Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στο πλευρό του συριακού λαού ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Από τις εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ
Από τις εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια Σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, στις 27 και 28 Οκτώβρη. Φιλοξενήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης της Συρίας, στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού, και πήραν μέρος 29 οργανώσεις του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος από 28 χώρες. Κεντρικές εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από την πρόεδρο του ΠΣΕ Σοκόρο Γκόμες και τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Θανάση Παφίλη, ενώ κατατέθηκαν για συζήτηση οι εκθέσεις των πέντε περιφερειακών συντονιστών από Αφρική, Ασία, Αμερική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Από την Ελλάδα πήραν μέρος στη Σύνοδο, εκτός του Θ. Παφίλη, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, και ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Η Εκθεση Δράσης της Εκτελεστικής Επιτροπής

Στην Εκθεση Δράσης προς την Εκτελεστική Επιτροπή, ο Θ. Παφίλης, αφού ευχαρίστησε το συριακό κίνημα για τη θερμή φιλοξενία, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Το ΠΣΕ στέκεται σταθερά όλα αυτά τα 7 χρόνια στο πλευρό του γενναίου λαού της Συρίας, στην αντίστασή του στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επεμβάσεις που διεξάγονται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την Τουρκία, το Ισραήλ και τις αντιδραστικές μοναρχίες του Κόλπου, έχοντας δεκάδες χιλιάδες ένοπλους μισθοφόρους ως εργαλεία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την αποσταθεροποίηση της χώρας. Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στις οικογένειες των εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων που έχασαν τη ζωή τους και για πολλούς περισσότερους που τραυματίστηκαν και αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους ή εκτοπίστηκαν. Τα στρατιωτικά μέσα και η δύναμη πυρός που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους σε αυτόν τον πόλεμο στη Συρία, οι πόροι και το ανθρώπινο δυναμικό που εκπαιδεύεται και καθοδηγείται για τους σκοπούς τους, είναι πρωτόγνωρα. Πίσω από την τεράστια καταστροφή και τις δολοφονίες μπορούμε να παρατηρήσουμε τα σχέδια του ιμπεριαλισμού να ελέγξει την περιοχή, τον ορυκτό πλούτο, τους αγωγούς και τις αγορές, να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής και να εγκαταστήσουν με βίαιο τρόπο συνεργάσιμα καθεστώτα για τους σκοπούς τους».

Στη συνέχεια ο Θ. Παφίλης τόνισε: «Η Εκτελεστική Επιτροπή λαμβάνει χώρα σε κρίσιμες στιγμές για την ανθρωπότητα, για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών και των εθνών. Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού αυξάνεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση των τελευταίων ετών κατέστησε τον ιμπεριαλισμό και τα μεγάλα κεφάλαια και τα μονοπώλια ακόμη πιο επιθετικά εναντίον των δικαιωμάτων των λαών και των εργαζομένων. Σε έναν κόσμο όπου το 0,7% του πληθυσμού διαθέτει το 46% του πλούτου του πλανήτη και το φτωχότερο 70% του πληθυσμού κατέχει μόνο το 2,7%, οι ανισότητες αυξάνονται. Σχεδόν 3,46 δισ. άνθρωποι (το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού) ζουν σε συνθήκες φτώχειας, 821 εκατ. υποφέρουν από πείνα και 758 εκατ. δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης και του κόσμου που κυριαρχείται από το ιμπεριαλιστικό σύστημα, ενώ πολλοί αναλυτές και επιστήμονες προβλέπουν ήδη έναν νέο και συγχρονισμένο κύκλο κρίσης τα επόμενα χρόνια. Τα καυτά σημεία και οι τοπικοί - περιφερειακοί πόλεμοι και επιθέσεις πολλαπλασιάστηκαν για να εξασφαλίσουν τα μέγιστα κέρδη και τον έλεγχο των πόρων και των αγορών. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια περαιτέρω κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν γενικευμένο πόλεμο παγκόσμιων διαστάσεων. Οι οικονομικοί και εμπορικοί πόλεμοι που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων υπογραμμίζουν τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου, μερικές φορές ακόμη και μεταξύ φιλικών χωρών και κυβερνήσεων. Η παγκόσμια στρατηγική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού δεν έχει αλλάξει στην ουσία της με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ. Τα συνθήματα και οι στόχοι του για την "προστασία" και την προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων και επιχειρήσεων εναντίον των ανταγωνιστικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών χωρών, της Ρωσίας ή της Κίνας φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα. Ταυτόχρονα, τα εργατικά στρώματα και οι μειονότητες υφίστανται αποκλεισμό και περιθωριοποίηση στις ΗΠΑ».

Ο αγώνας για την ειρήνη θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη

Ο γγ του ΠΣΕ αναφέρθηκε στην κατάσταση στις διάφορες περιοχές, στη δράση των μελών του ΠΣΕ στις περιφερειακές διασκέψεις που προηγήθηκαν, και στις μεγάλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη σύνοδο στη Δαμασκό, καταλήγοντας: «Το ΠΣΕ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι σε θέση και αποφασισμένο να πραγματοποιήσει τις συναντήσεις του όπου υπάρχει ανάγκη και ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, αψηφώντας την προπαγάνδα και τη χειραγώγηση των κυρίαρχων ΜΜΕ. Το ΠΣΕ ανταποκρίνεται, με τη Σύνοδό του εδώ στη Δαμασκό, στην ιστορική επιταγή της ιδρυτικής γενιάς του πριν από περίπου 70 χρόνια να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των φτωχών και των καταπιεσμένων, στο πλευρό των θυμάτων του ιμπεριαλισμού, των λαών που αγωνίζονται για την ελευθερία και για την αξιοπρέπειά τους, για έναν κόσμο της πραγματικής ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης, απαλλαγμένο από την ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση και κυριαρχία.

(...) Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή προκαλεί βαθιά ανησυχία σε όλους μας. Μετά την ήττα του ISIS από τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη όσον αφορά το μέλλον της χώρας. Η ισχυρή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ, μαζί με την Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα κάθε αίσθηση του Διεθνούς Δικαίου, και η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας μετά από πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης, αποτελούν στοιχεία μιας πιθανής κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Από την πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό, μια από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, χαιρετίζουμε το συριακό λαό και τη νεολαία και στέλνουμε ένα μήνυμα στην ανθρωπότητα που αγωνίζεται για την ειρήνη, ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη!».

Η παρέμβαση της ΕΕΔΥΕ

Στην παρέμβασή του ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, μεταξύ άλλων τόνισε: «Η συνεδρίασή μας πραγματοποιείται στο φόντο μιας ολοένα και εντεινόμενης αντιπαράθεσης μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σ' όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Αφρικής και των Βαλκανίων. Η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη, η Παλαιστίνη αποτελούν τις θερμές πολεμικές εστίες αυτής της αντιπαράθεσης και αποτελούν την εφαρμογή του γνωστού σχεδίου της "Μεγάλης Μέσης Ανατολής". Ενός σχεδίου που προετοιμάστηκε από τη διοίκηση του Προέδρου Μπους το 2004 και το οποίο αποδέχτηκαν αμέσως οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τραγικά θύματα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων και των προσφύγων. Αυτοί που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, προκειμένου να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου.

Ο λαός μας, η ΕΕΔΥΕ και πολλές άλλες οργανώσεις του λαϊκού κινήματος της πατρίδας μας στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον δοκιμαζόμενο και αγωνιζόμενο συριακό λαό. Θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμά του, ελεύθερα και δημοκρατικά, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, απειλές και επεμβάσεις, να καθορίζει μόνος του την τύχη του, να είναι αφέντης στον τόπο του.

Η ελληνική κυβέρνηση, στη βάση συμφωνιών που έχει υπογράψει με την ΕΕ, τη Γερμανία και την Τουρκία, έχει εγκλωβίσει στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Αξιώνουμε από την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί το Προσφυγικό Δίκαιο και να εξασφαλίσει το δικαίωμα στους πρόσφυγες να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν. Για τους πρόσφυγες που παραμένουν στη χώρα μας, αξιώνουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μόρφωση για τα παιδιά. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό, ενάντια στις μισάνθρωπες κραυγές ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων, που - ενθαρρυμένες από τις εφαρμοζόμενες στην ΕΕ πολιτικές - σηκώνουν κεφάλι και στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, και σκορπίζουν το μισαλλόδοξο δηλητήριό τους». Αναφερόμενος στα πρόσφατα σχέδια και τις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Ν. Ζώκας τόνισε: «Η χώρα μας μετατρέπεται σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, με επικίνδυνες συνέπειες για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα δεκάδες ασκήσεις του ΝΑΤΟ πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ πλοία που συμμετείχαν στην πυραυλική επίθεση στη Συρία φέτος τον Απρίλη, στάθμευσαν και έκαναν ανεφοδιασμό στη βάση της Σούδας στην Κρήτη. Η Ελλάδα συμμετέχει σε επιθετικές πρωτοβουλίες σε όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζει τις υπάρχουσες βάσεις και σπεύδει να δημιουργήσει και νέες. Αναγορεύει τους ιμπεριαλιστές σε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας και κατ' αυτόν τον τρόπο ξεπλένει το ρόλο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Διάσκεψη κατά των ξένων βάσεων στο Δουβλίνο

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης και πρωτοβουλιών για το επόμενο διάστημα, όπου ξεχωρίζουν η διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης κατά των στρατιωτικών βάσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο Δουβλίνο από 16 έως 18 Νοέμβρη, ενώ αποφασίστηκε να συνέλθει η Γραμματεία του ΠΣΕ το Μάρτη του 2019 στο Βελιγράδι, με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Η Σύνοδος κατέληξε σε ανακοίνωση που θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ακολούθησε η Διεθνής Αποστολή Αλληλεγγύης του ΠΣΕ μαζί με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), από τις 29 έως τις 31 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ