Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΡΚΕΛ - ΜΑΚΡΟΝ
Συνεχίζεται το παζάρι για τις αλλαγές στην ΕΕ

Μέχρι το Δεκέμβρη αναμένεται να παρουσιαστούν οι τελικές γαλλογερμανικές προτάσεις στα υπόλοιπα κράτη - μέλη

Από τη συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν στο Βερολίνο

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνομιλίες για τη θωράκιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα είχαν, την Κυριακή, στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή τη Μέρα Μνήμης για τα θύματα των πολέμων και της βίας. Γαλλία και Γερμανία παζαρεύουν εδώ και μήνες τους όρους της «εμβάθυνσης» της ΕΕ, προκειμένου να παρουσιάσουν στα υπόλοιπα κράτη - μέλη μια κοινή πρόταση. Ενα πρώτο βήμα είχε γίνει τον Ιούνη με τη «διακήρυξη του Μέζεμπεργκ», ενώ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη θα διατυπωθούν πιο αναλυτικά οι γαλλογερμανικές προτάσεις για τις αλλαγές στην Ενωση, όπως είπε η Μέρκελ.

Μάλιστα, έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές η αντιπαράθεση για το μέλλον της ΕΕ οξύνεται, συμπλήρωσε η καγκελάριος: Αφορά στην Ευρωζώνη, στο πώς θα αντιδράσουμε στην ψηφιοποίηση, στη φορολόγηση, στη μετανάστευση, στην Αμυνα της Ευρώπης και την προοπτική ενός ευρωπαϊκού στρατού.

Ο Εμ. Μακρόν στο δίπολο «Ευρώπη ή εθνική κυριαρχία;» κάλεσε για «ευρωπαϊκή κυριαρχία», λέγοντας ότι «οφείλουμε στην Ευρώπη να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο», διαφορετικά «ο κόσμος θα διολισθαίνει σε έναν εθνικισμό χωρίς μνήμη, σε έναν φανατισμό χωρίς αξίες». Ο ίδιος αναφερόμενος στον παγκόσμιο ανταγωνισμό τόνισε πως «η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο ισχυρή, περισσότερο κυρίαρχη». «Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να διαδραματίσει τον ρόλο της εάν γίνει το παιχνίδι των δυνάμεων και αρκεσθεί σε έναν δεύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή», πρόσθεσε.

Εμμεση κριτική άσκησε στη γερμανική κυβέρνηση, που εμφανίζεται πιο προσεχτική απέναντι στις γαλλικές προτάσεις: «Είναι προτιμότερο να παραμείνουμε κλεισμένοι στην ακινησία μας;», είπε ο Μακρόν.

Οι δυο πλευρές εμφανίζονται να συμφωνούν για έναν ευρωπαϊκό στρατό, στην ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και στο θέμα του κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης για τη στήριξη επενδύσεων, χωρίς να έχει προσδιοριστεί το ύψος του. «Το νέο βήμα μάς προκαλεί φόβο, διότι ο καθένας θα πρέπει να μοιρασθεί (...) ένα αυξανόμενο τμήμα του προϋπολογισμού του...», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος. Διαφωνίες εκφράζονται στη θέσπιση υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας, αλλά και στη φορολόγηση των επιχειρηματικών κολοσσών του διαδικτύου.

  • Κυρώσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας με αφορμή την υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σταματούν οι γερμανικές εξαγωγές όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία για 18 Σαουδάραβες πολίτες, οι οποίοι φέρεται να συνδέονται με τη δολοφονία.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ