Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση στη Μόσχα για το Αφγανιστάν

ΜΟΣΧΑ.--

Συνάντηση του λεγόμενου «σχήματος της Μόσχας» για το Αφγανιστάν έγινε στις 9 Νοέμβρη στη ρωσική πρωτεύουσα, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπεία των «Ταλιμπάν» και αντιπροσωπεία του λεγόμενου αφγανικού «Συμβουλίου για την Ειρήνη» (τα μέλη του οποίου διορίζει η αφγανική κυβέρνηση).

Η πρωτοβουλία αντανακλά την προσπάθεια της Μόσχας να ενισχύσει την επιρροή της στην Κεντρική και Νότια Ασία, που έχει ειδική σημασία για την υπεράσπιση των γεωπολιτικών της σχεδιασμών. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποσκοπεί «στην καθιέρωση ενός αποκλειστικά ενδο-αφγανικού διαλόγου προς το συμφέρον της εθνικής συμφιλίωσης». Αναφέρθηκε ειδικά στην «απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας, που ένας από τους στόχους της είναι το Αφγανιστάν» και υπογράμμισε, με σαφή υπονοούμενα για το ρόλο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων: «Το "Ισλαμικό Κράτος"("IK", που θυμίζουμε δημιουργήθηκε με την πρωτοπόρα συμβολή των ΗΠΑ) ως "αιχμή του δόρατος", με τη στήριξη των ξένων αφεντικών του, προσπάθησε να μετατρέψει το Αφγανιστάν σε προγεφύρωμα για την επέκτασή του στην Κεντρική Ασία και το σύνολο της γιγάντιας περιφέρειάς μας». Καλώντας ουσιαστικά σε συμπόρευση για την «αντιμετώπιση» οργανώσεων τύπου «IK» τόνισε πως «οι χώρες μας και οι πολυμερείς οργανισμοί που είναι ενεργοί στην περιοχή πρέπει να βοηθήσουν το λαό του Αφγανιστάν να αποκρούσει αυτά τα σχέδια και να ξεριζώσει την τρομοκρατική απειλή».

Η συνάντηση αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει το Σεπτέμβρη αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της απροθυμίας της αφγανικής κυβέρνησης να πάρει μέρος. Αλλά και τώρα, η Καμπούλ περιορίστηκε να στείλει απλά αντιπροσωπεία του «Συμβουλίου Ειρήνης». Να σημειωθεί πάντως πως τραπέζι ειρηνευτικών συνομιλιών με τους «Ταλιμπάν» προσπαθεί να στήσει και η Ουάσιγκτον. Ο νέος ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Κχαλιλζάντ, είχε την περασμένη βδομάδα επαφές στην Καμπούλ με στόχο τις διαπραγματεύσεις για μια «βιώσιμη ειρήνη».

Στο μεταξύ, το «ΙΚ» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε προχτές κοντά στην Καμπούλ, προκαλώντας το θάνατο έξι ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ