Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στήριξη στον δίκαιο αγώνα των μαθητών

Η ανησυχία της κυβέρνησης μπροστά στις μαθητικές κινητοποιήσεις, στο μεγάλο μαθητικό ραντεβού που έχει οριστεί για τις 29 Οκτώβρη, στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, αλλά και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα, φάνηκε από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία, όπου ο υπουργός Παιδείας έσπευσε να χρεώσει στις μαθητικές αποφάσεις ότι είναι υποκινούμενες, κάτι που επανέλαβε και χτες. Γνωρίζει όμως πολύ καλά η κυβέρνηση ότι μειώνοντας τους μαθητές, την κρίση, τη σκέψη, τα «θέλω» τους, υποτιμώντας τους με λίγα λόγια, δεν πρόκειται να τους κατευνάσει.

Γιατί στα σχολεία υπάρχει αναβρασμός. Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση συζητιέται ευρέως και δεν είναι καθόλου καλοδεχούμενη. Γι' αυτό και γίνεται η κύρια αιχμή των κινητοποιήσεων που ετοιμάζονται, μαζί βέβαια με τα προβλήματα που ήδη βιώνουν οι μαθητές και σήμερα στα σχολεία τους. Η μετατροπή του Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο και οι διπλές εξετάσεις στο τέλος της Γ' Λυκείου γίνεται σε όλους φανερό ότι δεν μπορεί να είναι η λύση στα προβλήματα του σημερινού σχολείου. Αυτό είναι λύση μόνο για τους φροντιστηριάρχες που τρίβουν τα χέρια τους γιατί θα αυξηθεί η πελατεία τους (υπήρχε μάλιστα και σχετικό άρθρο στην κυβερνητική εφημερίδα, την «Αυγή», όπου ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης των φροντιστηρίων μιλούσε εκθειάζοντας τις ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση), όχι όμως και για τις λαϊκές οικογένειες που στενάζουν όταν τα παιδιά τους περνούν το κατώφλι του Λυκείου.


Ούτε για τους ίδιους τους μαθητές είναι δελεαστικό ότι θα παρακολουθούν μια Γ' Λυκείου που θα μοιάζει περισσότερο με φροντιστήριο. Οπως ακριβώς δεν τους αρέσει και το σημερινό σχολείο, έτσι δεν τους αρέσει κι αυτό που έρχεται, που είναι ακόμα χειρότερο, πιο αποστεωμένο, είναι άχαρο όπως το φροντιστήριο, όπως ένα «αναγκαίο κακό».

Για να χωνέψουν αυτό το «αναγκαίο κακό» οι μαθητές, τους χρυσώνει το χάπι με τα Τμήματα (δήθεν) Ελεύθερης Πρόσβασης, όπου θα μπορούν να περάσουν (δήθεν) χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις. Οι μαθητές όμως δεν μασάνε έτσι εύκολα την κοροϊδία. Πρώτον, επειδή τέτοια Τμήματα που περνάς γράφοντας πολύ χαμηλούς βαθμούς υπάρχουν και σήμερα. Συνηθίζουμε μάλιστα να τα λέμε Τμήματα «χαμηλής ζήτησης». Γιατί άραγε; Μα ακριβώς γιατί έχουν χαμηλή ζήτηση, γιατί οι μαθητές δεν τα προτιμούν είτε επειδή είναι απομακρυσμένα και άρα υψηλού κόστους σπουδών, είτε επειδή δεν εκτιμούν τις επαγγελματικές τους προοπτικές κ.ο.κ. Ασε που - όπως ισχύει και σήμερα έτσι και με το νέο σύστημα - η πρόσβαση δεν θα είναι σε αυτά τα Τμήματα χωρίς εξετάσεις, αλλά θα είναι μόνο με τον πρώτο γύρο εξετάσεων πανελλαδικού τύπου, αυτές του απολυτηρίου.

Αντίστοιχη κίνηση, σαν να ρίχνει «μια μπανανόφλουδα για να πατήσουν» οι μαθητές και να κατευνάσουν τις αντιδράσεις τους απέναντι σε αυτό που έρχεται, έκανε η κυβέρνηση και από τώρα. Αυτή η κίνηση ήταν η μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στο τέλος της χρονιάς στην Α' και τη Β' Λυκείου. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η κίνηση δεν ξαλαφρώνει τους μαθητές, αλλά σιγοντάρει ακόμα περισσότερο αυτό το άχαρο και αποστεωμένο Λύκειο που έχουμε (και στο ακόμα χειρότερο που έρχεται), σπρώχνοντας τους μαθητές να χωρίζουν τα μαθήματα σε κύρια και δευτερεύοντα, σε μαθήματα που έχουν σημασία κι εξετάζονται και άλλα που δεν έχουν, ενώ υποβαθμίζει παράλληλα τη Λογοτεχνία (το μόνο ίσως μάθημα που καλλιεργεί την αισθητική στο Λύκειο) εξετάζοντάς τη μαζί με τη Γλώσσα σε ένα εξαντλητικό τρίωρο.

Από περσινές μαθητικές κινητοποιήσεις
Από περσινές μαθητικές κινητοποιήσεις
Οι χαμηλοί τόνοι που επιχειρεί να κρατήσει το υπουργείο Παιδείας σε σχέση με το σχέδιο για το Λύκειο, δεν πρέπει να οδηγήσουν σε κανέναν εφησυχασμό, αφού η κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου προχωράει κανονικά και ο υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι δεν θα το πάρει πίσω και ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα ψηφιστεί. Αρα είναι ξεκάθαρο ότι το έχουμε μπροστά μας. Γι' αυτό και τώρα πρέπει να σημάνει συναγερμός.

Το ασφυκτικό «σήμερα» και το ακόμα χειρότερο «αύριο» που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στους μαθητές, αλλά και στις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς, είναι αυτά που τους ξεσηκώνουν. Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικές οι κινήσεις της ΑΣΓΜΕ, της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και άλλων οργάνων των γονιών, που καλούν σε συμμετοχή και στήριξη των μαθητικών κινητοποιήσεων στις 29 Οκτώβρη. Αντίστοιχης σημασίας είναι και το κάλεσμα της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» προς τις ΕΛΜΕ να κηρύξουν τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας και να σταθούν οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό των μαθητών τους την ερχόμενη Δευτέρα. Γιατί η απόκρουση των σχεδίων της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο τους μαθητές, αλλά και όλο το λαό. Γι' αυτό και η στήριξη στον δίκαιο αγώνα τους πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού.


Γ. Σ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org