Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ - ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΕΚ
Κυβέρνηση και ΟΑΕΔ τις αποκλείουν χωρίς λόγο από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις

Οι χτεσινές σοβαρότατες αποκαλύψεις δεν απαντήθηκαν από την κυβέρνηση. Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει σήμερα και άλλη περίπτωση οικιστή ο οποίος αποκλείστηκε από τις ρυθμίσεις χωρίς κανέναν απολύτως λόγο!

Στοιχεία μέσα από τα οποία αποδεικνύεται πως χιλιάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που έχουν πάρει σπίτι από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), έρχονται αντιμέτωπα με διάφορα ανεξήγητα και απίθανα τερτίπια από κυβέρνηση και ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται «φεσωμένα» έως και 30 χρόνια με πολλές χιλιάδες ευρώ, ενώ δεν χρωστάνε μία, αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης».

Θυμίζουμε ότι αυτή η κατάσταση αφορά 35.000 - 40.000 εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα που έχουν πάρει σπίτι, έχουν αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος του ποσού προς τον ΟΕΚ και με βάση Υπουργικές Αποφάσεις και ρυθμίσεις του 2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα έπρεπε να μένουν πλέον στα σπίτια τους χωρίς την αγωνία και το άγχος της εξόφλησης του χρέους.

Ομως, κυβέρνηση, υπουργείο Εργασίας και Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) (διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του πρώην ΟΕΚ) αντί να υλοποιήσουν τις δικές τους ρυθμίσεις και να απαλλάξουν αυτούς τους ανθρώπους από την οικονομική θηλιά που τους έχουν βάλει, τη σφίγγουν ακόμα περισσότερο, κάνουν διάφορα ανεξήγητα και απίθανα τερτίπια και βάζουν τον κοσμάκη στη διαδικασία να πληρώνει δόσεις δανείου για τα επόμενα 30 χρόνια και για ποσά πολλών χιλιάδων ευρώ!

Οι χτεσινές σοβαρότατες αποκαλύψεις, που δεν απαντήθηκαν από την κυβέρνηση ή κάποιον αρμόδιο φορέα, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις οικιστών σε όλη τη χώρα, που διαπίστωσαν πως έχει συμβεί το ίδιο και σε αυτούς. Ομως, τα προβλήματα για τους οικιστές δεν σταματούν εδώ.

Νέες σοβαρότατες αποκαλύψεις


Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τις αποκαλύψεις με μία περίπτωση, πραγματικά αδιανόητη! Οικιστής στο Ολυμπιακό Χωριό ο οποίος είχε κάνει αίτηση για να υπαχθεί στις περιβόητες ρυθμίσεις για αποπληρωμή του ποσού στον ΟΕΚ (εκείνες που γράφαμε και στο χτεσινό ρεπορτάζ) ειδοποιήθηκε ότι δεν μπορεί να υπαχθεί σε αυτές, ότι δηλαδή απορρίφθηκε η αίτησή του επειδή σε έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν στο σπίτι του και άρα «δεν αποκλείεται ακόμα και να το νοικιάζει»!!! Η πραγματικότητα είναι ότι ο άνθρωπος, απλά έλειπε για κάποιες μέρες από το σπίτι του επειδή είχε πάει ολιγοήμερες διακοπές...

Πιο συγκεκριμένα:

Ο Γ. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας) πήρε σπίτι στο Ολυμπιακό Χωριό, ως επιλαχών, στο τέλος του 2011. Αρχές του 2018 ειδοποιήθηκε να καταθέσει εκ νέου στον τέως ΟΕΚ όλα τα έγγραφα που θα αποδείκνυαν την οικονομική του κατάσταση και τυχόν άλλα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να ρυθμιστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν συσσωρευτεί καθώς καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης η σύνταξη έπεσε στο μισό σχεδόν, συντηρούσε άνεργα τέκνα, ενώ είχε οφειλές προς τράπεζες και εφορία!

Πράγματι κατέθεσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα με την ελπίδα ότι θα γινόταν κάποια ρύθμιση βάσει της απόφασης ΥΠΕΚΑΚΑ αρ. 13097/661/17 για «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του τ. ΟΕΚ και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ως άνω οφειλών» και θα μπορούσε εφεξής να πληρώνει κανονικά τις δόσεις του, αφού στο μεταξύ είχε προχωρήσει και σε ανάλογες ρυθμίσεις προς την εφορία και τις τράπεζες.

Οικισμός του Ολυμπιακού Χωριού

Eurokinissi

Οικισμός του Ολυμπιακού Χωριού
Αλλωστε, όπως γράφαμε και χτες, υποτίθεται ότι σκοπός της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι «η διευκόλυνση των δικαιούχων όπως αυτοί προσδιορίζονται παραπάνω, ώστε να αποκτήσουν Οριστικά Παραχωρητήρια, που η έκδοσή τους εκκρεμεί ή να αποπληρώσουν τυχόν, χρονίζουσες και μη, οφειλές τους, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τα αντίστοιχα έσοδα του ΟΑΕΔ, που βαίνουν συνεχώς μειούμενα».

Τέλος Νοέμβρη ειδοποιήθηκε να παραλάβει την απόφαση. Η κόρη του με εξουσιοδότηση έσπευσε στον τ. ΟΕΚ, όπου προς μεγάλη έκπληξή της πληροφορήθηκε ότι η αίτηση έχει απορριφθεί. Στο έγγραφο της «Απορριπτικής Απόφασης» που της έδωσαν δεν έχει σημειωθεί κανείς απ' τους πέντε λόγους που θα την δικαιολογούσαν.

Προφορικά, ενημερώθηκε ότι κατόπιν ελέγχων διαπιστώθηκε ότι η οικία στο Ολυμπιακό Χωριό δεν χρησιμοποιείται για ιδιοκατοίκηση και ίσως να ενοικιάζεται κιόλας! Και της συνέστησε να γίνει ένσταση εντός ενός μήνα όπου θα αναφέρει τους λόγους για τους οποίους οι γονείς της δεν βρέθηκαν στο σπίτι κατά τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους κλιμακίων του τ. ΟΕΚ.

Πιο συγκεκριμένα, της υποδείχτηκε να καταγραφεί στην ένσταση ότι οι γονείς ως συνταξιούχοι και με προβλήματα υγείας περνούν μεγάλα διαστήματα του χρόνου στο πατρικό σπίτι στο χωριό καθώς χρειάζονται θαλάσσια μπάνια, ότι τα ανύπαντρα αδέρφια που μένουν στο Ολυμπιακό Χωριό ασκούν επαγγέλματα που επιβάλλουν μακρά διαστήματα απουσίας απ' την Αθήνα (στους κλάδους του τουρισμού και των κατασκευών), ότι οι γονείς το χειμώνα επιστρέφουν στην Αθήνα καθώς τη βοηθάνε στην ανατροφή του παιδιού κ.λπ.

Το χτεσινό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη»
Το χτεσινό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη»
Η ένσταση κατατέθηκε με επιπλέον αποδείξεις αποπληρωμής των λογαριασμών κοινής ωφέλειας από τραπεζικό λογαριασμό μέλους της οικογένειας, με βεβαίωση του διαχειριστή για τη διαμονή τους στην πολυκατοικία και αναμένεται το επόμενο διάστημα η απόφαση...

Επικίνδυνα φαινόμενα...

Είναι προφανές πως κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει με τους οικισμούς του ΟΕΚ. Από τη μία εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά, αντί να τους επιστραφούν ποσά που έχουν δώσει επειδή ξεπερνούν το 60% του συνολικού τιμήματος, όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2017. Και από την άλλη, άνθρωποι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα με δεδομένη την αντιλαϊκή πολιτική που τους έχει εξαφανίσει το εισόδημα, αποκλείονται από ευνοϊκές ρυθμίσεις επειδή κάποιος έλεγξε και διαπίστωσε ότι δεν ήταν στο σπίτι τους τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα που πήγε.

Θυμίζουμε πως προχτές αποκαλύψαμε την περίπτωση οικογένειας συνταξιούχου (υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις) που πήγε στον ΟΑΕΔ, αφού είχε αποπληρώσει περισσότερο από το 60% του ποσού για το σπίτι του, προκειμένου να κάνει την αίτηση ώστε να αρθεί η υποθήκη και επιπλέον να εισπράξει τη διαφορά που είχε καταβάλει πάνω από το 60%, όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση. Υπέβαλε την αίτηση αλλά διαπίστωσε ότι όχι μόνο δεν έχει λαμβάνειν τίποτα από τα 2.760 ευρώ που έπρεπε, αλλά πως θα πρέπει να πληρώσει κι από πάνω 5.584 ευρώ σε 360 δόσεις.

Μεγάλη ανησυχία και πολλά ερωτήματα

Είναι αλήθεια ότι οι ανησυχίες για χιλιάδες οικογένειες μεγαλώνει, δεδομένου ότι - όπως αναφέρουν πληροφορίες - δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ελληνικοί και ξένοι, που καλοβλέπουν την επιχειρηματική εκμετάλλευση μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων του πρώην ΟΕΚ.

Επιπλέον, όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που έχει φουντώσει το ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων από πολλούς ομίλους και για αξιοποίηση μέσω της πλατφόρμας ενοικίασης «Airbnb». Δεν αποκλείεται λοιπόν όλα τα παραπάνω να είναι ένας πολύ εύσχημος τρόπος για να εξαναγκαστούν χιλιάδες άνθρωποι να πουλήσουν ακόμα και τα σπίτια τους (μέσω κάποιας ρύθμισης) σε κάποιους μεταβιβάζοντας ταυτόχρονα και τα δυσβάσταχτα χρέη τους προς τον ΟΕΚ, μπροστά στην αδυναμία να πληρώσουν.

Οπως αναφέραμε και χτες, βρίσκεται σε εξέλιξη το ξήλωμα και στα τελευταία απομεινάρια στο όποιο καθεστώς δικαστικής προστασίας και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Κάτι που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, αφού το λεγόμενο «πλαίσιο προστασίας» που διαφημίζει, έγκειται σε «παρεμβάσεις» όπως η ενεργοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

Πρόκειται για μια ακόμη απάτη ολκής, καθώς η θηλιά των εκβιασμών θα σφίγγει, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί που διευκολύνονται είναι οι τράπεζες, προκειμένου, σε κάθε περίπτωση, να βάλουν στο χέρι τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα πλέον οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά - και με προϋπόθεση ότι έχουν εξασφαλίσει τη δικαστική απόφαση για προστασία από πλειστηριασμούς - υποχρεώνονται στην καταβολή ελάχιστης δόσης στις τράπεζες στο 5% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 8.000 ευρώ και 10% στο κλιμάκιο πάνω από τα 8.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org