Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Πέντε στελέχη της αεροπορίας του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ αγνοούνται μετά από σύγκρουση δύο αεροσκαφών στον αέρα, κατά τη διάρκεια άσκησης για τον ανεφοδιασμό του ενός με καύσιμα. Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα ανοικτά των ιαπωνικών ακτών και αφού τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση Ιβακούνι.

ΚΙΤΟ.-- Ο νέος Πρόεδρος του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο, μιλώντας χτες σε ραδιοσταθμό του Κίτο, είπε πως ο Αυστραλός χάκερ Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», θα μπορούσε να εγκαταλείψει οικειοθελώς την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο (όπου έχει καταφύγει από το 2012 για να αποφύγει την απέλασή του στις ΗΠΑ με προσχηματικό κατηγορητήριο) έπειτα από «επαρκείς γραπτές εγγυήσεις που έδωσε η Βρετανία». Δεν ξεκαθάρισε ποιες εγγυήσεις δόθηκαν, προσθέτοντας μόνο ότι η νομική ομάδα υπεράσπισης του Ασάνζ εξετάζει τα επόμενα βήματα. Μολονότι έχει παύσει η δίωξη σε βάρος του Ασάνζ στη Σουηδία, οι βρετανικές αρχές αρνούνται να βάλουν στο αρχείο το ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει το 2012, επειδή τάχα εκείνος δεν τήρησε τους όρους της αποφυλάκισης.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής Λιβύης Εμάντ Σαγέχ δήλωσε χτες στην Τρίπολη ότι ενδέχεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα έως το τέλος Φλεβάρη για το νέο σχέδιο Συντάγματος που συνέταξε 60μελής ομάδα ειδικών και το υπέβαλε τον περασμένο Αύγουστο στο λιβυκό κοσμικό κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στο Τομπρούκ.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς, δήλωσε ότι η σύνοδος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που θα διεξαχθεί στο Ριάντ μεθαύριο Κυριακή, «αντανακλά την ισχύ που συνεχίζει να διαθέτει» παρά την κρίση στις σχέσεις μοναρχιών της περιοχής με το Κατάρ. Υποστήριξε μάλιστα πως η μεγαλύτερη επιτυχία του Συμβουλίου Συνεργασία του Κόλπου είναι η προσπάθεια για τη δημιουργία «κοινής αγοράς».

ΣΑΝΑΑ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Συνεχίστηκαν χτες για δεύτερη μέρα στη Σουηδία οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Προέδρου Χάντι της Υεμένης, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, και τους Σιίτες αντικαθεστωτικούς ένοπλους «Χούτι» με τη μεσολάβηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλα 42 άτομα τραυματίστηκαν χτες το πρωί, σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη Σαμπαχάρ στο νοτιοανατολικό Ιράν. Η βόμβα, που είχε τοποθετηθεί μέσα σε αυτοκίνητο, εξερράγη κοντά σε αστυνομικό τμήμα. Η σουνιτική ένοπλη οργάνωση τζιχαντιστών «Ansar al Furqan» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης χτες το απόγευμα, ενώ νωρίτερα ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών επέρριψε την ευθύνη σε «ξένη δύναμη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ