Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΕΕ
Αναμένεται κλιμάκωση των διμερών παζαριών

ΡΩΜΗ.--

Μέχρι αργά χτες το βράδυ αναμενόταν η απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης στην επιστολή με την οποία η Κομισιόν είχε απορρίψει και επίσημα το σχέδιο προϋπολογισμού της, με φόντο την αυξανόμενη ανησυχία για τη στασιμότητα της ιταλικής οικονομίας αλλά και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η περαιτέρω επιδείνωσή της, για την Ευρώπη και γενικότερα.

Τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Κίνημα 5 Αστέρων» - «Λέγκα» σημείωναν στις τελευταίες τους δηλώσεις ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο προϋπολογισμού, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ιταλία εξακολουθεί να επιθυμεί «εποικοδομητικό διάλογο» με την ΕΕ, αλλά και ότι δεν εξετάζεται η αποχώρησή της από την Ενωση και το ευρώ.

To ιταλικό πρακτορείο ΑΝΣΑ πιθανολογούσε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, θα διαφοροποιήσει τις (κυβερνητικές) προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, σε μια προσπάθεια να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για «προσαρμογές» στο στόχο μείωσης του δημόσιου ελλείμματος, που για το 2019 έχει τεθεί στο 2,4% του ΑΕΠ προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο και φόβους για αδυναμία διαχείρισης του ελλείμματος και του χρέους. Στην πραγματικότητα, βέβαια, υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες και αντιθέσεις για τις προτεραιότητες στην πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, με δεδομένες και τις προσπάθειες των ιταλικών μονοπωλίων να ανακτήσουν έδαφος που έχασαν από ανταγωνιστές, όπως τα γερμανικά, τα γαλλικά κ.ά. Σε αυτήν τη βάση διαμορφώνονται και τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για αύξηση δημόσιων επενδύσεων, στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας με ειδικές φοροαπαλλαγές και άλλα «κίνητρα».

Αλλα δημοσιεύματα εστίαζαν σε έναν «μηχανισμό αυτόματων περικοπών» που στελέχη της κυβέρνησης παρουσίαζαν εδώ και καιρό ως πιθανή επιλογή, για τη γενικότερη «αναπροσαρμογή» και πιο αποτελεσματική «εξυγίανση» των δημόσιων δαπανών, στοχοποιώντας φυσικά πρώτα απ' όλα τις κοινωνικές παροχές.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, υποστήριξε ότι «παραμένει ως πιθανότητα» η «μεταδοτική αστάθεια» από την Ιταλία. Ενδεικτική είναι και η παρέμβαση του ΔΝΤ που εκτίμησε ότι το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού καθιστά τη χώρα πιο ευάλωτη και μπορεί να προκαλέσει (νέα) ύφεση.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσιογράφοι χτες διαδήλωσαν σε πολλές ιταλικές πόλεις αντιδρώντας σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάγιο, που τους χαρακτήρισε «χυδαία τσακάλια».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ