Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σήμερα η εκλογή του διαδόχου της Αγκελα Μέρκελ

Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο το συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης

ΑΜΒΟΥΡΓΟ.--

Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο το 31ο Συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) στο Αμβούργο, όπου οι περίπου 1.000 σύνεδροι θα εκλέξουν τον διάδοχο της Αγκελα Μέρκελ, στην προεδρία του κόμματος. Η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά από 18 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, ανακοίνωσε στα τέλη Οκτώβρη (μετά τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Εσση) ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, αλλά σκοπεύει να παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι το τέλος της θητείας της το 2021.

Από τους τρεις βασικούς υποψήφιους προέδρους της CDU, επικρατέστεροι για τη διαδοχή - σύμφωνα με δημοσκοπήσεις - είναι ο Φρίντριχ Μερτς, σύμβουλος σε επιχειρηματικούς κολοσσούς και πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή το 2002 και θεωρείται «εσωκομματικός αντίπαλος» της Μέρκελ, και η Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, γενική γραμματέας του κόμματος και «έμπιστη» της Μέρκελ. Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, εμφανίζεται δημοσκοπικά πολύ πίσω από τους άλλους δυο.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσε η ανοιχτή στήριξη του προέδρου της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προς τον Φρ. Μερτς, η εκλογή του οποίου στην ηγεσία της CDU «θα ήταν το καλύτερο για τη χώρα» και «θα διευκόλυνε την επιστροφή και ενσωμάτωση των πολιτικών δυνάμεων προς το κέντρο». Ο ίδιος εκτιμά ότι ο Φρ. Μερτς «θα αποδυνάμωνε τα πολιτικά άκρα», δηλαδή θα έπαιρνε ψηφοφόρους από την εθνικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) αλλά και τους φιλελεύθερους του FDP.

Ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, άσκησε κριτική στον Σόιμπλε για τη δημόσια στήριξη που εξέφρασε και δήλωσε: «Αφού ο Σόιμπλε "έσπασε το φράγμα", μπορώ κι εγώ να πω: Είμαι πεπεισμένος πως με την Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ έχουμε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουμε, από μια την CDU, από την άλλη στις εκλογές. Το έχει αποδείξει πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες, τόσο σαν υπουργός Εσωτερικών, όσο και σαν πρωθυπουργός στο κρατίδιο Ζάαρ». Επίσης η CDU «πρέπει να παραμείνει αγκυροβολημένη στο κέντρο», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ