Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επαναφορά κυρώσεων κατά του Ιράν με ευρύτερες στοχεύσεις

Από διαδήλωση την περασμένη Κυριακή στην Τεχεράνη, ενάντια στις κυρώσεις των ΗΠΑ που έχουν τη στήριξη και του Ισραήλ

Copyright 2018 The Associated

Από διαδήλωση την περασμένη Κυριακή στην Τεχεράνη, ενάντια στις κυρώσεις των ΗΠΑ που έχουν τη στήριξη και του Ισραήλ
Η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων, την περασμένη Δευτέρα 5 Νοέμβρη, ξεκίνησε όπως είχε αναγγελθεί από την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συνοδευόμενη από προσωρινές εξαιρέσεις ορισμένων μονοπωλίων (π.χ. στους τομείς παραγωγής τροφίμων και φαρμάκων) και των ακόλουθων εννιά χωρών, ώστε να αποφευχθούν μεγάλες αναταράξεις στον ανεφοδιασμό των διεθνών αγορών με καύσιμα: Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Κίνα, Ταϊβάν, Ιράκ. Οι αμερικανικές διευρυμένες κυρώσεις ασκήθηκαν σε πάνω από 700 Ιρανούς και ξένους αξιωματούχους και πολλές δεκάδες εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι ιρανικές αερογραμμές και τουλάχιστον 50 ιρανικές τράπεζες.

Εξαιρέσεις από τις κυρώσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, εξασφάλισαν με ειδική άδεια του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών μία χούφτα ιρανικές τράπεζες, ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ελάχιστων αμερικανικών και άλλων μονοπωλίων που εξακολουθούν να κάνουν μπίζνες στο Ιράν. Οπως οι φαρμακοβιομηχανίες (π.χ. «Pfizer», «AstraZeneka», «Glaxo Smith Kline», «Novo Nordisk»), οι εταιρείες κατασκευής προηγμένων ιατρικών μηχανημάτων («General Electric») και παραγωγής τροφίμων και ποτών («Nestle», «Coca Cola», «Pepsi Co» κ.ά.). Εξαίρεση δόθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στην κοινοπραξία ινδικών (κυρίως) εταιρειών που έχουν αναλάβει τη διεύρυνση, αξιοποίηση και εκμετάλλευση του στρατηγικού ιρανικού λιμανιού στο Τσαμπαχάρ, που είναι η καλύτερη «έξοδος» των ιρανικών προϊόντων στον Ινδικό Ωκεανό. Η εξαίρεση δόθηκε επειδή η στρατηγική περιοχή εξυπηρετεί αφενός μέρος των στρατηγικών σχεδιασμών των ΗΠΑ στην Κεντρική Ασία, τον ανεφοδιασμό των αγορών του (κατεχόμενου σε ένα μέρος από ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ) Αφγανιστάν και τα στρατηγικά συμφέροντα της συμμάχου των ΗΠΑ, Ινδίας, που αναπτύσσει το λιμάνι στο Τσαμπαχάρ για να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές της περιοχής. Σε βάρος του ανταγωνισμού με την Κίνα, που επίσης διεκδικεί το ίδιο πεδίο αγορών της Κεντρικής Ασίας αναπτύσσοντας το λιμάνι Γκουαντάρ στην πολυτάραχη επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν.

Η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων θεωρείται «λογικό επακόλουθο» της μονομερούς αποχώρησης των ΗΠΑ, τον περασμένο Μάη, από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι που χαιρέτισε ο στενός της σύμμαχος, Ισραήλ, αλλά επικρίνεται τόσο από την ΕΕ και τις επιμέρους χώρες όσο και τη Ρωσία και την Κίνα, που συμμετείχαν στην υπογραφή της, γιατί διακυβεύονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Στόχοι της επαναφοράς των κυρώσεων θεωρούνται μεταξύ άλλων το γερό «ανακάτεμα» της τράπουλας στις χρυσοφόρες μπίζνες που είχαν κλείσει τα τελευταία 2,5 χρόνια διεθνή μονοπώλια στο Ιράν με ξαναμοίρασμα των διεθνών αγορών Ενέργειας προς όφελος των αμερικανικών εταιρειών, η εξασθένιση της ιρανικής οικονομίας και η αποδυνάμωση της αυξημένης γεωπολιτικής επιρροής του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή (Συρία, Λίβανος, Λωρίδα της Γάζας, Ιράκ, Υεμένη) προς όφελος δεκτικών συμμάχων, με πρώτες τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.).

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί αντιμετώπισε την εξέλιξη ως επιχείρηση «οικονομικού πολέμου», καλώντας το λαό της χώρας του να συσπειρωθεί και να την αποκρούσει. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ εκτίμησε πως «το μπούλινγκ» των ΗΠΑ θα γυρίσει μπούμερανγκ, «γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει στον Τραμπ και τους συνεργάτες του να καταστρέψουν την παγκόσμια τάξη». Ωστόσο, πρακτικά μέλλει να κριθούν διάφορα ζητήματα. Οπως εάν θα ευδοκιμήσει το σχέδιο χωρών της ΕΕ, της Κίνας και της Ρωσίας να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις, δημιουργώντας ενδεχομένως έναν νέο μηχανισμό χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών «ειδικού σκοπού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες απειλές κατά του Ιράν (2018-11-09 00:00:00.0)
Επαναφορά κυρώσεων στο Ιράν με απώτερους στόχους (2018-11-06 00:00:00.0)
Νέες απειλές Τραμπ κατά εταίρων και συμμάχων (2018-08-08 00:00:00.0)
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ για «αναθέρμανση» σχέσεων (2016-01-30 00:00:00.0)
Αυστριακοί επιχειρηματικοί όμιλοι διευρύνουν τη δράση τους (2015-09-12 00:00:00.0)
«Κορυφή του παγόβουνου» ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2013-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org