Κυριακή 24 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στα μονοπώλια οι νευραλγικές υποδομές

Στην επιβεβαίωση των πληροφοριών σχετικά με τους σχεδιασμούς και τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών υποδομών της χώρας, προχώρησε χτες η εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι», η οποία εκδηλώνει ενδιαφέρον για τη συνδυασμένη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της επισκευαστικής «ROSCO» και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Ο επικεφαλής των «Ρωσικών Σιδηροδρόμων», Β. Γιακούνιν, δήλωσε σχετικά ότι «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Βλ. Πούτιν, ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι οι "Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι" ενδιαφέρονται δικαιωματικά και συμφώνησε οι επαφές αυτές να συνεχιστούν, επομένως συνεχίζουμε την εργασία μας».

Παράλληλα, με την κατάθεση των «δεσμευτικών προσφορών» από τα μονοπώλια που τον διεκδικούν και στόχο την ανάδειξη του πλειοδότη «στρατηγικού επενδυτή», μέχρι τις αρχές Οκτώβρη 2015 συνεχίζεται η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα, το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε και επίσημα τους ενδιαφερόμενους «επενδυτές» σχετικά με τους όρους εκχώρησης (51% σε πρώτη φάση και ακόμη 16% σε ορίζοντα πενταετίας).

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, που ξεκίνησε με την προηγούμενη συγκυβέρνηση. Νέος ιδιοκτήτης αναλαμβάνει η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων «Fraport».

Επίσης, αναμένεται και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, που ξεκίνησε με την προηγούμενη συγκυβέρνηση. Νέος ιδιοκτήτης αναλαμβάνει η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων «Fraport».

Επιπλέον, «υπό εξέταση» είναι και η ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

Κινητικότητα εμφανίζεται και για το ΔΕΣΦΑ, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να σχεδιάζει την πώληση του 49% στην αζέρικη «Socar», έναντι του 69% που προγραμματιζόταν αρχικά. Να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η «έρευνα σε βάθος» που διενεργεί η Κομισιόν, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο η προτεινόμενη εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη «Socar» είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ περί συγχωνεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ