Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις κατά των αυξήσεων στα καύσιμα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Μαζικές διαμαρτυρίες κατά των μεγάλων αυξήσεων στα καύσιμα έγιναν το Σάββατο στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση Μακρόν εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση σε όλους τους τομείς, ιεραρχώντας και «ανακατατάξεις» που ωφελούν επενδύσεις σε τομείς όπου το μεγάλο κεφάλαιο εντοπίζει νέα περιθώρια αύξησης των κερδών του. Από την αρχή του 2018 η τιμή του πετρελαίου κίνησης (ντίζελ) αυξήθηκε κατά 23%, ενώ της αμόλυβδης βενζίνης κατά 15%. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένονται και νέες αυξήσεις, αλλά και νέα μέτρα που ευνοούν κεφάλαια που δραστηριοποιούνται σε πιο «οικολογικούς» τομείς της βιομηχανίας. Για παράδειγμα, θα πριμοδοτείται με 4.000 ευρώ κάθε αγορά «μη ρυπογόνου» αυτοκινήτου.

Υπολογίζεται ότι οργανώθηκαν περίπου 2.000 κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία, με τα ΜΜΕ να τις παρουσιάζουν ως μέρος του νεοεμφανιζόμενου «κινήματος των κίτρινων γιλέκων». Οι περισσότεροι συμμετέχοντες φορούσαν το κίτρινο γιλέκο που κανονικά προβλέπεται να μεταφέρουν όλα τα οχήματα Ι.Χ., ώστε να χρησιμοποιείται ως «σήμα συναγερμού». Επίσημα τα «κίτρινα γιλέκα» εμφανίζονται ως «ακομμάτιστη» και «αυθόρμητη πρωτοβουλία», ωστόσο υποστήριξη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν εκφράσει μια σειρά πολιτικές δυνάμεις, από την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν (που πρωτοστατεί στην αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας, μετά από πολύχρονες συνεργασίες με το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ) μέχρι και τον «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν.

Δυνάμεις που προσπαθούν να ενισχύσουν τον ταξικό προσανατολισμό στο εργατικό κίνημα, προσεγγίζουν τα «κίτρινα γιλέκα» θέτοντας ερωτήματα όπως «να κινητοποιηθούμε με τι σκοπό;». Για παράδειγμα, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC - μέλος της ΠΣΟ) τόνιζε ότι πέρα από «επιδερμικές αντιδράσεις» στις αυξήσεις των καυσίμων, το ζήτημα είναι οι εργαζόμενοι να αντιταχθούν συνολικά στην πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν, την οποία βέβαια στον πυρήνα της υποστηρίζουν και όλες οι άλλες φιλοευρωπαϊκές ή ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, που υπηρετούν τα ταξικά συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων.

Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για «ένταση» που υπήρξε σε κινητοποιήσεις του Σαββάτου, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν 106 άτομα, ενώ μία γυναίκα σκοτώθηκε αφού τραυματίστηκε από αυτοκίνητο στην περιοχή Πον-ντε-Μποβουαζέν της Σαβοΐας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νέα δημοσκόπηση εμφανίζει μόλις το 25% των Γάλλων να δηλώνει ικανοποίηση με την κυβέρνηση Μακρόν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ