Τρίτη 16 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΣΑΝΖ
Αντιδράσεις για το ενδεχόμενο απέλασής του στις ΗΠΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΙΤΟ.--

Την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο έκδοσης στις ΗΠΑ του ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, μετά τη σύλληψή του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο στις 11 Απρίλη, εξέφρασε χτες ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ κατά της χρήσης των βασανιστηρίων σε ανακρίσεις ή κράτηση, Νιλς Μέτζερ. Οπως είπε, είναι «ρεαλιστικό» το ενδεχόμενο να υποβληθεί ο Ασάνζ σε βασανιστήρια ή σε ταπεινώσεις και απάνθρωπες πρακτικές, ανάλογες ή και χειρότερες με αυτά που υπέφερε στη διάρκεια πολύμηνης κράτησής του ο πρώην ειδικός αναλυτής των μυστικών υπηρεσιών του αμερικανικού στρατού Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που σήμερα είναι γνωστός ως γυναίκα με το όνομα Τσέλσι Μάνινγκ και τελεί ξανά υπό κράτηση εδώ και ένα μήνα, λόγω άρνησής του να καταθέσει σε δικαστήριο για την ιστοσελίδα «WikiLeaks».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Λένιν Μορένο, που έχει κάνει εδώ και καιρό στροφή συνεργασίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ισχυρίστηκε ότι ο Ασάνζ προσπάθησε να δημιουργήσει «κέντρο κατασκοπείας» μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την ανάκληση του πολιτικού ασύλου, υποστήριξε ότι βάσισε τη σχετική απόφαση... «στο διεθνές δίκαιο».

Πάντως, τα τελευταία 24ωρα δεν είναι εφικτή η πρόσβαση σε μέρος αρχείων των «WikiLeaks» που αφορούσαν μεταξύ άλλων μυστικές επιχειρήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών NSA, CIA κ.ά., ένδειξη που δεν αποκλείεται να εντάσσεται σε εξωδικαστικά παζάρια με πρώτες τις ΗΠΑ, των οποίων τα συμφέροντα θίχτηκαν με τις αποκαλύψεις για αμέτρητα εγκλήματα σε πολέμους όπως αυτοί σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, στις παρακολουθήσεις ξένων ηγετών με ειδικά λογισμικά από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ