Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναντήσεις και διαφωνίες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές της ειδικής απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, που θα βρεθεί σε Αθήνα και Αγκυρα, αργότερα και στη Λευκωσία ξανά, καθώς διερευνώνται τα περιθώρια επανέναρξης νέου γύρου συνομιλιών.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται συναντήσεις και πρωτοβουλίες διάφορων πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο, με όλους να επαναλαμβάνουν ότι βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα «κρίσιμη περίοδο» για το Κυπριακό.

Προχτές το απόγευμα, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, που τον ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο πλαίσιο έντονης κριτικής που πολλές δυνάμεις της αντιπολίτευσης ασκούν στην κυβέρνηση για χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις, ο Αναστασιάδης δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι δεν επιδιώκει «την αντιπαράθεση με την οποιαδήποτε πολιτική δύναμη, αλλά και δεν είναι δυνατόν να ανέχομαι να χαρακτηρίζομαι ως φέρων την ευθύνη επειδή δεν αποδέχομαι τις τουρκικές αξιώσεις». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μίλησε για «ανούσια συζήτηση» που πρέπει να τερματιστεί και πρόσθεσε ότι «δεν μας χρειάζεται αυτό το κλίμα αδικαιολόγητης έντασης» και ότι πρέπει «να κοιτάξουμε ότι έχουμε μπροστά μας την πρόκληση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Αναστασιάδη, ο Α. Κυπριανού παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου είπε - σύμφωνα με τη «Χαραυγή» - πως το ΑΚΕΛ «έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι κόμμα πατριωτικό που θέτει σε δεύτερη μοίρα τα μικροκομματικά συμφέροντα και σε πρώτη μοίρα τα συμφέροντα της χώρας μας». Επέμεινε ότι «για να ξέρουμε τι ακριβώς εννοεί η Τουρκία, πρέπει να πάμε σε διαπραγματεύσεις». Υποστήριξε ακόμα πως είτε η Τουρκία θα συνεργασθεί και θα φτάσουμε σε συμφωνία, είτε θα εκτεθεί, αλλά και ότι το να εκτεθεί (η Τουρκία) δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά «θα μας φέρει σε θέση ισχύος για τις όποιες συζητήσεις ακολουθήσουν». Επίσης, υποστήριξε ότι ο (κατοχικός ηγέτης), Μ. Ακιντζί, προβαίνει σε κινήσεις που δεν είναι κατ' ανάγκη ταυτισμένες με την Τουρκία, εμφανίζοντας ως θετική την αποδοχή του «πλαισίου Γκουτέρες», όπου καταγράφεται πως το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και πρέπει να αντικατασταθεί. Συνέχισε, λέγοντας, ότι αν σε νέο γύρο συνομιλιών συμφωνήσει με την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, οι Τούρκοι «θα μείνουν εκτεθειμένοι... Η θέση μας είναι πολύ ισχυρή αν μέσα από ένα διάλογο θα είναι εκτεθειμένη η τουρκική πλευρά». Τέλος, για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου είπε ότι το ΑΚΕΛ απαιτεί τη συνέχισή του, αλλά και - σύμφωνα πάντα με τη «Χαραυγή» - αυτό να συνοδεύεται από ανάλογη επίδειξη πολιτικής βούλησης για επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατό. «Μόνο τότε θα καταστήσουμε ανέφικτες τις απειλές της Τουρκίας», ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ