Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
Οι τουρκικές προκλήσεις εντείνονται

Από τη μεριά της, η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητά της. Στις αρχές της βδομάδας, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε τελετή παράδοσης της φρεγάτας «TCG Burgazada», υπογράμμισε ξανά πως «δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευτούν κάποιοι άλλοι (...) Δεν θα δεχτούμε προσπάθειες απόσπασης φυσικών πόρων από τη χώρα μας», αλλά και πως «όσοι νομίζουν ότι μπορούν να παρέμβουν στη Μεσόγειο ή στο Αιγαίο άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν». Πρόσθεσε ότι «δεν θα αφήσουμε σε κανέναν ληστή να εκμεταλλευτεί τα συμφέροντά μας στην περιοχή...».

Αλλά και ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, ανέφερε ότι η Ανατολική Μεσόγειος έχει υπάρξει ιστορικά ένα από τα μεγαλύτερα σταυροδρόμια του διεθνούς εμπορίου, για να διαμηνύσει (προς Αθήνα, Λευκωσία και όχι μόνο) πως «το πιο σημαντικό ζήτημα ασυμφωνίας που θα καθορίσει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων». Τόνισε ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις «δεν θα επιτρέψουν επανάληψη προκλήσεων» και ξεκαθάρισε: «Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Σε αυτό το πλαίσιο, το "Μπαρμπαρός" και ο "Πορθητής" (σ.σ. σεισμογραφικό πλοίο και γεωτρύπανο, αντίστοιχα, της τουρκικής ΤΡΑΟ) θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητάς μας με τη συνοδεία των πολεμικών μας δυνάμεων». Συμπλήρωσε βέβαια ότι και η Αγκυρα διεκδικεί και διαπραγματεύεται - με όλα τα μέσα - συνεργασίες ωφέλιμες, γι' αυτό και «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οι συνομιλητές μας να παραβιάσουν το δίκαιο, τα ιστορικά δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη γαλάζια πατρίδα μας, στη θάλασσα. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα πετύχει κανένα σχέδιο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο στο οποίο δεν συμμετέχουν η Τουρκία και η Βόρεια Κύπρος».

Νέα παρέμβαση έκανε και ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που δήλωσε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν εξελίξεις που δοκιμάζουν τα όρια και την υπομονή μας (...) Αποκλείοντας την Τουρκία από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καμία κυριαρχία (σ.σ. στην περιοχή) δεν μπορεί να εδραιωθεί. Αυτό ούτε η Ιστορία ούτε το τουρκικό έθνος το επέτρεψαν ποτέ, ούτε θα το επιτρέψουν (...) Η Μεσόγειος κάποτε ήταν τουρκική λίμνη. Εμείς δεν το ξεχάσαμε αυτό (...) Εδώ και καιρό γίνεται προσπάθεια, με περιφερειακά και διεθνή τεχνάσματα, να ανακοπεί ο δρόμος της Τουρκίας και να εμποδιστεί η ανάπτυξή της».

Την Παρασκευή, τέλος, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι είπε ότι «η Τουρκία αναγνωρίζει τα έξι ναυτικά μίλια (ν.μ.) του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας», επαναφέροντας ουσιαστικά τις αντιρρήσεις της Αγκυρας για τη δυνατότητα επέκτασης στα 12 ν.μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνες διευθετήσεις σε ευρωατλαντικό πλαίσιο(2023-07-29 00:00:00.0)
Παίρνει σφραγίδα από ΝΑΤΟ - ΕΕ ο «οδικός χάρτης» των διευθετήσεων(2023-07-20 00:00:00.0)
Το παζάρι φουντώνει με βαριά ευρωΝΑΤΟική «σφραγίδα»(2023-01-14 00:00:00.0)
Προσδοκά «νέα σελίδα» στις σχέσεις με την ΕΕ(2020-12-11 00:00:00.0)
Η Τουρκία κλιμακώνει με στρατιωτικές ασκήσεις και έρευνες για Ενέργεια(2019-02-14 00:00:00.0)
Εναέριος χώρος και σημασία των παραβιάσεων στο Αιγαίο(2006-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ