Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Κίνα ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην πρωτεύουσα της Κίνας έφτασε χτες ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας, Ρι Γιονγκ Χο, που σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις γύρω από τη Χερσόνησο. Θυμίζουμε ότι η Πιονγιάνγκ επιμένει στην άρση κυρώσεων που εξακολουθούν να ισχύουν σε βάρος της με αποφάσεις του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, αλλά οι ΗΠΑ επιμένουν να προχωρήσει πρώτα η υλοποίηση των συμφωνιών για «αποπυρηνικοποίηση» της Χερσονήσου κ.λπ. Η Κίνα, από τη μεριά της, εμφανίζεται πιο «διαλλακτική» στο θέμα των κυρώσεων, ενώ αυτό που ξεχωρίζει είναι σίγουρα η στάση της Μόσχας, η οποία επίμονα και σταθερά ζητά να ξεκινήσει η άρση κυρώσεων άμεσα.

Οπως ανέδειξαν ειδικά οι συναντήσεις που είχε ο ηγέτης της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο, Μουν Τζε Ιν, αλλά και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από την περασμένη άνοιξη, το παζάρι με επίκεντρο τη Χερσόνησο «φουντώνει» αλληλεπιδρώντας με τους ανταγωνισμούς σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού αλλά και ενώ η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας οξύνεται ραγδαία, σε όλα τα επίπεδα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αμερικανικά ΜΜΕ, όπως το CNN, μετέδωσαν εικόνες και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες παρατηρείται νέα «κινητικότητα» σε περιοχές όπου μέχρι πρόσφατα η Πιονγιάνγκ έκανε πυραυλικές δοκιμές, ενώ γίνεται λόγος και για νέες υποδομές που πιθανώς ετοιμάζονται για νέες δοκιμές, τροφοδοτώντας ένα κλίμα αμφισβήτησης των διαδικασιών προσέγγισης που έλαβαν χώρα τους προηγούμενους μήνες. Επίσης, η Β. Κορέα προειδοποιεί για τους κίνδυνους που ενέχουν οι στρατιωτικές ασκήσεις τις οποίες πραγματοποιεί αυτό το διάστημα η Νότια Κορέα με κάποιες χώρες της Βορειοδυτικής Ασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ