Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προβλέψεις που αναθεωρούνται προς το χειρότερο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΡΩΜΗ.--

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι το δημόσιο έλλειμμα ως προς το ΑΕΠ στην Ιταλία θα φτάσει το 2,9% το 2019 και το 3,1% το 2020, εξαιτίας - όπως ισχυρίζεται - μέτρων που περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά, όπως μια σειρά από δημόσιες επενδύσεις (που η Ρώμη ιεραρχεί ψηλά για τη στήριξη του ντόπιου κεφαλαίου, τη διασφάλιση υποδομών για προσέλκυση επενδύσεων, την επιτάχυνση της συγκέντρωσης του κεφαλαίου κ.λπ.).

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, η Κομισιόν εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα παραμείνει σταθερό γύρω στο 131% του ΑΕΠ, για την επόμενη τριετία. Επιπλέον, η Κομισιόν επανέλαβε - στη σχετική της έκθεση - ότι τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της εγχώριας καπιταλιστικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να αποδειχτούν «λιγότερο αποτελεσματικά» από ό,τι ελπίζει και θα έχουν «μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομία (της)».

Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι «η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι, εσωτερικοί και εξωτερικοί, βρίσκονται σε άνοδο και βαραίνουν στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας». Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «οι προβλέψεις μας διαφέρουν από αυτές της (ιταλικής) κυβέρνησης, εξαιτίας των εκτιμήσεών μας για την ανάπτυξη, που είναι πιο συντηρητικές και εξαιτίας των δαπανών (σ.σ. στην Ιταλία) που είναι πιο υψηλές». Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές προβλέψεις μπορεί να διαφοροποιηθούν όταν φτάσουν οι απαντήσεις που οι Βρυξέλλες περιμένουν σχετικά με ενστάσεις που έχουν εγείρει για το σχέδιο προϋπολογισμού.

Θυμίζουμε ότι μέχρι τις 13 Νοέμβρη η Ρώμη έχει περιθώριο να στείλει «προσαρμογές» στο σχέδιο προϋπολογισμού με βάση και τις διαφωνίες που η ΕΕ διατηρεί, στο πλαίσιο διαφορετικών απόψεων για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας. Η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της Ιταλίας (που συναποτελούν το «Κίνημα 5 Αστέρων» και η «Λέγκα») στο σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει ότι το έλλειμμα θα φτάσει στο 2,4% του ΑΕΠ, κάτι που η ΕΕ θεωρεί ανεπαρκές για την «αντιμετώπιση» του ελλείμματος και του χρέους με ρυθμούς που θεωρεί ότι θα εμποδίσουν την εκδήλωση αλυσιδωτών αρνητικών συνεπειών για την Ευρωένωση συνολικά αλλά και χωριστά τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, είπε ότι οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν αλλά οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι αποτέλεσμα «τεχνικής αποτυχίας». Αν και αυτές «δεν θα επηρεάσουν τη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου με την Επιτροπή», ο Τρία επέμεινε ότι οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών επιτελείων βασίζονται σε «απρόσεκτες και μεροληπτικές αναλύσεις».

Η αντιπαράθεση ΕΕ - Ιταλίας αφορά ευρύτερες διαφωνίες για τη δοσολογία επεκτατικών και περιοριστικών μέτρων στην οικονομική πολιτική και την προσπάθεια το ιταλικό κεφάλαιο να ανακτήσει το χαμένο έδαφος την περίοδο της κρίσης, σε σχέση με το γερμανικό, το γαλλικό κ.ά. στην ΕΕ.

«Σημαντικές ευπάθειες» βλέπει το ΔΝΤ

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμισε και αυτό σε χτεσινή του αναφορά ότι «οι χώρες θα πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα μέτρα που μειώνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους και χαμηλότερο χρέος», ξεχωρίζοντας ειδικά χώρες όπως η Ιταλία και η Τουρκία, για τις οποίες είπε ότι χαρακτηρίζονται από «σημαντικές ευπάθειες».

Στη δική του πρόβλεψη το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί μόνο κατά 1,0% το 2019 και 0,9% το 2020.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ