Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Μαζί στα εγκαίνια για τον «TurkStream»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρ. Τ. Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, χειροκρότησαν χτες δίπλα - δίπλα, σε ειδική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού «Turkish Stream». Πρόκειται για τον αγωγό που προορίζεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία κι από κει στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας, ενώ διευρύνεται και η συζήτηση για την ένταξη κι άλλων δυνάμεων στη λειτουργία του, όπως της Ιταλίας.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Ρωσία «αξιόπιστο εταίρο για την Τουρκία» και έναν «σημαντικό» πάροχο φυσικού αερίου με τον οποίο η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί μακροπρόθεσμα. Ο δε Πούτιν εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» στον Τούρκο ομόλογό του «για την πολιτική βούληση και το κουράγιο που επέδειξε», καθώς «τέτοια σχέδια δεν υλοποιούνται χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνθήκες αυξανόμενου ανταγωνισμού». Πρόσθεσε ότι «αυτό υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη» που αναπτύσσεται ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η ρωσοτουρκική συνεργασία δυναμώνει, ως μέρος του παζαριού που εντείνεται με πολλές πλευρές. Σε αυτό το πλαίσιο, μεθαύριο 22 Νοέμβρη φτάνει στην Αγκυρα και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, για συζητήσεις με θέμα τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Σημειωτέον, την περασμένη βδομάδα η εισηγήτρια της ετήσιας έκθεσης προόδου της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, Κάτι Πίρι, εκτίμησε ότι το Ευρωκοινοβούλιο «θα πρέπει να προτείνει να διακοπούν και επίσημα οι συνομιλίες» με την Αγκυρα. Στο πλαίσιο διμερών και ευρύτερων αντιθέσεων, η Πίρι επέκρινε παλιότερες και νεότερες διώξεις επικριτών της τουρκικής κυβέρνησης, προσθέτοντας πάντως ότι «πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία για να διατηρήσουμε την Τουρκία αγκυροβολημένη στην ΕΕ και τις αξίες της».

Ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είπε ότι τυχόν τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα λειτουργήσει αρνητικά και για την Κυπριακή Δημοκρατία και για την ΕΕ συνολικά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έκδοσης στην Τουρκία του Φετ. Γκιουλέν (ισλαμιστής επιχειρηματίας ιμάμης, αντίπαλος του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ), απάντησε ότι μια τέτοια ενέργεια «δεν είναι υπό εξέταση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαιρέτισαν την ενίσχυση της συνεργασίας και στο Ακουγιού(2021-03-11 00:00:00.0)
«Αμφιλεγόμενη» συνάντηση Τσαβούσογλου - Πομπέο(2019-04-05 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση των δύο προέδρων(2017-12-13 00:00:00.0)
«Σταθερότητα και συνεργασία» στην ατζέντα(2017-10-27 00:00:00.0)
Μελετά «εναλλακτικές» υπέρ των δικών της μονοπωλίων(2017-07-13 00:00:00.0)
Σύσφιξη σχέσεων παρά τις διαφορές(2014-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ