Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΚΑΡΙΑΣ
Αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων

Δήλωση του δημάρχου Στέλιου Σταμούλου

Την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων εκφράζει η δημοτική αρχή Ικαρίας, με αφορμή την απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη που αφορά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης 23 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ αυτών και της Ικαρίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ικαρίας Στ. Σταμούλος δήλωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ξεπουλά ό,τι απέμεινε όρθιο σ' αυτόν τον τόπο με άμεσες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, στις μετακινήσεις τόσο των ίδιων και των επισκεπτών των νησιών μας, όσο και των βασικών ειδών διαβίωσης.

(...) Οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν από τις συγκυβερνήσεις, από το 2011 έως και σήμερα, διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο στις αερομεταφορές. Η παραχώρηση για εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους εμπεριέχει βέβαια και την αύξηση των τελών. Η ίδια πολιτική είναι που έχει οδηγήσει στην αύξηση των εισιτηρίων και την επιβολή διοδίων στο αεροδρόμιο της Χόχτιφ. Το ίδιο θα συμβεί και στα περιφερειακά αεροδρόμια που θα ιδιωτικοποιηθούν. Η λειτουργία των αεροδρομίων με αυτήν τη μορφή θα ανεβάσει το κόστος μεταφοράς, το οποίο θα φορτωθεί στο λαό, θα οδηγήσει εργαζόμενους στην απόλυση και την ανεργία. Το ίδιο αφορά και την ασφάλεια των πτήσεων, αφού η λογική του μέγιστου κέρδους από τον ιδιώτη επενδυτή είναι σίγουρο ότι συμβάλλει σε βάρος της ασφάλειας.

(...) Σήμερα, μπροστά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, για μια ακόμα φόρα δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην προωθούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων της χώρας. Γνωρίζοντας ότι η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων δεν γίνεται ούτε για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών, ούτε βέβαια σε όφελος των νησιωτών και των εργαζομένων σε αυτά. Η ιδιωτικοποίηση γίνεται για να προστεθεί άλλος ένας κρίσιμος τομέας της οικονομίας στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όλα αυτά για τη λεγόμενη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή ποια μονοπώλια του κλάδου των αερομεταφορών θα συγκεντρώσουν μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς, άρα και τεράστια κέρδη».

Η δημοτική αρχή ζητά: Να μην ιδιωτικοποιηθεί κανένα αεροδρόμιο, να δημιουργηθεί δημόσιος φορέας αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που θα εξασφαλίζει ασφαλή και φτηνή μετακίνηση, όλο το χρόνο, ανθρώπων και εμπορευμάτων. Καλεί το λαό των νησιών «να οργανώσει την πάλη του, να μην επιτρέψει την παράδοση αεροδρομίων και λιμανιών στα χέρια των μονοπωλίων. Ετσι ώστε να δημιουργηθεί μια συμμαχία που θα αποτρέψει αυτά τα σχέδια και γενικότερα τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ, καθιστώντας τον λαό που παράγει τον πλούτο νοικοκύρη στον τόπο του».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org