Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Στην ατζέντα οι κρατικοί προϋπολογισμοί με φόντο την επιβραδυνόμενη ανάκαμψη

Eurokinissi

Τα σχέδια των κρατικών προϋπολογισμών που έχουν υποβληθεί από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με έμφαση βέβαια στην ενδοαστική διαπάλη γύρω από την τελική διαμόρφωση του ιταλικού προϋπολογισμού, βρίσκονται στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, όπως ανακοινώθηκε, θα συζητηθούν η συνολική δημοσιονομική κατάσταση και οι προοπτικές στην Ευρωζώνη, με βάση και τις πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο την έναρξη της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2019.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης και συνολικά στην ΕΕ, η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν με τις «Φθινοπωρινές Προβλέψεις» 2018 επιβεβαιώνει τη σαφή και συνεχιζόμενη τάση επιβράδυνσης των ρυθμών του ΑΕΠ και για τα επόμενα χρόνια, με φόντο βέβαια τις «αβεβαιότητες» αλλά και τους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται, τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι σε «εθνικό επίπεδο» γίνεται «ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν δημοσιονομικά αποθέματα και να μειωθεί το χρέος», προκειμένου βέβαια να ενισχυθεί η ικανότητα των επιμέρους οικονομιών και συνολικά της ΕΕ στην προοπτική αντιμετώπισης μελλοντικών προκλήσεων ή και κλυδωνισμών, και ενώ η πορεία της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας προς μια νέα κρίση θεωρείται προδιαγεγραμμένη.

Το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο»

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η ειδική θεματική συζήτηση γύρω από την πρώτη της λεγόμενης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» στην ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου», με τις δεκάδες αντιλαϊκές «δεσμεύσεις» και τις αναδιαρθρώσεις που περιέχονται σε αυτό, με άξονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. «Οι τριμηνιαίες εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας επιτρέπουν τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης και των δεσμεύσεων πολιτικής μετά το πρόγραμμα, όπως συμφωνήθηκε από το Γιούρογκρουπ του Ιουνίου 2018», επισημαίνεται στην ατζέντα της συνεδρίασης, ενόψει βέβαια και του δεύτερου κύκλου «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», που αναμένεται να ξεκινήσει το Γενάρη του 2019.

Θυμίζουμε ότι στην ειδική έκθεση για την ελληνική οικονομία η Κομισιόν αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και συνοδευτικών αντιλαϊκών παρεμβάσεων, καλώντας την κυβέρνηση να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσει σε «αντισταθμιστικά» μέτρα, έτσι ώστε να καλυφθεί το «δημοσιονομικό κόστος» που ενδέχεται να προκύψει από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά ή από άλλους παράγοντες.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και καλούνται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο βαθμό που θα χρειαστεί, για να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και οι ετήσιες αναθεωρήσεις του».

Ειδική έμφαση δίνεται στην ανάγκη κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που προβλέπεται από τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ. «Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς (πέρα από τα πλεονάσματα) είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους», τονίζεται στην έκθεση. Στο «διά ταύτα», η επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό μετατίθεται για τη δεύτερη «αξιολόγηση», με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρξει θετική αποτίμηση.

Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν «θυμίζει» τις ...«μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε ζητήματα όπως η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και ο νόμος «περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών», το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στο Ελληνικό (για το οποίο σημειώνεται ότι είναι «πέραν του ελέγχου της κυβέρνησης»), η μεταφορά του Ολυμπιακού Σταδίου στο υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, ο διορισμός γενικών γραμματέων στα υπουργεία, η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κ.ά.

Στον «αφρό» τα «κόκκινα» δάνεια

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, υπογράμμισε πως «η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο είναι κυρίως αποτέλεσμα της κρίσης».

Θέτοντας τους άξονες των παρεμβάσεων για την απομείωση των προβληματικών δανείων, η οποία έχει στόχο να «επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα να απελευθερώσουν κεφάλαια, τα οποία θα μπορέσουν να κατευθυνθούν στις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις», εστίασε μεταξύ άλλων στα παρακάτω:

-- Στην περαιτέρω οργάνωση και ενίσχυση του υφιστάμενου θεσμικού και εποπτικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ουσιαστικά στο μπαράζ των παρεμβάσεων που κλιμακώθηκε και από τη σημερινή κυβέρνηση γύρω από το σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών.

-- Αρση των εμποδίων για την ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως είναι η καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η μεταβολή των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κ.ά.

-- Η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λέγοντας ότι «δημιουργήθηκε εκ του μηδενός αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο ίδρυσης, αδειοδότησης και εποπτείας Εταιρειών Διαχείρισης και Μεταβίβασης Απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια» κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ