Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ανακατατάξεις στο φόντο ενδοαστικών ανταγωνισμών

Με φόντο τη σαφή όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων και της πόλωσης στις ΗΠΑ, τα παζάρια της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη νέα 435μελή Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία πλειοψήφησαν στις εκλογές της Τρίτης οι Δημοκρατικοί, και με την κατά το 1/3 περίπου ανανεωμένη Γερουσία, στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την υπεροχή, περνούν σε νέα φάση. Είναι βέβαιο ότι οι διαξιφισμοί των δύο κομμάτων του κεφαλαίου θα ενταθούν σημαντικά, καθώς έχει ξεκινήσει πρόωρα η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές του 2020.

Ωστόσο, ο αμερικανικός λαός δεν μπορεί να έχει προσδοκίες για βελτίωση της ζωής του από την «ισοπαλία» στις εκλογές ή τα νέα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Κογκρέσο. Η φιλομονοπωλιακή αντιλαϊκή πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει ρούπι. Επιβεβαιώνεται ότι τα κόμματα του κεφαλαίου στις ΗΠΑ - που έχουν διαφορές στην τακτική και όχι ουσίας - μπορούν να αξιοποιούν την όποια λαϊκή δυσαρέσκεια και να την εκτονώνουν. Επίσης βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί στο ελάχιστο η επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός με άλλες ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις.

Η προσπάθεια του Τραμπ για παζάρι με το Κογκρέσο διαφάνηκε αφενός από τις εγκωμιαστικές αναφορές του στην πιθανή νέα πρόεδρο του Σώματος, (Δημοκρατική) Νάνσι Πελόσι, αφετέρου από τις απειλές του για την έναρξη «ερευνών» με αφορμή «διαρροές απόρρητων πληροφοριών», σε περίπτωση π.χ. που κινηθεί εναντίον του πρόταση μορφής. Η δε επιλογή του να προχωρήσει μετεκλογικά στην αποπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς δεν αποκλείεται να είναι «προοίμιο» ευρύτερου ανασχηματισμού, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθεί αποτελεσματικότερα η ίδια αντιλαϊκή πολιτική, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και σε διεθνές επίπεδο. Θέμα ημερών θεωρείται ο διορισμός νέου πρέσβη στον ΟΗΕ, ενώ έντονο παρασκήνιο εκτυλίσσεται για την τύχη της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν, που επικρίνεται για την αδυναμία της να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές στα νότια σύνορα της χώρας, με αφορμή το καραβάνι χιλιάδων ανθρώπων από χώρες της Κεντρικής Αμερικής που κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ. Διακινούνται επίσης σενάρια αποπομπής του προσωπάρχη στο Λευκό Οίκο, Τζον Κέλι, και του υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ