Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Νέο αγωνιστικό ραντεβού των μαθητών αύριο Παρασκευή
  • Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας
  • Με τοπικές κινητοποιήσεις αναδεικνύουν τα αιτήματά τους και απαντούν στις προσπάθειες τρομοκράτησής τους

ΔΡΑΜΑ
ΔΡΑΜΑ
Οι μαθητές προετοιμάζουν το νέο αγωνιστικό τους ραντεβού για την Παρασκευή 9 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας, μετά από τις μαχητικές μαθητικές κινητοποιήσεις που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα στην Αθήνα και δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί στην κινητοποίηση της Παρασκευής τα σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά και επίσης καλεί τις Συντονιστικές Επιτροπές της υπόλοιπης Ελλάδας να πάρουν αποφάσεις στήριξης της δράσης, στέλνοντας μαθητές - αντιπροσώπους τους στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας. Μαζί με τους μαθητές είχαν πάρει μέχρι χτες αποφάσεις για να διαδηλώσουν στο υπουργείο οι φοιτητικοί σύλλογοι του Φυσικού και της Φιλοσοφικής.

Με σύνθημα «Σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», οι μαθητές κάνουν αιχμή των κινητοποιήσεών τους το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης, απαιτώντας να μην κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα, αναδεικνύουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα στα σχολεία τους, για τα οποία σε πολλές περιπτώσεις οργανώνονται τοπικές κινητοποιήσεις. Σε αυτό το πνεύμα, οι μαθητές της Λευκάδας διαδήλωσαν την περασμένη Τρίτη, απαιτώντας την απομάκρυνση της χωματερής η οποία γειτνιάζει άμεσα με τα σχολικά τους κτίρια και όπου σημειώθηκε τη Δευτέρα μεγάλη πυρκαγιά. Κατά τη διάρκεια της πορείας οι μαθητές μοίραζαν ενημερωτικό φυλλάδιο στους περαστικούς με τίτλο «Ο καρκίνος σπίτι μας», με αναφορές επιστημόνων για τις τοξικές και εξαιρετικά καρκινογόνες χημικές ουσίες, όπως οι διοξίνες, που αποδεσμεύονται στην ατμόσφαιρα από τις ανεξέλεγκτες φωτιές στις χωματερές και η κινητοποίησή τους κατέληξε στο δημαρχείο, όπου είχαν συνάντηση και κατέθεσαν τα αιτήματά τους στον δήμαρχο.

Δίνουν απάντηση στις προσπάθειες τρομοκράτησής τους

ΛΕΥΚΑΔΑ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Αγωνιστικά απάντησαν οι μαθητές της Δράμας στην προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα τους, κάνοντας πορεία χτες μέχρι τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απαντώντας με αποφασιστικότητα στις νέες προσπάθειες τρομοκράτησής τους.

Θυμίζουμε ότι το πρωί της Δευτέρας, σε σχολεία της πόλης που ήταν υπό κατάληψη (2ο Λύκειο, Μουσικό, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ) οι μαθητές βρήκαν απέναντί τους πολυάριθμες δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες με «εισαγγελική εντολή», όπως δήλωναν, και με απειλές έσπασαν την κατάληψη, ενώ το «παρών» στην επιχείρηση έδωσε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Καταγγέλλοντας τις προσπάθειες τρομοκράτησης, οι μαθητές του 2ου Λυκείου Δράμας προχώρησαν χτες σε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους βρήκαν για άλλη μια φορά αστυνομικές δυνάμεις, που αρχικά προσπάθησαν να τους απαγορέψουν την είσοδο στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κάτω όμως από την αποφασιστικότητά τους οι μαθητές κατάφεραν να συναντηθούν με εκπροσώπους της Διεύθυνσης και να παραδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Τα κρούσματα αυτά στη Δράμα φαίνεται ότι δεν είναι μεμονωμένα, καθώς αντίστοιχες προσπάθειες έχουν σημειωθεί σε άλλες πόλεις. Πριν λίγο καιρό για παράδειγμα, η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας είχε καταγγείλει τις διαρκείς παρεμβάσεις της αστυνομίας στην κατάληψη που έκαναν στις 29 και 30 Οκτώβρη οι μαθητές του 23ου Γυμνασίου Αθήνας. Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, η αστυνομία ζητούσε εξηγήσεις από τη διεύθυνση του σχολείου απειλώντας ότι μπορεί να χρειαστεί να ενημερωθεί ο εισαγγελέας.

Σοβαρές καταγγελίες έχουν γίνει και για προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών στην Κρήτη, όπου αρχικά διευθυντές και καθηγητές σε διάφορα σχολεία προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις, με απειλές για ακυρώσεις των σχολικών εκδρομών και για εισαγγελικές παρεμβάσεις. Ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που η αστυνομία κλήθηκε να «διαχειριστεί» τις μαθητικές κινητοποιήσεις, όπως π.χ. στα Γυμνάσια Γουβών και Μοιρών, ή ακόμα χειρότερα στο Γυμνάσιο Αλικαρνασσού, όπου έγιναν και προσαγωγές μαθητών εκλεγμένων σε μαθητικά συμβούλια!

Αντιμέτωποι με την αστυνομία βρέθηκαν επίσης το προηγούμενο διάστημα οι μαθητές στα Γιαννιτσά, που στις 29 Οκτώβρη, μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης των μαθητών, προσπάθησε να «σπάσει» την κατάληψη στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ. Ακόμα, στην Κέρκυρα η αστυνομία επιχείρησε να εμποδίσει την είσοδο αντιπροσωπείας των μαθητών στο δημαρχείο, με το πρόσχημα ότι δεν είχαν κλείσει ραντεβού...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η τρομοκράτηση των μαθητών δεν θα περάσει!» (2018-11-07 00:00:00.0)
Τρομοκρατία και μαθήματα υποταγής στους μαθητές (2012-12-05 00:00:00.0)
Συντονίζουν και οργανώνουν τον αγώνα τους (2011-10-04 00:00:00.0)
Επιμένουν οι διάφοροι παιδονόμοι (2011-10-01 00:00:00.0)
Πολύμορφες μαθητικές κινητοποιήσεις (2011-09-23 00:00:00.0)
Κρούσμα τρομοκράτησης (2008-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org