Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Καταλήψεις σε σχολεία της χώρας

Η  κυβέρνηση επιχειρεί  την τρομοκράτηση των μαθητών  με εισαγγελείς και αστυνομικούς 

Αγωνιστικά διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση οι μαθητές των σχολείων στα Χανιά, που κάτω από το βάρος των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, προχώρησαν από προχτές σε κινητοποιήσεις, κάνοντας καταλήψεις στα σχολεία τους. Η κυβέρνηση και το υπουργείο, ενεργοποιώντας το γνωστό «μαθητικό ιδιώνυμο», την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη του '99, απάντησε με μια εκτεταμένη επιχείρηση να τρομοκρατήσει τους μαθητές, στέλνοντας εισαγγελέα και αστυνομία στα υπό κατάληψη σχολεία.

Τις καταλήψεις ξεκίνησαν 3 λύκεια της πόλης και από χτες σε κατάληψη βρίσκονται τα Ενιαία Λύκεια, 2ο, 8ο, 4ο, 7ο, 5ο, τα ΤΕΕ, 2ο και 4ο και τα Γυμνάσια, 5ο και Μουρνιών, που οι μαθητές τους διεκδικούν άμεσα λύσεις στα σοβαρά υλικοτεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και απαιτούν την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων στη Β` Λυκείου, την κατάργηση του τεστ δεξιοτήτων, την επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων και ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο εισαγγελέας Χανίων, εκτελώντας τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας έκανε την εμφάνισή του γύρω στις 11.00 το πρωί και με συνοδεία 3 περιπολικών και 14 αστυνομικών εμφανίστηκε «προειδοποιητικά» στα προαναφερόμενα σχολεία, κάνοντας... συστάσεις, ενώ στο 4ο ΤΕΕ προχώρησε στο «σπάσιμο» της κατάληψης, η οποία, όμως, συνεχίστηκε αμέσως μετά την αποχώρησή του.

Οι μαθητές δηλώνουν διατεθειμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να απαντήσουν στην επιχείρηση τρομοκράτησής τους. Ετσι ήδη γίνονται τα πρώτα βήματα συντονισμού και εντείνονται οι προσπάθειες για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Εν τω μεταξύ στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση της πόλης, το θέμα απασχόλησε τους εργαζόμενους, που στο ψήφισμά τους καταδικάζουν και απαιτούν να σταματήσει η παρουσία των εισαγγελέων και της Αστυνομίας στα σχολεία.

Στην Πρέβεζα

Εισαγγελέας και αστυνομία έκαναν την εμφάνισή τους προχτές Τετάρτη και στην Πρέβεζα. Συγκεκριμένα, προχτές οι μαθητές του ΤΕΕ Πρέβεζας έκαναν κατάληψη στο σχολείο τους. Μετά από λίγες ώρες εμφανίστηκε εισαγγελέας στο σχολείο, για να εφαρμόσει στην πράξη το «ιδιώνυμο» κατά των μαθητών και με τη βοήθεια της αστυνομίας έσπασαν την κατάληψη. Η απάντηση των μαθητών όμως ήταν άμεση. Αφού η κατάληψη έσπασε βγήκαν στους δρόμους της πόλης και έκαναν πορεία, δηλώνοντας ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει και ότι με «εισαγγελείς και βία δε γίνεται παιδεία».

Ομως, η τρομοκρατία δε σταματά εδώ. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης άντρες της ασφάλειας Πρέβεζας συνέλαβαν τρεις μαθητές και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού των μαθητών.

Στη συνέχεια, χτες, οι μαθητές του ΤΕΕ, του 2ου ΕΛ Πρέβεζας, καθώς και σπουδαστές του ΤΕΙ Πρέβεζας, πραγματοποίησαν νέα κινητοποίηση, με αποκλεισμού της Εθνική Οδού στο ύψος του Φόρου, κόντρα στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία. Ανάλογη κινητοποίηση με αποκλεισμό της Εθνική Οδού, πραγματοποίησαν χτες και οι μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου Λούρου Πρεβέζης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ