Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μεγαλύτερη ανούσια αντιπαράθεση με δίκη Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σκηνικό περαιτέρω όξυνσης της ενδοαστικής πόλωσης στήνεται στις ΗΠΑ, μετά την αναμενόμενη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνει - με 230 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά - τη διεξαγωγή δίκης με το ερώτημα της αποπομπής του Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμα του Προέδρου, για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2020 από επιτροπή της Γερουσίας, επηρεάζοντας τη μακρά προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές του επόμενου Νοέμβρη. Ωστόσο η αντιπαράθεση ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους - που πλειοψηφούν στη Γερουσία - και τους Δημοκρατικούς - που πλειοψηφούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων - στην πραγματικότητα είναι για το θεαθήναι, αφού είναι δεδομένη η κοινή στρατηγική τους. Αναμένεται έτσι αντιπαράθεση για τους όρους της δίκης.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, χαρακτήρισε χτες «άδικη» την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη και προεξόφλησε την αθώωσή του, λέγοντας ότι «στιγμές όπως αυτή δικαιολογούν την ύπαρξη της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών». Εκτίμησε επίσης ότι η εξέλιξη «διακινδυνεύει να βλάψει βαριά τα θεσμικά όργανα της αμερικανικής κυβέρνησης».

Η δε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, από το Δημοκρατικό Κόμμα, επιφυλάχθηκε για το πότε θα στείλει το κατηγορητήριο στη Γερουσία, ενόψει της πολύ πιθανής αθώωσης του Τραμπ.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Τραμπ είναι ο τρίτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης. Είχαν προηγηθεί ο Αντριου Τζόνσον το 1868 και ο Μπιλ Κλίντον το 1998, οι οποίοι αθωώθηκαν, ενώ ο Ρίτσαρντ Νίξον το 1974 μετά το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ προτίμησε να παραιτηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ