Τρίτη 16 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Το φλεγόμενο μνημείο στο Παρίσι

Copyright 2019 The Associated

Το φλεγόμενο μνημείο στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σημαντικό μέρος της Παναγίας των Παρισίων τυλίχτηκε στις φλόγες χτες το απόγευμα και καταστράφηκε, με τους καπνούς να γίνονται ορατοί από όλη σχεδόν την πόλη.

Οι φλόγες ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα και γρήγορα έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το κωδωνοστάσιο. Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης. Αργά τη νύχτα η πυρκαγιά είχε εξαπλωθεί στον αριστερό ορθογώνιο πύργο του καθεδρικού ναού, με την Πυροσβεστική να μην εγγυάται ότι μπορεί να τη θέσει υπό έλεγχο.

Πάνω από 400 πυροσβέστες είχαν κινητοποιηθεί, ενώ εκκενώθηκε επίσης μια περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μια περίοδο που στο κτίριο είχαν ξεκινήσει εργασίες ανακαίνισης και ορισμένα ΜΜΕ εμφάνιζαν τις αιτίες «πιθανόν συνδεδεμένες» με αυτές. Τα σχετικά ρεπορτάζ σημείωναν ότι η Παναγία των Παρισίων, που χτίστηκε ανάμεσα στο 1163 και το 1345, αποτελεί «εμβληματικό μνημείο που προσελκύει κάθε χρόνο 13 εκατομμύρια επισκέπτες».

Η δήμαρχος της πόλης, Αν Ινταλγκό, μίλησε για «τρομερή πυρκαγιά», ενώ ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί, στο πλαίσιο του «μεγάλου διαλόγου» («grand debat») με «το έθνος» για την επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση ιεραρχεί για την υπεράσπιση του κεφαλαίου (αλλά λανσάρει ως φιλολαϊκές) και «απάντηση στα κίτρινα γιλέκα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ