Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ μισθοφόρων στο Αφρίν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σφοδρές συγκρούσεις, με στόχο ένα γενικότερο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ανάμεσα σε ομάδες Σύρων αντικαθεστωτικών μισθοφόρων που υποστηρίζονται από την Τουρκία και συγκροτούν τον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» (SFA), έχουν ξεκινήσει από το Σαββατοκύριακο στην πόλη Αφρίν της βόρειας συριακής επαρχίας Χαλέπι, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 25 ενόπλων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων.

Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων, που επικαλούνται το αντικαθεστωτικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ανέφεραν πως συγκρούονται σχεδόν όλες οι ομάδες φιλότουρκων αντικαθεστωτικών του SFA με μια παράταξη που αυτοαποκαλείται «Τατζάμο Σουχάντα α Σαρκίγια» και κατηγορείται πως δεν τηρεί «τις αποφάσεις των τουρκικών δυνάμεων», διαπράττοντας «πολλαπλές ωμότητες» σε βάρος Κούρδων αμάχων της περιοχής. Οι εχθροπραξίες αυτές θεωρούνται από το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» πως εντάσσονται στο πλαίσιο της αναμέτρησης «για επιρροή» ανάμεσα στις φιλοτουρκικές οργανώσεις στο Αφρίν, προκαλώντας την τρομοκράτηση των αμάχων.

Το ίδιο διάστημα, ο συριακός στρατός ανέκτησε τον τελευταίο θύλακα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη νότια Συρία, την περιοχή Τλουλ ας Σάφα, έπειτα από εντατικούς βομβαρδισμούς. Οι τζιχαντιστές αναφέρθηκε πως μετακινήθηκαν προς τα ανατολικά, στην έρμο Μπαντίγια.

Επίσης, χτες, εκπρόσωπος του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία ισχυρίστηκε ότι δεν σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι κατά τους πρόσφατους βομβαρδισμούς σε θέσεις τζιχαντιστών. Απέφυγε επίσης να επιβεβαιώσει τη χρήση των (διεθνώς απαγορευμένων) βομβών λευκού φωσφόρου, που προκαλούν μαρτυρικό θάνατο στα θύματα.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και άλλων δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ήρθαν χτες σε αντιπαράθεση με τον εκπρόσωπο της Ρωσίας στην ετήσια συνεδρίαση του Διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για «τσουνάμι χρήσης χημικών όπλων» από τον συριακό στρατό σε βάρος αντικαθεστωτικών και αμάχων στη Συρία. Ο Βρετανός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Ρωσία για τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα σε βάρος του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του τον περασμένο Μάρτη στην Αγγλία, και απέρριψε ρωσοκινεζική πρόταση για αναθεώρηση της απόφασης του Οργανισμού να εντοπίσει και να κατονομάσει τους ενόχους για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, επειδή είχε λήξει η προθεσμία αποστολής των μελών της σχετικής επιτροπής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στήνεται το πρόσχημα νέου μακελειού και με ...βίντεο για χημικά(2018-09-13 00:00:00.0)
Κλιμάκωση μαχών και συμφωνίες(2018-03-22 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» συγκρούσεις και παζάρια(2018-02-08 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση συγκρούσεων(2018-02-02 00:00:00.0)
Απειλές Ερντογάν για «διεύρυνση» της επίθεσης στο Μάνμπιτζ(2018-01-25 00:00:00.0)
Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί από επιθέσεις(2014-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ