοί συγκέντρωσαν στο Ελληνικό περίπου 1.000 αμάχους, τους οποίους και έκλεισαν στα συρματοπλέγματα. Την ίδια μέρα άρχισε η απόβαση από θάλασσα και αέρα της 4ης Ινδικής και 46ης Βρετανικής Μεραρχίας, που αποσπάστηκαν από το ιταλικό μέτωπο. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η μαζική «αξιοποίηση» των Ταγμάτων Ασφαλείας κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

1948 Ο αστικός στρατός υιοθετεί το Σχέδιο Επιχειρήσεων «Περιστερά» με σκοπό τη συντριβή του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Το Σχέδιο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την «πλήρη εξόντωση» κάθε λαϊκού στηρίγματος του ένοπλου αγώνα, με γενικευμένες εκκαθαρίσεις μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Ακολούθως, μόνο τη νύχτα της 24ης - 25η Δεκέμβρη συνελήφθησαν 4.500 άτομα, που κατόπιν εκτοπίστηκαν στη Μακρόνησο και το Τρίκερι.

1953 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 4η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12-14/12/1953), η οποία ψήφισε το Σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος, που καθόριζε ως σοσιαλιστικό το χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα.

1961 Η ιαπωνική αστυνομία συλλαμβάνει 13 άτομα που μετείχαν σε συνωμοσία για τη δολοφονία του Ιάπωνα πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης. Οπως αποκαλύφθηκε, στη συνωμοσία εμπλέκονταν τόσο οικονομικοί όσο και στρατιωτικοί παράγοντες της Ιαπωνίας.

1963 Η Κένυα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

1967 Ανακοινώνεται ότι στο Βιετνάμ, μέσα στη χρονιά, έχασαν τη ζωή τους 24.000 άμαχοι και 74.000 τραυματίστηκαν. Οι περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί προήλθαν από τους μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Αμερικανών.

1969 Η αντιπροσωπεία της Σοβιετικής Ενωσης στον ΟΗΕ επιδίδει στην Κοινωνική Επιτροπή της 24ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού οξύτατη διαμαρτυρία για τα απάνθρωπα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι Ελληνες πολιτικοί κρατούμενοι από το καθεστώς της Χούντας.

1969 Μπροστά στον κίνδυνο αποπομπής της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Χούντα στην Ελλάδα αποφασίζει να αποχωρήσει από μόνη της. Την αποχώρηση ανακοινώνει ο χουντικός υπουργός Εξωτερικών Π. Πιπινέλης.

1983 Πάνω από 50.000 Βρετανίδες περικυκλώνουν την αμερικανική βάση του Γκρίνχαμ Κόμον, στην οποία είχαν εγκατασταθεί πύραυλοι «Κρουζ», πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες φιλειρηνικές κινητοποιήσεις που γνώρισε η Μεγάλη Βρετανία.

2008 Πεθαίνει ο Κύπριος πολιτικός Τάσσος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της χώρας του την περίοδο 2003-2008.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org