Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- «Η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να αποφασίζουν για τη μεταναστευτική πολιτική αγνοώντας τα αιτήματα των χωρών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες, όπως εμείς και η Μάλτα», διαμαρτυρήθηκε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι. «Φτάνει πια με τις επιλογές που γίνονται αποκλειστικά στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Η Ιταλία δεν είναι πλέον διατεθειμένη να δέχεται όλους τους μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη», συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι θέσεις παρόμοιες με της Ρώμης έχουν και άλλες χώρες και προκρίνοντας την ανάγκη «προάσπισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» και του χώρου Σένγκεν.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον άλλοι πέντε είναι οι αγνοούμενοι μετά την τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο αεριοποίησης στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας.

ΤΟΚΙΟ.-- Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε κέρδισε τις 57 από τις 124 έδρες της Ανω Βουλής, για τις οποίες έγιναν εκλογές, ενώ ο κυβερνητικός του εταίρος, το «Κομέιτο», 14. Ο Αμπε θα επιμείνει στην επιτάχυνση της αναθεώρησης του μεταπολεμικού Συντάγματος της χώρας, ώστε να διευρυνθούν τα περιθώρια παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, αν και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν του έδωσε την τυπικά απαραίτητη πλειοψηφία.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Αγνωστοι ντυμένοι με λευκά μπλουζάκια και κάποιοι οπλισμένοι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε επιβάτες σε σταθμό τρένου στο Χονγκ Κονγκ, στοχοποιώντας - σύμφωνα με καταγγελίες - άτομα που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες συνεχίζονται. Διαδηλωτές καταγγέλλουν τις τοπικές αρχές για «σκόπιμη αδιαφορία».

ΒΙΕΝΝΗ.-- Πέθανε χτες σε ηλικία 72 ετών μετά από πολλά προβλήματα υγείας ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Γιουκία Αμάνο.

ΚΑΪΡΟ.-- Μεγαλύτερα αεροσκάφη θα διαθέσει η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία «Egyptair» στις πτήσεις των επόμενων ημερών για το Λονδίνο, για να καλύψει το κενό που προκάλεσε το Σάββατο η απόφαση της «British Airways» να αναστείλει τις πτήσεις της προς το Κάιρο για μια βδομάδα. Αναστολή των πτήσεων προς το Κάιρο ανακοίνωσε για ένα 24ωρο το Σάββατο και η γερμανική αεροπορική εταιρεία «Λουφτχάνσα».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Το βράδυ της Κυριακής επιθέσεις από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα νότια της Τρίπολης στη Λιβύη προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον επτά ενόπλων του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χαφτάρ, που αντιμάχεται τη δοτή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ. Οι δυνάμεις του Χαφτάρ δεν έχουν κατορθώσει να καταλάβουν την Τρίπολη, παρότι έχουν ξεκινήσει τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα από τις αρχές του περασμένου Απρίλη, προκαλώντας τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Ο πρέσβης της Ελβετίας στο Καμερούν, Πιέτρο Λατζέρι, ανέλαβε ρόλο μεσολαβητή για την «ειρηνική επίλυση» της αιματηρής σύγκρουσης ανάμεσα στο στρατό της αφρικανικής χώρας και Αγγλόφωνους αυτονομιστές, που έχει κλιμακωθεί από τον Οκτώβρη του 2017.

ΚΙΤΟ.-- Την πεποίθηση πως η Βρετανία θα εκδώσει στις ΗΠΑ τον ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, με την κατηγορία της κατασκοπείας, εξέφρασε το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην εφημερίδα «El Universo» του Ισημερινού.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Ρικάρδο Ρόσελ, αντιστέκεται στις λαϊκές πιέσεις εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που τον κατηγορούν για κακοδιαχείριση και απαιτούν την παραίτησή του.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε χτες ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «δεν είναι ευχαριστημένοι» με το σύνθημα «Στείλε την πίσω», που ακούστηκε σε προεκλογική ομιλία του Τραμπ την προηγούμενη βδομάδα σε βάρος της Ιλχάν Ομάρ, που είναι βουλευτής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων γεννημένη στη Σομαλία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σε διαδοχικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος προχώρησε χτες η εταιρεία ηλεκτρισμού «Con Edison» στην Πολιτεία της Ν. Υόρκης, επικαλούμενη την ανάγκη «προφύλαξης ζωτικής σημασίας υποδομών» και προκαλώντας την οργή δεκάδων χιλιάδων καταναλωτών. Πριν από 10 περίπου μέρες η ίδια εταιρεία προχώρησε σε πολύωρο μπλακάουτ στο Μανχάταν, λόγω βλάβης σε γραμμή υψηλής τάσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ