Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Εν μέσω μεγάλης πόλωσης κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, την Κυριακή 28 Οκτώβρη. Ο ακροδεξιός υποψήφιος του φιλελεύθερου Κοινωνικού Κόμματος, Ζαΐρ Μπολσονάρο, νοσταλγός της δικτατορίας, που υπόσχεται «κάθαρση» από τα σκάνδαλα των κυβερνήσεων του Κόμματος Εργατών, προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις με 57-58%. Ο υποψήφιος του Κόμματος Εργατών (PT), Φερνάντο Χαντάτ, φτάνει το 43% - 44%. Την ώρα που ο γιος του Μπολσονάρο απειλεί το Ανώτατο Δικαστήριο αν δεν βγει ο πατέρας του και ο «Βραζιλιάνος Τραμπ» απειλεί με φυλακίσεις τους «κόκκινους», διάφορες δυνάμεις καλούν σε μέτωπο «υπεράσπισης της δημοκρατίας» με ψήφο στον Χαντάτ.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Τριήμερη περιοδεία στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης ξεκίνησε χτες ο Κινέζος αντιπρόεδρος Ουάνγκ Κισάν. Συναντήθηκε πρώτα με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Ραμί Χαμντάλα και κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα. Στη συνέχεια πήγε στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ και ακολούθως συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν στην Ιερουσαλήμ, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει τις σινο-ισραηλινές σχέσεις «άριστες».

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Αμερικανίδα δικαστής αποφάσισε τη μείωση στα 78 εκατομμύρια δολάρια της αποζημίωσης που πρέπει να καταβάλει η «Monsanto» στον καρκινοπαθή κηπουρό Ντιγουέιν Τζόνσον, που προσβλήθηκε από την ασθένεια εξαιτίας της μακροχρόνιας χρήσης του παρασιτοκτόνου «Roundup», την επικινδυνότητα του οποίου είχε αποκρύψει η εταιρεία. Η αρχική αποζημίωση είχε οριστεί στα 290 εκατ. δολάρια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δεκάδες Ευρωπαίοι νομπελίστες επιστήμονες σε ανοικτή επιστολή τους τάχθηκαν χτες κατά της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, δίχως συμφωνία που να ρυθμίζει τις μελλοντικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών, εκτιμώντας ότι θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες στην επιστημονική έρευνα γενικότερα στην Ευρώπη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Βρέθηκε και εξουδετερώθηκε επιστολή που περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος στην πολιτεία της Ν. Υόρκης. Το FBI ανακοίνωσε πως διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό του «αποστολέα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ